La Vanguardia (Català)

La CNMV endureix la venda de productes especulati­us

- Madrid

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va anunciar ahir mesures que endureixen la comerciali­tzació a petits inversors de productes “cada vegada més complexos i arriscats”, com contractes financers per diferèncie­s (CFD), els denominats productes forex o opcions binàries. Per això, l’organisme supervisor exigirà que, en vendre aquest tipus d’inversions especulati­ves, els clients siguin informats que les pèrdues poden ser més elevades que l’import desemborsa­t amb la contractac­ió d’aquests productes.

A més, han de demanar al client “un text manuscrit o enregistra­ment verbal” que acrediti que és conscient de la classe d’operació que contracta. També han de comunicar als interessat­s que “la CNMV considera que, a causa de la seva complexita­t i risc, l’adquisició d’aquests productes no és adequada per a clients minoristes”. Aquestes advertènci­es han de quedar clarament reflectide­s en qualsevol tipus de publicitat que es realitzi sobre CFD i la resta de productes especulati­us citats.

Per donar idea del risc a què s’enfronten els clients, la CNMV explica que en el seu últim estudi sobre operacions amb CFD, realitzat entre l’1 de gener del 2015 i el 30 de setembre del 2016, el 82% dels clients que van comprar aquests productes complexos van patir pèrdues. I per un import elevat: 30.656 inversors analitzats van perdre 142 milions d’euros (més de 90 milions es van deure a comissions i a altres costos operatius). El supervisor també exigirà als seus homòlegs d’altres països que apliquin advertènci­es i actuacions semblants “als intermedia­ris registrats al seu territori que comerciali­tzen aquest tipus de productes entre clients espanyols”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain