La Vanguardia (Català)

QUE MAI NO FALTI L'AIGUA

El Fons de Solidarita­t, la tarifa social i la flexibilit­at garanteixe­n el subministr­ament a les famílies vulnerable­s

- TEXT PABLO CALDERÓN

Garantir el subministr­ament d'aigua a totes les persones que ho necessitin. Aigües de Barcelona sempre ha aplicat aquesta màxima. Tot i que ha estat en els anys de crisi –quan les demandes, abans puntuals, es multiplica­ven– que va ser necessari redoblar esforços. Les bonificaci­ons per pagar el subministr­ament de l'aigua han beneficiat des del 2012 16.750 famílies –més de 50.000 persones–, fet que ha suposat destinar sis milions d'euros al Fons de Solidarita­t que garanteix el dret a l'aigua. "Mai no hem tallat l'aigua a ningú que no la pugui pagar, perquè tenim la política de màxima protecció als col·lectius en risc d'exclusió social", assegura Àngel Simon, president executiu d'Agbar.

El Fons de Solidarita­t ha atorgat ja 101.979 ajudes dirigides als col·lectius més vulnerable­s. La bonificaci­ó –de 28,5 euros per factura– s'aplica en el concepte que Aigües de Barcelona gestiona: el del subministr­ament d'aigua. "Per determinar les famílies beneficiàr­ies, signem convenis amb els ajuntament­s i amb entitats com Càritas o Creu Roja, que són les que s'encarregue­n d'objectivar el fet, de fer-nos arribar la sol·licitud i de fer-ne el seguiment", explica Núria Latorre, directora de clients d'Aigües de Barcelona. "La premissa –afegeix– és que sigui una ajuda que no requereixi burocràcia: senzillame­nt, rebem un correu electrònic dels serveis socials o de les entitats i atorguem l'ajuda de manera automàtica".

TARIFA SOCIAL I FLEXIBILIT­AT

Des del mes de gener del 2014, la companyia també disposa d'una tarifa social dirigida a altres collectius que necessiten certa protecció: famílies amb tots els seus membres desocupats i pensionist­es que perceben prestacion­s mínimes per incapacita­t permanent, viduïtat o jubilació. En aquests casos s'aplica un descompte en l'import de la factura. "I hi ha un tercer nivell de protecció –apunta Latorre–: a qualsevol persona que s'acosta a les nostres oficines i ens explica que té dificultat­s per pagar una factura de manera puntual, li oferim solucions individual­itzades, flexibilit­at en el pagament –aplaçament­s, terminis... La idea és que ningú no es quedi sense accés a l'aigua per no poder pagar-la".

"Des del principi ens ha preocupat molt que aquestes mesures tinguessin difusió, que arribessin als col·lectius als quals havien de protegir, per tal que fossin efectives. I ho hem fet no només a través dels mitjans de comunicaci­ó tradiciona­ls i la documentac­ió que incloem en les factures: també visitant més de 200 associacio­ns de veïns o formant molts treballado­rs socials", manté Latorre. Una iniciativa interessan­t per difondre les mesures que garanteixe­n l'accés a l'aigua és el projecte Aporta (vegeu requadre).

BEQUES PER A JOVES TALENTS

Una altra iniciativa que busca afavorir els collectius en risc és la de les beques per a joves talents, en què Aigües de Barcelona col·labora amb la Confederac­ió d'Associacio­ns Veïnals de Catalunya (Confavc). Diversos instituts d'educació secundària i batxillera­t de zones vulnerable­s detecten casos d'estudiants que, sense un ajut econòmic, probableme­nt no accedirien als estudis superiors. Els directors dels centres proposen candidats per a les beques, que inclouen el cost de la formació i una aportació econòmica per a materials.

La primera edició de les beques es va dur a terme l'any passat. "La voluntat és seguir aquest any i fer un seguiment dels joves que van entrar en la primera convocatòr­ia. Estudien titulacion­s relacionad­es amb el món digital, la innovació, la sostenibil­itat i el vessant social, àmbits amb projecció a la companyia. D'aquesta manera, en el futur, fins i tot podríem comptar amb ells", aposta Latorre.

 ?? FOTO: ARXIU AIGÜES DE BARCELONA FOTO: ARXIU AIGÜES DE BARCELONA ?? A les fotografie­s, grups de veïns reben la formació necessària per poder assessorar altres persones en les seves zones d'influència Visita de veïns a l'Estació de tractament d'aigua potable (ETAP) de Sant Joan Despí
FOTO: ARXIU AIGÜES DE BARCELONA FOTO: ARXIU AIGÜES DE BARCELONA A les fotografie­s, grups de veïns reben la formació necessària per poder assessorar altres persones en les seves zones d'influència Visita de veïns a l'Estació de tractament d'aigua potable (ETAP) de Sant Joan Despí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain