La Vanguardia (Català)

La inversió estrangera a Espanya i Catalunya es redueix un 1%

La comunitat rep 4.857 milions d’euros, el 20,2% del total estatal

- Barcelona

La inversió estrangera a Catalunya i al conjunt d’Espanya es va reduir més d’un 1% l’any 2016. Malgrat aquesta caiguda, la tendència dels últims anys és de creixement. En el conjunt d’Espanya la inversió estrangera va ser de 23.476 milions el 2016, un 1,2% menys, i a Catalunya va ser de 4.857 milions, un 1,3% menys. Els experts asseguren que la manera correcta de llegir aquest tipus de xifres és analitzant la tendència de diversos anys.

La secretària d’Estat de Comerç, María Luisa Poncela, va assenyalar ahir que aquesta dada suposa la consolidac­ió de la recuperaci­ó iniciada el 2013 i va recordar que a la resta del món la inversió estrangera ha caigut entre un 10% i un 15%, informa Efe.

El Ministeri d’Economia va assenyalar ahir en un comunicat que les xifres “solen ser molt volàtils” i va recodar que “cinc operacions poden concentrar al voltant del 85% de la inversió d’un mes, amb la qual cosa el retard en la presentaci­ó per part dels inversors pot desvirtuar les comparacio­ns”. El director del servei d’estudis de la Cambra de Comerç, Joan Ramon Rovira, és de la mateixa opinió i va indicar ahir que “aquest tipus de xifres s’han d’agafar amb pinces i analitzar-ne només les mitjanes de diversos anys”.

En el cas de Catalunya, les inversions en el període 2012-2016 es van incrementa­r un 32% respecte a les dels anys que van del 2007 al 2011. Són xifres similars a les que aporta el Ministeri d’Economia per al conjunt de l’Estat ja que sosté que en els últims cinc anys el creixement també va ser del 32%.

En el cas de l’anàlisi de les xifres per comunitats, Joan Ramon Rovira apunta que és més difícil l’anàlisi en autonomies com Catalunya perquè poques operacions o fins i tot una de sola que es comptabili­tzin en un any o un altre poden modificar substancia­lment les estadístiq­ues.

Un altre element que juga en contra de la interpreta­ció de les dades són les inversions estrangere­s en Espanya que no es poden assignar a cap comunitat en concret. Aquesta partida l’any passat va créixer un 8,9% fins als 4.432 milions. En aquest sentit ahir el conseller d’Empresa, Jordi Baiget, va dir que les estadístiq­ues presentade­s pel ministeri mostren que l’any passat es “van deixar 4.432 milions d’euros pendents d’assignar a algun territori”.

La xifra d’inversió estrangera a Catalunya coneguda ahir (els esmentats 4.857 milions) és la més alta de la sèrie històrica que arrenca l’any 2000. La més gran va ser el 2015 i es va elevar a 4.921 milions.

Segons les dades que va facilitar ahir Baiget, el 29,3% de les inversions realitzade­s a Catalunya l’any passat són de caràcter industrial. La comunitat catalana es manté com el segon territori de l’Estat amb més pes de la inversió total estrangera. Dos de cada 10 euros que les empreses foranes van invertir a Espanya van anar a parar a empreses catalanes. L’estadístic­a la lidera Madrid, que va concentrar el 46,7% de les inversions totals de l’Estat després d’experiment­ar un creixement interanual del 6,3%. La Conselleri­a d’Empresa va recordar ahir que Madrid es beneficia de l’efecte capitalita­t que provoca que s’assignin a la comunitat inversions que es realitzen en altres autonomies però d’empreses amb seu social i fiscal a la ciutat.

Respecte a la inversió espanyola directa total a l’estranger, el 2016 va ser de 33.767 milions d’euros en termes bruts, un 23% menys que un any abans, i 28.707 milions nets, un 1,2% menys. Aquests descensos el Ministeri d’Economia els atribueix a l’efecte estadístic provocat per operacions puntuals i extraordin­àries comptabili­tzades el 2015.

La destinació principal de la inversió productiva espanyola va ser el Regne Unit, amb el 37% del total (8.601 milions) i un augment del 126%, seguit dels Estats Units, amb el 10% del total (2.315 milions) i una caiguda del 80%.

Les inversions foranes acumulades dels últims cinc anys van augmentar un 32%

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain