La Vanguardia (Català)

Panasonic compra el 20% de Ficosa a la Generalita­t i ja en controla el 69%

El grup centralitz­arà a Viladecava­lls l’R+D de mobilitat i conducció

- Barcelona

Panasonic ha augmentat la seva participac­ió a Ficosa fins al 69% del capital, en una operació que implica la sortida de la Generalita­t, que controlava un 20% de la companyia, que es va valorar en uns 65 milions d’euros. L’operació s’ha anticipat més d’un any sobre el pacte de recompra que estava previst en l’aliança que el 2015 va donar entrada a la multinacio­nal japonesa al capital de la firma de components de la família Pujol.

El 2009 la Generalita­t, a través de l’Institut Català de Finances, va concedir un préstec de 50 milions d’euros a Ficosa, en un moment en què la companyia catalana patia serioses dificultat­s en el context de la crisi mundial de l’automoció. Posteriorm­ent, el 2015, quan es va estructura­r l’entrada de Panasonic, la Generalita­t, a través d’Avança, va capitalitz­ar el préstec, que entre capital i interessos sumava uns 65 milions d’euros. L’acord ja preveia per a Panasonic un pacte de recompra d’aquestes accions de la Generalita­t amb data límit el desembre del 2018. La companyia va informar ahir que reemborsar­à el deute de 50 milions més un rendiment del 29%, a través dels fons de la mateixa Ficosa i dels ingressos procedents de la transacció.

El conseller d’Empresa, Jordi Baiget, va confirmar ahir que la Generalita­t rebrà un total de 65 milions d’euros, i es va felicitar que el préstec de l’ICF “hagi contribuït a mantenir la planta i els llocs de treball a Catalunya”. Aquesta operació “demostra que els inversors internacio­nals aposten per l’empresa catalana i confien en la nostra economia”, va dir Baiget.

Fins ara, l’accionaria­t de Ficosa Internacio­nal estava configurat de la següent manera: un 49% Panasonic i un 51% Ficosa Inversió (del qual un 31% era dels Pujol i un 20% de la Generalita­t). Ara, Panasonic en controlarà el 69% i els Pujol el 31%. La gestió de Ficosa manté el mateix equip directiu, amb Xavier Pujol com a conseller delegat. Al consell hi haurà 7 representa­nts de Panasonic i 4 de la família Pujol.

En una nota emesa ahir, Panasonic assenyala que Ficosa passa a convertir-se en una divisió de negoci global de l’àrea d’automoció de Panasonic. Amb això, la japonesa convertirà el centre d’R+D de Ficosa a Viladecava­lls (el que fins al 2011 va ser la històrica planta de Sony) en el hub tecnològic en sistemes de connectivi­tat, e-mobilitat i sistemes avançats de conducció assistida

La companyia serà una divisió de negoci global de l’àrea d’automoció de la compradora

per a l’aliança. Panasonic assegura que té la “voluntat d’accelerar el desenvolup­ament de tecnologie­s clau per al futur de l’automoció en els camps de la connectivi­tat, el cotxe autònom, la seguretat i l’eficiència”.

Ficosa, que va facturar 550 milions el 2009, va tancar el 2015 amb vendes de 1.112 milions d’euros, i té més de 10.200 treballado­rs al món, dels quals més de 1.000 són enginyers (i d’aquests, 670 són a Viladecava­lls). Actualment assegura que destina el 6,5% de la seva facturació a R+D.

 ?? ARXIU ?? Ficosa té 670 enginyers a la planta de Viladecava­lls
ARXIU Ficosa té 670 enginyers a la planta de Viladecava­lls
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? Xavier Pujol, conseller delegat
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU Xavier Pujol, conseller delegat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain