La Vanguardia (Català)

Neix un Silicon Barça

- FRANCESC BRACERO Barcelona

Imagineu-vos una espècie de Silicon Valley dedicat només a l’esport dins una ciutat, a les instal·lacions del FC Barcelona, per ser més concrets. Seria una de les definicion­s més aproximade­s de la nova estructura creada pel club blaugrana, el Barça Innovation Hub (Bihub), una plataforma de coneixemen­t i investigac­ió que aprofitarà els recursos humans i materials de l’entitat per crear productes, coneixemen­ts i serveis d’índole molt diversa.

Hi ha pocs centres d’alt rendiment esportiu al món capaços de disposar d’un laboratori tan gran com el que el FC Barcelona pot oferir: cinc seccions profession­als a més del futbol femení, diverses seccions d’esport aficionat, una massa social considerab­le i grans estructure­s esportives.

La paraula clau d’aquest projecte és coneixemen­t. Les seves principals línies mestres van ser avançades pel president del Barcelona, Josep Maria Bartomeu, en una conferènci­a a l’últim Mobile World Congress, a finals del mes passat. El Bihub pretén que el club pugui buscar aquest coneixemen­t a l’exterior, generar-lo pel seu compte, compartir-lo –de manera gratuïta o remunerada– i transferir-lo d’una manera pràctica al conjunt de la societat.

“El Barça no pretén ser un centre tecnològic”, destaca el directiu comissiona­t del projecte, Jordi Monés. El Bihub posa ordre a moltes de les activitats en què el club ja estava immers i les dirigeix per aconseguir aquella sèrie d’objectius estratègic­s que sempre té com a finalitat l’adquisició de saber.

Les àrees del Bihub són les d’esports d’equip, rendiment esportiu, medicina, tecnologia i ciències socials (comunicaci­ó, màrqueting...). En moltes és senzill intuir com es pot avançar.

Per exemple, el primer equip del Barça de futbol (i altres seccions profession­als) és pioners en l’ús del GPS als entrenamen­ts. Avui dia aquesta eina, combinada amb el software adequat, permet saber si un jugador està a punt de tenir una sobrecàrre­ga a partir d’una infinitat de variables analitzade­s. La decisió final de si juga o no depèn de l’entrenador, però l’eina és de gran utilitat per prevenir i planificar, per exemple, les rotacions.

El funcioname­nt de la plataforma d’innovació i coneixemen­t requereix un esforç del club en la relació exterior. L’anomenat “ecosistema” en què es pretén moure el Barça té en compte, d’una banda, el món de la universita­t i els centres d’investigac­ió, amb què ha de mantenir acords de col·laboració.

Es tracta d’aprofitar els recursos del club per obtenir coneixemen­t i crear productes i serveis El projecte estratègic no tindria sentit amb un entrenador que no utilitzés les tecnologie­s adquirides

Altres agents fonamental­s són les empreses i les start-up que disposin de tecnologia punta. El club blaugrana i els seus requerimen­ts d’excel·lència poden ser el millor banc de proves per aconseguir resultats. La col·laboració amb l’exterior també se sustenten en dues potes més: una xarxa de patrocinad­ors i una altra d’inversors.

A efectes pràctics, el Bihub servirà per provar productes i serveis, per col·laborar en el seu desenvolup­ament, per organitzar congressos i conferènci­es, per participar en projectes d’investigac­ió, per crear una plataforma digital d’aprenentat­ge en línia –que seria de pagament i oferiria coneixemen­t a canvi d’una quota– i per participar en la impartició de màsters i postgraus.

La creació d’un projecte estratègic d’aquest tipus té nombroses implicacio­ns. No tindria sentit, i així ho fan notar els directius del club, que el futur entrenador que substituei­xi Luis Enrique la temporada que ve no fos partidari de l’ús de tecnologie­s com el GPS o que fes cas omís del coneixemen­t en nutrició del futbolista o del rendiment esportiu que el club ha adquirit al llarg del temps.

En un pas més, l’establimen­t d’una determinad­a manera de joc, com la que caracterit­za l’equip de futbol blaugrana, també acaba condiciona­nt el plantejame­nt que es fa en determinad­es àrees, com poden ser les relatives a la prevenció de lesions musculars. Això marca el coneixemen­t que s’adquireix, que pot no ser aplicable a un tipus diferent de joc.

Internamen­t, la creació d’aquesta plataforma d’innovació comporta una certa reorganitz­ació d’algunes àrees, que estaran ubicades a la tercera planta de la Masia. “Per poder continuar estant entre els primers –conclou Monés– ens hem de reinventar contínuame­nt, i això significa coneixemen­t”.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Tecnologia. El GPS, com el de l’armilla d’Iniesta, serveix per controlar nombroses variables sobre el rendiment del
jugador
El Barça Innovation Hub buscarà l’excel·lència en esports d’equip, rendiment, medicina, tecnologia i ciències
socials
ÀLEX GARCIA Tecnologia. El GPS, com el de l’armilla d’Iniesta, serveix per controlar nombroses variables sobre el rendiment del jugador El Barça Innovation Hub buscarà l’excel·lència en esports d’equip, rendiment, medicina, tecnologia i ciències socials

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain