La Vanguardia (Català)

El fiscal retira els càrrecs contra el pare Román

-

La Fiscalia va retirar ahir l’acusació inicial contra l’únic processat pel conegut com a cas Romanones, el pare Román, per a qui va demanar nou anys de presó per un delicte d’abús sexual continuat amb accés carnal a un menor, consideran­t que no han quedat acreditats els fets. Ho va fer en l’última sessió del judici que se celebra des del 6 de març a la secció segona de l’Audiència de Granada per una causa que va començar quan un jove que ara té 27 anys va posar els fets, ocorreguts suposadame­nt quan tenia entre 14 i 17 anys, en coneixemen­t de la Fiscalia andalusa l’octubre del 2014, i sobre el qual va arribar a pronunciar-se el papa Francesc.

El ministeri públic va retirar l’acusació per la qual va sol·licitar nou anys de presó en les conclusion­s finals, mentre que l’acusació particular que representa el denunciant va mantenir la petició de 26 anys de presó encara que amb modificaci­ons tècniques, i la defensa del sacerdot, la seva lliure absolució. El fiscal encarregat de la causa, Francisco Hernández, va explicar que “no hi ha manera d’accedir a la veritat sense fer mal” i va dir que, malgrat que “hem cregut fins aquest moment” el denunciant, a qui va desitjar la millor de les sorts a la vida, havia de retirar els càrrecs contra el sacerdot. Va recordar que, malgrat els anys transcorre­guts des dels fets denunciats i des de la denúncia, el ministeri públic va buscar les vies per mantenir la investigac­ió perquè existien testifical­s que “permetien” buscar elements “perifèrics” per sustentar la petició inicial de nou anys de presó.

“No només jutgem una persona, també tot el sistema de garanties”, va subratllar el fiscal, que ha recor- dat que no es pot condemnar sense proves per una “veritat declarada” malgrat la “gran frustració” que pugui provocar i va recalcar que la petició ara d’una sentència absolutòri­a per part de la Fiscalia es produeix de manera col·legiada. “Sense la penetració anal no hi ha judici, perquè els fets estaven prescrits en la data de la denúncia”, va argumentar el ministeri públic, que va apuntar que el “joc de dates” i el pas dels “tocaments” inicials a la penetració impedeixen considerar provats els fets.

“Davant les contradicc­ions, l’actitud del denunciant és de fugir”, va exposar el fiscal, que va incidir en l’exageració en la participac­ió de l’acusat en els fets i les incoherènc­ies en les testifical­s. “No puc dir-los el que ha passat, la relació entre Román i el denunciant, si hi va haver abusos o penetracio­ns”, va resumir abans d’apuntar que no es pot definir si “hi va haver relacions o una conspiraci­ó de l’Opus”.

 ?? MIGUEL ANGEL MOLINA / EFE ?? El pare Román estava acusat d’abús sexual continuat
MIGUEL ANGEL MOLINA / EFE El pare Román estava acusat d’abús sexual continuat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain