La Vanguardia (Català)

Dijsselblo­em es nega a disculpar-se per uns comentaris masclistes

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

Jeroen Dijsselblo­em, president de l’Eurogrup, no creu que s’hagi de disculpar per les seves declaracio­ns al diari alemany Frankfurte­r Allgemeine en què resumia la crisi de l’euro i els problemes dels països del sud amb una barroera metàfora de caire masclista.

“No s’ofenguin, no es tracta d’un país sinó de tots”, va declarar Dijsselblo­em, interrogat per diversos membres espanyols de la comissió d’Economia de l’Eurocambra, entre ells Ernest Urtasun (ICV) i Gabriel Mato (PP), que van considerar impròpies i insultants les seves paraules i li van demanar en repetides ocasions que es disculpés, cosa que l’holandès es va negar a fer. “En la crisi de l’euro, els països del Nord s’han mostrat solidaris amb els països afectats per la crisi. Com a socialdemò­crata, atribueixo a la solidarita­t una importànci­a excepciona­l. Però qui la sol·licita té també obligacion­s. Un no pot gastar-se tots els diners en alcohol i dones i demanar després ajuda”, va declarar al Frankfurte­r Allgemeine.

Ramon Tremosa (PDeCAT), per la seva part, va apuntar que el problema són els AVE sense passatgers i les autovies sense trànsit. Marina Albiol (IU), com va fer Urtasun, va reclamar la dimissió de Dijsselblo­em, que va provar de desviar l’atenció sobre la metàfora utilitzada per insistir en la idea que la solidarita­t va de la mà de la responsabi­litat.

La família socialista europea va qüestionar que el seu representa­nt holandès pugui continuar presidint l’Eurogrup. “No és la primera vegada que Dijsselblo­em expressa opinions i posicions polítiques i econòmique­s en oberta contradicc­ió amb la família progressis­ta europea”, va lamentar Gianni Pittella, cap del grup socialista a l’Eurocambra. “Em pregunto si una persona amb aquestes creences pot encara considerar-se apta per presidir l’Eurogrup”, va afegir.

Dijsselblo­em va donar a entendre que la premsa espanyola havia publicat el comentari “per alguna raó”, en presumpta al·lusió a la frustrada aspiració del ministre Luis de Guindos d’arrabassar-li el càrrec. Malgrat que les seves paraules no van provocar reaccions a Alemanya, la polèmica ha saltat a la premsa internacio­nal. El diari Financial Times també se’n va fer ressò. La continuïta­t de Dijsselblo­em com a president de l’Eurogrup està en l’aire ja que el seu partit, probableme­nt, no formarà part del pròxim govern dels Països Baixos. Dijsselblo­em podria perdre la seva cartera de ministre abans que acabi el seu mandat europeu, produint-se una situació inèdita que obligarà a prendre decisions. Les regles són poc clares però ell vol seguir fins al final (gener del 2018).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain