La Vanguardia (Català)

AUGMENTAR L'EFICIÈNCIA ESTALVIA AIGUA

El Pla de Millora de l'Eficiència Hidràulica preveu un estalvi equivalent al consum de 68.500 persones a finals del 2017

- TEXT ANAÏS BORRELL

ACatalunya cíclicamen­t es produeixen períodes continuats d'absència de pluja, que donen lloc a una baixada de les provisions d'aigua, fet que pot originar problemes d'abastament. Per tal de contribuir a un aprofitame­nt correcte dels recursos naturals, les empreses d'abastament hi juguen un paper molt important. Aigües de Barcelona és un clar exemple d'això i ha desenvolup­at una sèrie de mesures de millora previstes en el seu Pla d'Acció 2020.

Aquest pla d'acció es materialit­za a través del Programa de Millora de l'Eficiència Hidràulica, que té com a repte incrementa­r en 1,5 punts el rendiment del sistema a finals de l'any 2017. Encara que la pujada, a priori, no sembli gaire significat­iva, aquest punt i mig de diferència suposaria un estalvi d'aigua considerab­le: així, consideran­t un consum domèstic de 104 litres per habitant al dia (segons dades del 2016 d'Aigües de Barcelona), la millora equivaldri­a al consum anual d'una ciutat de 68.500 persones. Aquesta millora és destacable, si tenim en compte que ja actualment l'índex d'eficiència hidràulica dels 4.500 km de xarxa gestionada per Aigües de Barcelona és molt satisfacto­ri –se situa 10 punts per sobre de la mitjana dels proveïment­s de Catalunya, segons l'Idescat. Un cop assolit aquest repte, la companyia seguirà treballant durant els pròxims anys no només per mantenir aquest nivell d'eficiència, sinó per seguir augmentant-lo.

Les accions previstes en el pla són diverses i estan orientades a la reducció tant de les pèrdues reals com de les pèrdues comercials o aparents. Les primeres, les reals, correspone­n a fuites a la xarxa per pèrdua d'estanqueït­at en les unions entre tubs o accessoris, etc., i estan quantifica­des al voltant del 6% del total d'aigua aportada al sistema d'abastament. Aquest tipus de fuites són en molts casos invisibles, és a dir, no afloren a la superfície, motiu pel qual la seva detecció i localitzac­ió requereix una metodologi­a i una tecnologia molt específica.

Les segones, les comercials, no represente­n una pèrdua real d'aigua, la seva reducció suposaria indirectam­ent una moderació en el consum. Estan associades principalm­ent a la imprecisió (subcomptat­ge) dels comptadors. Dins d'aquesta categoria de pèrdues també hi ha, en menor grau, els fraus o consums il·legals que es produeixen.

Per contribuir a la reducció de les pèrdues reals, Aigües de Barcelona ha desenvolup­at una eina informàtic­a que permet la gestió activa de les fuites a través del monitoratg­e en temps real de la pressió i el cabal dels gairebé 290 sectors de control implantats a la xarxa de distribuci­ó. El programa identifica de forma automàtica els problemes que es produeixen a la xarxa (principalm­ent fuites, però també fraus) i permet als equips de camp actuar amb molta més rapidesa i eficàcia sobre els indicis de fuga. En paral·lel, es produeix una recerca sistemàtic­a de fuites en els sectors que mostren rendiments pitjors.

Una caracterís­tica diferencia­l de l'abastament a l'Àrea Metropolit­ana de Barcelona és que hi ha l'obligació de subministr­ar aigua directamen­t des de la xarxa fins a una vuitena planta, fet que no succeeix en moltes altres ciutats, com ara Madrid. Això vol dir que la pressió a la xarxa ha de ser molt elevada, la qual cosa implica una exigència més elevada per mantenir i millorar els índexs d'eficiència hidràulica.

En aquest sentit, una altra mesura de millora a destacar del Pla85 és l'optimitzac­ió de la regulació de la pressió a la xarxa de distribuci­ó. Consisteix a ajustar la pressió de la xarxa en funció de les necessitat­s del servei. Per exemple, durant la nit –que és quan hi ha menys consum– es pot abaixar la pressió en algunes zones la xarxa sense que això afecti els clients. Aquesta regulació de la pressió es realitza mitjançant vàlvules automàtiqu­es. L'efecte de la reducció de pressió sobre el volum de fuites és directe i immediat, i a més allarga la vida útil de les canonades.

Pel que fa a les accions per reduir les pèrdues comercials, s'està duent a terme una campanya d'actualitza­ció tecnològic­a del parc de comptadors, amb aparells més precisos i amb un sistema de telelectur­a incorporat. A més a més, s'ha desenvolup­at una aplicació que permet identifica­r de forma automàtica possibles fraus.

La tecnologia d'Aigües de Barcelona permet identifica­r de forma automàtica les pèrdues

 ??  ?? Des del Centre de Control Operatiu d'Aigües de Barcelona, ubicat a la seva seu de Collblanc, es coordinen les diferents accions del Pla85 per localitzar i solucionar fuites a la xarxa FOTO: ARXIU AIGÜES DE BARCELONA
Des del Centre de Control Operatiu d'Aigües de Barcelona, ubicat a la seva seu de Collblanc, es coordinen les diferents accions del Pla85 per localitzar i solucionar fuites a la xarxa FOTO: ARXIU AIGÜES DE BARCELONA
 ?? FOTO: DANI AZNAR ?? Els equips de camp d'Aigües de Barcelona poden actuar amb més rapidesa i eficàcia gràcies al Gestor d'Avisos Hidràulics, una eina dissenyada a Aigües de Barcelona que facilita la detecció de problemes a la xarxa de distribuci­ó d'aigua
FOTO: DANI AZNAR Els equips de camp d'Aigües de Barcelona poden actuar amb més rapidesa i eficàcia gràcies al Gestor d'Avisos Hidràulics, una eina dissenyada a Aigües de Barcelona que facilita la detecció de problemes a la xarxa de distribuci­ó d'aigua

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain