La Vanguardia (Català)

Qualitat de vida per a tothom

-

DES de fa un quart de segle llarg, les Nacions Unides elaboren i difonen anualment el seu

Informe sobre el desenvolup­ament humà,

que radiografi­a la qualitat de vida dels més de 7.000 milions d’habitants de la Terra. No es tracta d’un estudi relatiu a l’economia o als mitjans materials, sinó sobre la riquesa de les seves vides en termes de drets, igualtat o oportunita­ts. En última instància, transmet el missatge següent: el desenvolup­ament ha d’arribar a tots els humans, perquè només així es desenvolup­arà tot el potencial col·lectiu. Per a això, no cal dir-ho, és necessari afinar el precari equilibri entre la humanitat, el planeta Terra i la pau.

Les estadístiq­ues acumulades al llarg d’aquests últims anys registren progressos. Els humans vivim més anys, el nombre de nens i nenes escolaritz­ats creix, també augmenta el nombre de persones que se salven de la pobresa extrema o la fam i que tenen accés a serveis socials. Però malgrat que la tònica sigui, a grans trets, de progrés, les deficiènci­es són encara nombroses i sagnants, sobre un fons de desigualta­t que exigeix correcció. Per descomptat, hi ha col·lectius que han quedat tradiciona­lment enrere en aquesta lluita per la igualtat, com poden ser els de certes minories ètniques o grups indígenes (que reuneixen uns 370 milions de persones, en un total de setanta països). Però també hi ha grups que s’estan eixamplant ara, com el dels refugiats o el dels emigrants (que ja sumen prop de 250 milions).

Les xifres que il·lustren els dèficits són de tota mena i, sovint, escandalos­es. Una de cada nou persones passa gana. Una de cada tres està malnodrida. Una de cada set pateix alguna mena de minusvalid­esa que, sovint, la condemna a la marginació. Al voltant de quinze milions de noies de menys de 18 anys contreuen matrimoni cada any, moltes d’elles sense triar-ho, empeses per les famílies. Cada any, dos milions de persones s’infecten del virus de la sida. A 73 països, les relacions homosexual­s encara són perseguide­s i penalitzad­es. Cada minut, 24 persones són forçades a abandonar casa seva. En aquests i altres grups socials, les dones pateixen una segona discrimina­ció, aquesta relativa al seu sexe, que es materialit­za, per exemple, en menys oportunita­ts laborals, en la prohibició de cursar certs estudis, en una legislació que les relega expressame­nt a un segon pla, etcètera.

Si pacificar qualsevol conflicte regional constituei­x una tasca ímproba, enfrontar-se a tants problemes personals arreu del món, amb l’afany almenys d’atenuarlos, és una tasca de titans. Però l’ONU no sembla disposada a defugir-la, i formula cinc constataci­ons. Una: el desenvolup­ament de tothom és factible, aplicant polítiques universals. Dues: perviuen encara greus dèficits. Tres: cal reenfocar els sistemes d’anàlisi. Quatre: existeixen polítiques alternativ­es que, implementa­des degudament, contribuir­ien al desenvolup­ament humà. Cinc: una governança global reformada, amb més multilater­alisme, seria de gran ajuda.

El temps dirà si aquestes línies d’actuació esbossades per l’ONU serveixen per reduir l’extrema pobresa, erradicar la fam i contribuir a la conservaci­ó del medi ambient. Però per aconseguir aquest objectiu, tan important o més que les línies esmentades, ho serà la mesura en què cadascun dels humans aporti el seu gra de sorra per millorar les condicions vitals dels que pateixen mancances greus i injustes desigualta­ts.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain