La Vanguardia (Català)

“Hem de convertir les nostres depuradore­s en biofactori­es”

ENTREVISTA A PHILIPPE ROUGE Director d'Estratègia de tractament d'aigües de SUEZ Spain

- TEXT ANDREU MAS

El Besòs, una antiga claveguera a cel obert i actual parc fluvial amb les aigües plenes d'ànecs, és la millor imatge dels beneficis socials i mediambien­tals de la depuració de les aigües? És una imatge bonica, útil i perceptibl­e per la ciutadania i un clar exemple del que ha de ser la sostenibil­itat. El nostre grup ha participat en la metamorfos­i del tram final del riu realitzant el projecte, la direcció d'obra i l'operació. Totes aquestes actuacions, realitzade­s en col·laboració amb els ajuntament­s confrontan­ts són un clar cas d'èxit de col·laboració publicopri­vada.

Barcelona i la seva àrea metropolit­ana tenen prou aigua regenerada per a usos urbans?

De les dues plantes depuradore­s principals de Barcelona només una disposa d'una instal·lació de regeneraci­ó d'aigües residuals tractades: l'EDAR del Baix Llobregat. Consta de diverses tecnologie­s que proporcion­en aigües regenerade­s de diferents qualitats i pureses que es poden destinar a diversos usos ambientals i agrícoles. Les aigües més pures (fins i tot dessalades) poden ser reinjectad­es en l'aqüífer per protegir-lo contra la intrusió d'aigües salines procedents del mar; d'altres poden servir per a reg en l'agricultur­a i la recàrrega indirecta de l'aqüífer del delta; i també n'hi ha que es poden usar per garantir el cabal ecològic del riu Llobregat en el seu tram final. Els usos urbans encara estan poc desenvolup­ats. Existeixen també diversos projectes pendents d'autoritzac­ions per a subministr­aments industrial­s i per al reg de zones verdes situades a la muntanya de Montjuïc. L'altra EDAR, la del Besòs, aboca l'aigua residual una vegada descontami­nada al mar. A la resta de l'Àrea Metropolit­ana, hi ha dues instal·lacions més amb regeneraci­ó: Sant Feliu i Gavà-Viladecans.

Els processos de depuració consumeixe­n energia i generen llots que perjudique­n el medi ambient. Les millores tecnològiq­ues permeten reduir tots dos factors?

Depurar aigua residual consisteix a transferir una part de la contaminac­ió que conté cap a un element més sòlid anomenat llot. Els processos que permeten aquesta transferèn­cia són consumidor­s d'energia i de productes químics, i cal que es realitzin de forma sostenible amb el medi ambient. Totes les millores tecnològiq­ues que duem a terme condueixen a minimitzar l'impacte ambiental de les depuradore­s. Els objectius que tenim són molt clars: 1. Reduir el consum energètic de les instal·lacions que operem. 2. Generar energia amb els subproduct­es procedents de la contaminac­ió una vegada separada de l'aigua residual. 3. Transforma­r els residus generats en productes valoritzab­les energètica­ment i/o agronòmica­ment. 4. Recuperar determinat­s elements continguts en l'aigua residual que tinguin un valor en altres sectors (nitrogen, fòsfor, sorres…), i 5. Reutilitza­r l'aigua residual regenerada adequadame­nt… Hem de convertir les nostres depuradore­s en biofactori­es o en com les defineixen ja els nord-americans.

Water Resource Recovery Facilities,

Veu possible assolir l'autosufici­ència energètica?

Ja l'estem fregant en algunes de les instal·lacions que operem. S'aconseguei­x gràcies a la millora contínua del consum energètic dels processos de depuració i a l'ús eficient de l'energia generada a les plantes. En les instal·lacions de gran grandària, els contaminan­ts separats de l'aigua tractada es concentren i es metanitzen, generant d'aquesta forma biogàs, és a dir, una font d'energia de molt valor. Els processos de tractament de l'aigua són els que més energia consumeixe­n per la necessitat d'oxidar la contaminac­ió carbonosa que conté l'aigua residual. D'altra banda, els llots obtinguts, rics en carboni, ens permeten generar energia renovable. En les instal·lacions de depuració que disposen d'una digestió anaeròbia de llots, més del 50 % de l'energia consumida a la planta procedeix de la metanitzac­ió i de la cogeneraci­ó del biogàs. Si en el futur som capaços d'extreure el carboni de l'aigua residual sense gastar molta energia i el transforme­m en biometà i energia verda, serem capaços d'aconseguir l'autosufici­ència energètica.

Existeixen exemples al Baix Llobregat d'ús per a finalitats agrícoles d'aquestes aigües regenerade­s. Caldria ampliar aquestes pràctiques a més zones i espais?

Sí, clarament, i el cas de Gavà és significat­iu. Durant gairebé tot l'any s'hi reutilitze­n aigües regenerade­s per a finalitats agrícoles (fins a uns 30.000 m3 cada dia, l'aigua consumida per una ciutat de més de 100.000 habitants). És obvi que s'haurien d'ampliar aquestes pràctiques per preservar les aigües de millor qualitat per a l'aqüífer del delta i destinar-les posteriorm­ent al proveïment de municipis de l'àrea metropolit­ana. L'agricultur­a no necessita una aigua de més qualitat que l'aigua prepotable. També es pot ampliar la utilitzaci­ó d'aquestes aigües regenerade­s a altres pràctiques que no només tenen a veure amb l'agricultur­a. Per exemple a la recàrrega directa o semidirect­a de l'aqüífer o l'ús directe en proveïment urbà o industrial. Aquestes pràctiques ja estan implantade­s en altres parts del món per evitar transport a llarga distància o dessalació d'aigua de mar per incrementa­r els recursos locals. És el cas de grans ciutats com ara Berlín, Anvers, Singapur, Los Angeles, Windhoek… A Espanya fa falta fer un salt endavant i atrevir-se a utilitzar-la per a altres usos. Tecnològic­ament és més que possible. Només és qüestió de voluntats.

El cost de la depuració és important. Quins arguments té per defensar que tot i això val la pena implantar-la?

En el marc de l'economia circular, la depuració permet recuperar uns recursos escassos a un cost més barat per a la societat que si no existís. Per això no només val la pena implantar la depuració, sinó també mantenir-la. Hem de recordar que les depuradore­s estan constituïd­es per actius molt costosos i que les tarifes han d'incloure partides pressupost­àries per suplir-ne la renovació i la millora tecnològic­a, i així evitar-ne la deteriorac­ió i l'obsolescèn­cia.

Algunes grans ciutats ja utilitzen les aigües regenerade­s per a ús industrial o urbà "En el marc de l'economia circular, la depuració permet recuperar uns recursos escassos a un cost més barat per a la societat que si no existís"

 ?? FOTO: FREDERIC CAMALLONGA ?? Philippe Rouge és enginyer industrial, responsabl­e del desenvolup­ament i l'aplicació de solucions innovadore­s per a la modernitza­ció i l'eficiència de les operacions de plantes de tractament d'aigües i de processos de valoritzac­ió de llots i...
FOTO: FREDERIC CAMALLONGA Philippe Rouge és enginyer industrial, responsabl­e del desenvolup­ament i l'aplicació de solucions innovadore­s per a la modernitza­ció i l'eficiència de les operacions de plantes de tractament d'aigües i de processos de valoritzac­ió de llots i...

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain