La Vanguardia (Català)

Ritmes criolls

Carmen Souza explora les seves arrels afrollatin­es a ‘Creology’

- JÚLIA DÍEZ Barcelona

Molts han definit la seva veu com una evocació de fites del jazz com Nina Simone, Billie Holiday i Ella Fitzgerald. A altres els recorda fins i tot Joni Mitchell i Rickie Lee Jones. Malgrat això, la veu de Carmen Souza no és un simple acompanyam­ent, sinó un instrument més amb una infinitat de matisos, i per això és capaç d’arribar a ser totes aquestes referèncie­s que se li atribueixe­n i, alhora, cap.

Nascuda a Lisboa amb ascendènci­a capverdian­a, Souza suma dotze anys a l’escena des que va començar actuant a les sales de jazz de la capital portuguesa. El seu nou disc, Creology, és la seva particular fusió de gèneres de tots els racons del planeta per trobar les seves arrels criolles (creole , en anglès). Per això, Souza explora les sonoritats de la tradició afrollatin­a, des de Cap Verd, Moçambic i Angola, passant pel Brasil i Cuba, fins a arribar a Nova Orleans.

Als seus darrers discos, Souza ja va tenir l’oportunita­t de mostrar les seves diverses facetes: tant Kachupada (2013) com Epistola (2015) –aquest últim en col·laboració amb el cocomposit­or dels seus últims discos, Theo Pascal–, estan marcats per unes composicio­ns que barregen, com el seu nou àlbum, els elements del jazz contempora­ni i els ritmes criolls.

La sala Jamboree, que ja la va acollir el 2013, és l’escollida per Carmen per presentar Creology ,i tornar a demostrar la seva versatilit­at amb un vistós trio en què Souza posa la veu, el piano i la guitarra, mentre que Theo Pascal s’encarrega del contrabaix i el baix elèctric i Elias Kacomanoli­s de la bateria.

 ??  ?? CARMEN SOUZA TRIO
JAMBOREE, 20 I 22 HORES
CARMEN SOUZA TRIO JAMBOREE, 20 I 22 HORES

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain