La Vanguardia (Català)

4XH QR HQ IDOWL QL JRWD

(O *RYHUQ GH OD *HQHUDOLWDW GHVWLQD PLOLRQV G·HXURV HQ WUHV DQ\V D DMXWV SHU JDUDQWLU O·DEDVWDPHQW G·DLJXD D GLYHUVRV PXQLFLSLV FDWDODQV L EHQHÀFLDU D PpV GH KDELWDQWV

-

*arantir el subministr­ament d’aigua, especialme­nt a les zones més poblades, és una de les fites del Govern de la Generalita­t. Per fer-ho possible, el Departamen­t de Territori i Sostenibil­itat, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), ha dissenyat un pla d’ajuts de tres anys dotat amb 30 milions d’euros per finançar obres que garanteixi­n el subministr­ament d’aigua. Enguany es portaran a terme els primers projectes finançats en la convocatòr­ia del 2016. Fins al 2018, les subvencion­s beneficiar­an a més de 400.000 ciutadans.

VULNERABIL­ITAT HÍDRICA

Durant la sequera dels anys 2007 i 2008 es va posar de manifest la vulnerabil­itat hídrica de les conques internes catalanes en períodes en els quals el règim de pluges és inferior a la mitjana. En episodis d’aquest tipus, les reserves hídriques existents no permetien garantir totes les demandes, i més en moments en què la falta de pluges quantioses es podia perllongar durant períodes superiors als 16 mesos, tal com va passar entre 2007 i 2008. Precisamen­t a finals de març del 2008 es va assolir el moment més crític de la sequera, amb uns embassamen­ts que vorejaven el 20% de la seva capacitat i amb l’amenaça d’haver d’aplicar talls d’aigua en el subministr­ament domèstic.

Sortosamen­t, la pluja va fer acte de presència i va permetre la recuperaci­ó de les reserves, tant dels embassamen­ts com de les aigües subterràni­es. No obstant això, el Govern, a través de l’Agència Catalana de l’Aigua, va donar un important impuls a diverses obres destinades a incrementa­r la garantia en el subministr­ament d’aigua, sobretot a les zones més poblades de Catalunya (Barcelona i la seva àrea metropolit­ana). La dessalinit­zació va ser un dels eixos, amb la construcci­ó de la dessalinit­zadora del Llobregat, la més gran d’Europa destinada a l’abastament urbà i amb capacitat per produir 60 hm3; l’ampliació de la dessalinit­zadora de la Tordera, doblant la seva capacitat i passant dels 10 als 20 hm3 de producció potencial d’aigua; la recuperaci­ó de prop de 300 pous i captacions en desús i la millora en els tractament­s de les plantes potabilitz­adores d’Abrera i Sant Joan Despí.

Tot aquest sumatori de solucions va permetre incrementa­r la garantia en el subministr­ament d’aigua a la zona més poblada de Catalunya en un 30%, con- cretament en 122 hm3, reduint de manera important el dèficit hídric a les conques internes.

CANVI DE PARADIGMA

Amb totes aquestes actuacions, els municipis que estan connectats a grans xarxes de subministr­ament supramunic­ipals, com per exemple el sistema ATLL, el Consorci de la Costa Brava o el Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), disposen de suficient garantia per satisfer totes les demandes i tenir més capacitat per esmorteir els efectes d’un llarg període de sequera.

En canvi, hi ha molts municipis catalans que disposen de captacions úniques (pous o aigua del riu) que, en cas de viure llargs períodes de sequera o presentar algun problema de qualitat, poden veure compromese­s les demandes de la ciutadania. Per aquest motiu, l’ACA té previst destinar 30 milions d’euros en tres anys (del 2016 al 2018) en convocatòr­ies anuals de 10 milions d’euros. L’objectiu se centrarà en incrementa­r la garantia en aquells municipis amb una major vulnerabil­itat, tant des del punt de vista de la qualitat com de la quantitat.

DESENVOLUP­AMENT DEL TERRITORI

La disponibil­itat de noves fonts de subministr­ament d’aigua estables i no vulnerable­s dona força a les potenciali­tats del territori. Per una banda, garanteix les demandes sense problemes de subministr­ament i, per l’altra, potencia la consolidac­ió i el desenvolup­ament de les activitats econòmique­s, evitant l’abandoname­nt de zones menys poblades. El conseller de Territori i Sostenibil­itat, Josep Rull, destaca que “aquesta és una de les apostes més potents del Govern per a l’equilibri territoria­l i per evitar que els municipis amb problemes d’aigua hagin de recórrer a camions cisterna”. Sobre aquest tema, durant el 2016 l’ACA va obrir dues línies d’ajuts per cofinançar els costos per subministr­ar aigua amb camions cisterna, la darrera d’elles, anunciada el mes de novembre de l’any passat, disposa d’una partida de 300.000 euros.

Rull subratlla que “l’aigua més cara és la que no es té. Aquests ajuts són prioritari­s per atendre la garantia d’abastament dels municipis més vulnerable­s i de les persones que hi viuen”. El conseller afegeix que “les obres que l’ACA cofinançar­à són actuacions amb una visió estructura­l i definitiva per consolidar el subministr­ament al territori”.

 ??  ?? MÉS I MILLOR AIGUA. Les accions previstes volen garantir l'aigua necessària per a cada territori
MÉS I MILLOR AIGUA. Les accions previstes volen garantir l'aigua necessària per a cada territori

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain