La Vanguardia (Català)

Una veritat incòmoda

- Antón Costas A. COSTAS, catedràtic d’Economia de la Universita­t de Barcelona

Isi, malgrat la grolleria del personatge, Donald Trump ens estigués revelant una veritat política incòmoda als ulls dels partidaris de la globalitza­ció comercial sense traves? Aquesta veritat podria ser que, després de dues dècades d’una hipergloba­lització que va tenir guanyadors i perdedors, ara els nostres països necessiten una dosi més gran d’equitat i d’inclusió social. Per això el pèndol del cicle de la història necessita virar. Però això no ha de sorprendre. Ni espantar. De la mateixa manera que la natura té cicles (dia-nit; estiu-hivern), també la història té cicles politicoec­onòmics (lliurecanv­isme-proteccion­isme; desigualta­t-igualtat).

Alerta, no estic dient que Trump acabi portant aquesta equitat més gran i la inclusió social. Al contrari, és possible que el resultat de les seves polítiques acabi sent més desigualta­t i més injustícia social. El que dic és que Trump ha sabut ensumar millor que els polítics tradiciona­ls –tant conservado­rs com socialdemò­crates i liberals– aquesta demanda de més equitat.

En la reunió de ministres d’Economia i Finances del G-20, el grup de països més rics i les principals economies emergents del món, celebrada aquest cap de setmana a Baden-Baden (Alemanya), els representa­nts de la nova Administra­ció nord-americana s’han oposat que en la declaració final constés cap mena de rebuig del proteccion­isme. Alhora, han exigit que s’introduís el terme fairness, equitat en les relacions comercials entre països.

Aquesta exigència d’equitat podria portar a proposar algunes rectificac­ions als tractats de comerç i a introduir mesures que corregeixi­n els superàvits comercials excessius que tenen alguns països, com és el cas d’Alemanya i la Xina. Aquests desequilib­ris comercials mundials no poden continuar gaire temps sense que l’estabilita­t econòmica i política mundial pateixi convulsion­s. Va ser el president nordameric­à Obama que, ja en els seus primers anys de presidènci­a, va recordar a Angela Merkel que Alemanya no podia pretendre viure eternament de vendre’ls coses als Estats Units.

Els temors que aquelles mesures siguin el senyal d’alarma d’una nova etapa de proteccion­isme i nacionalis­me econòmic, i de la consegüent fallida del sistema liberal vigent des de la Segona Guerra Mundial, són exagerats. Una cosa semblant ja va passar als anys vuitanta. La coincidènc­ia de la stagflatio­n (estancamen­t econòmic, atur i inflació) als països occidental­s i el superàvit comercial excessiu del Japó va portar a introduir mesures comercials correctore­s. Alguns van parlar llavors d’un “nou proteccion­isme” i de fallida del sistema liberal de comerç. Però el que va venir a continuaci­ó, als noranta i primers anys d’aquest segle, va ser una nova etapa de globalitza­ció i de creixement del comerç mundial.

En tot cas, els Estats Units havien canviat abans de l’arribada de Trump. L’únic que ell ha fet és convertir-se en missatger d’aquell canvi de cicle polític econòmic.

El replegamen­t de les grans multinacio­nals nord-americanes tradiciona­ls ja havia començat abans de l’arribada de Trump. I per raons molt prosaiques: la rendibilit­at de les seves inversions a l’exterior està caient des de fa anys. Les mesures de Trump anunciant pressions i càstigs, però també ajuts, subvencion­s i exempcions d’impostos perquè les automobilí­stiques, farmacèuti­ques i altres sectors manufactur­ers tornin a produir a casa els van molt bé a aquelles grans multinacio­nals.

Un altre senyal clar de canvi del cicle politicoec­onòmic és el que està passant amb el comerç mundial i el creixement. Després de gairebé mig segle en què el comerç va créixer sempre per damunt del PIB mundial, ara és el PIB el que creix més que el comerç mundial.

Aquest gir ens està dient una cosa important. El futur del creixement i de l’ocupació dependrà més del consum i de la inversió interna que del comerç mundial. Ja

Per aconseguir més equitat i inclusió social calen algunes mesures correctore­s de la globalitza­ció comercial actual

ho estem veient a la Xina, on l’impuls al creixement ve ara més de la demanda interna. I, de manera incipient, ho veiem també a Europa. Amb Espanya com a senyal més clar. Però això no vol dir que hagi de disminuir la importànci­a del comerç internacio­nal.

Donald Trump encerta, segons el meu parer, en la necessitat de temperar alguns aspectes i conseqüènc­ies de la globalitza­ció comercial sense traves. Encara que ho faci amb maneres rudes, un llenguatge groller i uns valors menyspreab­les. En tot cas, els nord-americans el podran fer fora, si ho volen, d’aquí quatre anys. Però, mentrestan­t, haurà contribuït a fer-nos veure’n una, per a molts, veritat incòmoda: que les nostres societats necessiten una dosi d’equitat més gran i inclusió social. I que per això calen algunes mesures correctore­s de la globalitza­ció actual.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain