La Vanguardia (Català)

Balanç de la inversió estrangera

-

EL descens de la inversió estrangera el 2016 en el conjunt de l’Estat, així com també a Catalunya, ha estat molt lleu, de l’ordre de l’1,2% respecte al 2015, que va ser un any excepciona­lment bo. Aquesta evolució menys favorable de la inversió estrangera és una dada que, en principi, no hauria de preocupar en excés perquè s’ha produït en un any en què les inversions estrangere­s directes al món han baixat entre un deu i un quinze per cent.

La Secretaria d’Estat de Comerç, a més, assenyala que si els 23.476 milions d’euros bruts rebuts el 2016 es comparen amb la mitjana dels diners rebuts els cinc anys anteriors, resulta que l’augment és molt considerab­le: ni més ni menys que un 32%, tant en el conjunt de l’Estat com a Catalunya.

Vistes així les coses, i si es té en compte que aquella dada correspon a un any en què es va viure una gran incertesa política al país, amb dificultat­s per a la formació d’un govern estable i la intensific­ació de les reivindica­cions sobiranist­es catalanes, es pot afirmar que la confiança dels inversors estrangers s’ha mantingut en nivells molt elevats. Espanya, en aquest sentit, és el cinquè receptor mundial d’inversions estrangere­s directes, la qual cosa coincideix amb el fet que sigui, així mateix, el país de la Unió Europea que més taxes de creixement econòmic registra des que el 2014 es va iniciar la recuperaci­ó.

Sorprèn, si s’analitza la distribuci­ó geogràfica de la inversió estrangera, l’increment que es registra en la comunitat autònoma de Madrid, que ha estat del 6,3% davant el descens de l’1,3% registrat a Catalunya. Des de la Generalita­t s’ha tret importànci­a a aquest fet perquè el 2016 ha estat el segon millor any per a Catalunya en els registres històrics de la inversió estrangera, malgrat que el Ministeri d’Economia no li ha imputat la part que li correspon d’uns 4.400 milions que no ha assignat a cap comunitat en concret. En tot cas, d’ara endavant, és d’extrema importànci­a continuar amb el seguiment de l’evolució de la inversió estrangera a Catalunya.

Una altra dada destacable és el notable augment de la inversió procedent dels Estats Units, que suposa la quarta part del total i que és la que més ha crescut, en concret el 126%, en gran part pel poder de compra que els proporcion­a la fortalesa del dòlar.

Per a la reflexió, i com a senyal d’alerta, queda la dada de l’escassa rellevànci­a de la indústria com a destinació de la inversió estrangera el 2016, ja que s’ha centrat fonamental­ment en els sectors energètic, financer i, molt especialme­nt, en l’immobiliar­i i la construcci­ó.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain