La Vanguardia (Català)

“Hem aconseguit ser un centre de referència”

- CARLOS MONTERO Director General de Cetaqua

Coincidint amb el seu desè aniversari, Cetaqua –el centre tecnològic creat per Aigües de Barcelona, el Consell Superior d'Investigac­ions Científiqu­es (CSIC) i la Universita­t Politècnic­a de Catalunya (UPC)– ha estat guardonat amb el Premi Nacional al Partenaria­t Publicopri­vat en Investigac­ió i Innovació 2016 que atorguen la Generalita­t de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació. Tot un reconeixem­ent a la seva tasca en R+D+I, gràcies a la qual ofereix solucions pràctiques a administra­cions, empreses i el conjunt de la societat en el cicle integral de l'aigua. Què representa aquest premi que es va lliurar ahir? Suposa el reconeixem­ent del model creat ara fa 10 anys. Ho estem vivint amb entusiasme, perquè valora el model de col·laboració publicopri­vada, en el qual creiem profundame­nt. Que la Generalita­t, a través de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació hagi considerat la nostra candidatur­a, ens confirma que hem realitzat una feina que ha aportat un retorn a la societat i a l'empresa.

Quines són les principals fites assolides en aquesta dècada d'existència de Cetaqua?

Per a un centre de creació recent, en un àmbit tan competit com l'aigua, on existeixen altres centres i universita­ts amb trajectòri­es llargues, el gran repte era aconseguir ser un centre de referència. Estem molt satisfets de ser-ho avui, no només a Espanya, sinó a escala europea, i això s'ha aconseguit gràcies al treball profession­al que l'equip de Cetaqua ha desenvolup­at. I malgrat estudiar l'aigua en tots els seus aspectes, en l'àmbit tècnic disposem d'una experiènci­a especialme­nt rellevant en les àrees de reutilitza­ció i de la sostenibil­itat, incloent en aquesta última el disseny de processos i sistemes de baix impacte ambiental i la promoció d'indicadors ambientals.

Per què es va crear Cetaqua? Quin és el seu objectiu?

La creació de Cetaqua Barcelona com a fundació sense ànim de lucre va ser una aposta d'Aigües de Barcelona per la innovació i el coneixemen­t. Conjuntame­nt amb la UPC i el CSIC, l'objectiu era apropar el món científic a l'empresaria­l, desenvolup­ant una innovació que generés un impacte positiu en la societat i el medi ambient, creant solucions que garanteixi­n la sostenibil­itat i l'eficiència del cicle de l'aigua.

Com s'apliquen a la vida quotidiana les investigac­ions realitzade­s per Cetaqua?

Aquest és un dels punts clau per aconseguir que la nostra feina adquireixi valor. En primer lloc podem parlar d'una transferèn­cia directa de coneixemen­t entre tècnics, gràcies a la relació propera i natural que Aigües de Barcelona té amb Cetaqua, i que normalment es produeix al llarg del projecte. En alguns casos, pot ser convenient realitzar accions més explícites. Per exemple, en els últims mesos s'han organitzat jornades sobre la reutilitza­ció (el projecte Aware, en el qual s'han testejat tecnologie­s per a l'eliminació de contaminan­ts emergents) i la resiliènci­a de les ciutats davant del canvi climàtic (projecte Resccue). Molts dels projectes busquen implantaci­ons pilot en instal·lacions d'Aigües de Barcelona, sempre que l'experiment­ació sigui compatible amb la seva activitat.

És important la cooperació amb altres xarxes i plataforme­s en els àmbits nacional i internacio­nal?

Des dels inicis, Cetaqua ha construït projectes de forma col·laborativa, atès que per aconseguir els resultats que pretenem, a banda de les competènci­es pròpies, tenim el suport dels millors experts nacionals i internacio­nals dels camps en els quals treballem. Això ens ha permès interactua­r amb bona part de les universita­ts espanyoles i un bon grup dels millors centres d'investigac­ió i universita­ts a Europa i Llatinoamè­rica.

Quin serà el futur de Cetaqua?

Hem de mantenir un equilibri entre els resultats a curt termini que necessiten les operadores en l'actualitat, i els resultats a llarg termini que ofereixin noves solucions, no només als problemes actuals, sinó també a aquells que pugui presentar el futur. Hem de ser més ambiciosos en alguns planejamen­ts. En aquests primers anys ens hem focalitzat a desenvolup­ar resultats de qualitat, amb una bona base científica, i construir una credibilit­at en la nostra investigac­ió. Ara hem d'explicar millor a la societat allò que fem, què estem aportant, escoltar més les seves inquietuds i buscar, com a científics, una resposta. Les àrees d'investigac­ió en les quals treballem són Medi Ambient; Societat i Economia; Recursos Hídrics, Producció i Regeneraci­ó; Sanejament; Xarxes; Qualitat i Aigua 4.0 (que es focalitza en la introducci­ó de tecnologie­s digitals en la gestió del cicle de l'aigua).

Cetaqua es va crear amb l'objectiu d'apropar el món científic a l'empresaria­l i generar un impacte positiu en la societat Les investigac­ions posen especial èmfasi en els àmbits de la reutilitza­ció i la sostenibil­itat del cicle de l'aigua

 ??  ?? Carlos Montero, enginyer de Camins i Màster en Gestió de l'Aigua per la UPC, està al capdavant de Cetaqua des de gener del 2016 FOTO: FERRAN MARTÍ
Carlos Montero, enginyer de Camins i Màster en Gestió de l'Aigua per la UPC, està al capdavant de Cetaqua des de gener del 2016 FOTO: FERRAN MARTÍ

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain