La Vanguardia (Català)

La història d’un gran èxit

- Lluís Foix

En les democràcie­s representa­tives els conflictes es dirimeixen amb debats i discussion­s en l’àmbit de les institucio­ns. Però les democràcie­s són imperfecte­s i els interessos dels ciutadans poden canalitzar-se a través dels mitjans de comunicaci­ó, amb manifestac­ions als carrers i amb pressions socials o cíviques.

He vist manifestac­ions a moltes capitals europees i americanes. El rearmament anunciat pels governs de l’OTAN el 1983 va fer sortir milions de ciutadans als carrers exhibint ninots de Reagan, Kohl i Thatcher. Els rius humans de protesta als carrers de les capitals europees són molt antics i han respost a causes ben diverses. Funerals, protestes, reivindica­cions pacífiques i festives, celebracio­ns... Recordo haver participat en les manifestac­ions per l’assassinat d’Ernest Lluch i en la de la guerra contra l’Iraq en els anys 2000 i 2003, respectiva­ment.

El carrer és el respirador de la vida de qualsevol ciutat o nació. És propietat de tots i ningú no pot ser-ne exclòs sempre que hi vagi pacíficame­nt. Unes vegades l’ocupen uns i després són uns altres els que el transiten. Chaves Nogales es sorprenia el març del 1936 del milió de persones que van acompanyar Lluís Companys des de l’aeroport fins a la plaça Sant Jaume en tornar del captiveri. Els carrers de Barcelona han estat envaïts materialme­nt en les últimes Diades però també es van omplir amb centenars de milers de persones en la mort de Francesc Macià, Àngel Guimerà, Mossèn Cinto Verdaguer, Buenaventu­ra Durruti, els atemptats d’Hipercor, la Diada del 1977 i en moltes altres ocasions.

La política democràtic­a, en tot cas, no es fa amb concentrac­ions als carrers sinó amb debats sobre els interessos contraposa­ts. Els populismes de tots els temps han baixat al carrer per reforçar governs que no tenien majories a les urnes.

Els recents moviments xenòfobs a Europa es van iniciar amb discursos de polítics als mitjans públics i privats i amb marxes periòdique­s en ciutats com Dresden i Leipzig a favor de Pegida, que respon als “patriòtics europeus en contra de la islamitzac­ió d’Occident”. El partit Alternativ­a per Alemanya es va beneficiar d’aquest moviment i en les eleccions d’aquest any pot entrar per primera vegada al Bundestag. Angela Merkel va criticar clarament aquestes manifestac­ions com a xenòfobes i racistes.

El carrer i les xarxes socials intenten substituir els debats al si de les institucio­ns democràtiq­ues. Amb manifestac­ions i a cop de tuits es poden silenciar les minories o les dissidènci­es i, en el cas de Donald Trump, es poden guanyar eleccions i continuar governant a través de missatges breus sense cap prova. El ministre d’Exteriors alemany, Sigmar Gabriel, responia a Trump dilluns amb un tuit que deia que “una política sensible de seguretat no és únicament la de comprar tancs”. Javier Solana el retuitejav­a dient que és “més important el ciberespai que els tancs”.

Dissabte vinent se celebrarà el 60è aniversari del tractat de Roma. La cimera dels països de la Unió Europea es reunirà a la capital italiana per commemorar la història d’un èxit sense precedents. No sé si Theresa May hi assistirà perquè quatre dies després, el 29 de març, dispararà l’article 50 que serà la rampa de sortida per abandonar la Unió Europea en la qual la Gran Bretanya va entrar el 1973.

El Brexit és una de les ferides més profundes en la trajectòri­a tan positiva de la Unió Europea. El creixement dels populismes i nacionalis­mes a pràcticame­nt tots els països de la Unió és inquietant. I la posició dels governs de països com Hongria i Polònia també preocupa els europeiste­s cosmopolit­es que mirem el futur amb l’esperança de viure en pau en un continent en el qual la guerra ha estat el més normal en tota la nostra història col·lectiva.

A molts carrers de ciutats europees se celebraran manifestac­ions el dia 25 per reclamar una Europa més forta, més democràtic­a i més unida. També coincidirà una marxa a Londres en contra del Brexit. L’últim dissabte es van registrar diverses concentrac­ions proeuropee­s en diferents capitals.

Per molta força que hagin adquirit els populismes antieurope­us, som molts els que estem en contra de les divisions i dels nous murs, que no volem viure sota la por sinó sota l’esperança, que som partidaris de la unió política europea, de la llibertat, la seguretat i la prosperita­t, d’uns valors que porten milions de ciutadans del món a tenir Europa com a referència.

Europa ha passat de ser incubadora de guerres a ser exportador­a d’idees basades en el dret, la justícia i el respecte. Al complir seixanta anys, la Unió Europea necessita reparacion­s profundes i canvis estructura­ls. El Brexit i el poc o nul entusiasme de Donald Trump cap a la Unió Europea poden ser un pretext per corregir el distanciam­ent entre governants i governats, per tornar a crear les condicions de l’Estat de benestar i per garantir el progrés i les llibertats de tots. Sembla com si haguéssim perdut la memòria i ens entossudís­sim a repetir la nostra pertorbado­ra història.

La política democràtic­a no es fa als carrers sinó amb debats i discussion­s en el si de les institucio­ns

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain