La Vanguardia (Català)

Canvi climàtic i feminisme, eixos del Kosmopolis

Werner Herzog, PJ Harvey, John Banville i Jean Echenoz, al CCCB

- XAVI AYÉN

Barcelona té el seu festival literari de qualitat, amb cara, ulls... i, fins i tot, antenes. Es diu Kosmopolis, se celebra cada dos anys i s’ha anat construint una identitat amb el temps. Avui comença al CCCB, on s’estarà fins diumenge, amb alguns grans noms –com els de Werner Herzog o PJ Harvey–, malgrat que no basa el seu atractiu en aquests noms, sinó en eixos temàtics relacionat­s amb el llibre, així com en una concepció “amplificad­a” del fet literari, que va de la cançó al còmic, passant per les sèries de televisió.

El canvi climàtic i el feminisme són, aquest cop, els dos reclams principals. Els organitzad­ors pretenen mostrar com l’escalfamen­t global es reflecteix en llibres de tot tipus, i han convidat, entre d’altres, el neurobiòle­g italià Stefano Mancuso perquè exposi la seva crítica de l’antropocen­trisme, i el divulgador nord-americà Carl Safina, apòstol de la intel·ligència animal. El paper de la dona en la literatura i les noves visions sobre la família, la maternitat i la vellesa seran tractats per autores com la sociòloga israeliana Orna Donath, la feminista australian­a Lynne Segal i la novel·lista francesa Sophie Divry.

Un bookcamp d’experts intentarà dibuixar com serà el llibre del futur. I el Canal Alfa estrenarà tres documental­s: un sobre la col·laboració entre Samuel Beckett i Buster Keaton en un projecte de pel·lícula; un altre sobre John Berger, i You never had it, basat en una entrevista a Bukowski. Alguns autors que hi signaran llibres són els francesos Jean Echenoz i Pierre Lemaitre –tots dos premi Goncourt–, l’irlandès John Banville i el superdotat britànic Daniel Tammet.

Kosmopolis alterna els actes gratuïts amb alguns actes en què cobra entrada. El pressupost és de 259.000 euros més les despeses, que van a càrrec d’editorials. L’última edició va tenir més de 9.500 visitants. Coincideix –curiosamen­t– amb la primera etapa d’un altre festival literari, el Mot, que se celebra a Olot del 23 al 25 de març i a Girona del 30 de març a l’1 d’abril.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain