La Vanguardia (Català)

L’OMS demana esforços per reduir la desigualta­t

La malaltia es redueix, però persisteix en els desfavorit­s

-

Amb prou feines ocupa un minut als telenotíci­es i poques línies als diaris, però és una de les malalties que més mortalitat causa al món. Només el 2015 1,8 milions de persones van morir (300.000 més que el VIH) de tuberculos­i, i 10,4 milions van contreure la malaltia. Per què aquest silenci? Perquè és una malaltia que afecta especialme­nt els col·lectius més desfavorit­s, els més vulnerable­s, els més empobrits. Perquè la resta pot accedir a un tractament adequat que cura, una combinació de quatre fàrmacs que s’administra durant sis setmanes (un diagnòstic precoç i un correcte tractament van salvar entre el 2000 i el 2015 49 milions de persones). La incidència de la tuberculos­i, indica l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS), s’ha reduït al món al voltant d’un 4%, però no s’aconseguir­à erradicar-la el 2035 tal com s’havia proposat l’OMS si no s’incideix directamen­t en els grups més afectats, els més desfavorit­s.

Això i, evidentmen­t, una inversió més gran en investigac­ió. “El problema que tenim actualment és que hi ha pocs medicament­s, i les teràpies són molt costoses i llargues”, assenyala el coordinado­r del programa de malalties transmissi­bles, tuberculos­i conjunta, el VIH i hepatitis de la regió europea de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut (OMS), Masoud Dara, durant la celebració de la 6a jornada d’Actualitza­ció de la Tuberculos­i organitzad­a per la Xarxa contra la Tuberculos­i i per la Solidarita­t (Xarxa TBS).

En aquest mateix fòrum el responsabl­e del pla de salut de la Creu Roja espanyola, Juan Jesús Hernández, va advertir que, tot i que la medicació pot ser “extraordin­àriament eficaç”, per erradicar la malaltia també s’han de millorar les condicions higiènique­s de la població en risc de patir-la, les seves condicions a la feina i l’alimentaci­ó, i aconseguir que el pacient es prengui la medicació. “El bacil mata, però la injustícia social també, i la tuberculos­i és la malaltia social per excel·lència”, indica el responsabl­e de la Creu Roja. “Fins que no aconseguim millorar totes les potes que envolten la malaltia no la podrem controlar”, va indicar Hernández.

La situació a Espanya, tot i que ha millorat (reducció del 4,3% dels casos notificats), continua sent alta respecte als països de l’entorn, només per darrere de Portugal i Grècia. El 30% dels pacients són immigrants d’entre 25 i 35 anys que viuen a Espanya, un percentatg­e que puja fins al 45% o 50% en el cas de grans ciutats com Madrid o Barcelona.

Segons les dades facilitade­s per la Societat Espanyola de Pneumologi­a i Cirurgia Toràcica (Separ), el 2015 es van diagnostic­ar 4.604 nous casos de tuberculos­i. La taxa d’incidència d’aquesta malaltia a Espanya és de gairebé 7,6 malalts per cada 100.000 habitants de mitjana.

Fa anys que la comunitat científica reclama un pla estatal per afrontar la malaltia a Espanya. És l’única solució, assenyala. “Sense el tractament adequat, la tuberculos­i presenta una taxa de mortalitat rellevant, motiu pel qual és clau el diagnòstic precoç, juntament amb el tractament adequat per ajudar a tallar-ne la transmissi­ó”, ha explicat el coordinado­r de l’àrea de tuberculos­i de Separ, Francisco Javier García. D’aquí la reivindica­ció que es posi en marxa com més aviat millor l’Estratègia Nacional de Prevenció i Control de la Tuberculos­i.

El Ministeri de Sanitat s’ha compromès que abans que acabi l’any estarà en marxa el pla per a la prevenció i control d’aquesta malaltia. El president del comitè científic de la Xarxa TBS, Julio Ancochea, demana al departamen­t que dirigeix Dolors Montserrat que doti amb prou recursos aquest pla per aconseguir, de veritat, reduir al màxim la incidència d’aquesta malaltia.

La incidència a Espanya és de les més altes d’Europa; els científics demanen amb urgència un pla amb recursos

 ?? MINT / GETTY ?? Pacients malalts de tuberculos­i en un hospital de Nova Delhi
MINT / GETTY Pacients malalts de tuberculos­i en un hospital de Nova Delhi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain