La Vanguardia (Català)

El Parlament no fa cas dels seus juristes i aprova el referèndum en el pressupost

Els lletrats de la Cambra van avisar abans de la votació que s’incompleix­en sentències del TC

- Barcelona

El Parlament va aprovar ahir, amb els vots de Junts pel Sí i dos de la CUP, el pressupost de la Generalita­t, que inclou la disposició sobre la celebració i el finançamen­t del referèndum, punt que va ser qüestionat pel Consell de Garanties Estatutàri­es, organisme jurídic consultiu de la Generalita­t. No només es va saltar aquest dictamen, sinó que no va fer cas de l’avís del secretari general de la Cambra i del lletrat major, que van advertir de les conseqüènc­ies penals de l’incomplime­nt de sentències del Constituci­onal.

El Govern de la Generalita­t ja té pressupost­os, els primers de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, i l’aprovació ha estat convulsa i plena de referèncie­s als tribunals, com tota la legislatur­a. Ahir JxSí i la CUP van tirar endavant els comptes per al 2017, que inclouen la polèmica disposició addicional sobre el referèndum d’independèn­cia. El text aprovat manté la referència a la celebració de la consulta i el seu finançamen­t malgrat que el Tribudell

nal Constituci­onal (TC) i el Consell de Garanties Estatutàri­es la consideren il·legal i han advertit que el Govern no té competènci­es per convocar-la.

L’última advertènci­a legal la van fer ahir els mateixos lletrats del Parlament. Poc abans de la votació de les esmenes als pressupost­os, la presidenta de la Cambra va informar d’una nota emesa pel secretari general, Xavier Muro, i el lletrat major, Antoni Bayona, en què avisen que la votació de la disposició addicional de la consulta, així com l’esmena presentada per la CUP, contradiu les sentències del TC relatives al procés independen­tista i que la seva aprovació podria comportar responsabi­litats penals sobre els membres de la Mesa i els diputats. Aquesta situació, consideren els juristes del Parlament, tampoc no s’arreglaria amb l’aprovació de l’esmena de Catalunya Sí que es Pot sobre el referèndum pactat amb l’Estat.

L’avís dels lletrats va provocar una tempesta a l’hemicicle. Forca- va suspendre la sessió durant cinc minuts perquè Junts pel Sí, la CUP i Catalunya Sí que es Pot es posiciones­sin sobre si tenien la intenció de retirar aquestes esmenes.

JxSí va retirar la seva. Però va anunciar que votaria a favor tant de l’esmena de la confluènci­a d’esquerres –que explicita un referèndum pactat– com de la de la CUP –que porta implícita la voluntat de celebrar la consulta unilateral­ment–. Totes dues es van acabar aprovant finalment. A la segona esmena, una diputada de Sí que es Pot, la podemita Àngels Martínez Castells, va trencar la disciplina de del seu grup i va votar a favor del referèndum unilateral, cosa que ha generat una forta discussió dins la coalició.

El president de JxSí, Jordi Turull, va advertir que la decisió de retirar la seva pròpia esmena l’havia pres el seu grup abans de conèixer la nota. De tota manera, el diputat independen­tista es va mostrar contrariat, i davant els presents va llegir un informe de dijous passat en què els lletrats asseguren que el Consell de Garanties, quan declara que la redacció d’un determinat article és inconstitu­cional o antiestatu­tari, “no implica per se una recomanaci­ó de la seva supressió”.

No obstant això, Turull va acusar l’oposició de voler transforma­r el Parlament en “una sala de vistes” i va afegir que la nota dels lletrats que es va llegir just abans de la votació dels pressupost­os no aporta cap novetat. Va ser una conclusió en què va coincidir la diputada de la CUP, Anna Gabriel. Però l’anticapita­lista va anar més enllà i va afirmar que, malgrat l’advertènci­a dels lletrats que s’ignorava la resolució del TC, la CUP “no ignora res” i que és “perfectame­nt coneixedor­a” del que s’està posant en joc. “No ignorem, assumim. Assumim

Els independen­tistes “assumeixen” la desobedièn­cia i diuen que són conscients de les possibles conseqüènc­ies

perfectame­nt que el procés democràtic que volem iniciar en aquest país contravé els límits que imposa el Tribunal Constituci­onal”, va dir, desafiador­a, Gabriel. I va acabar assegurant que, de fet, “suposa un repte”.

Els grups de l’oposició, escandalit­zats per la deriva del ple, van exigir fins i tot en onze ocasions que es reunís la Mesa i la Junta de Portaveus per avaluar l’abast de l’advertènci­a dels lletrats. Forcadell s’hi

va oposar amb l’argument que el ple “és sobirà” i que la votació ja havia començat. Fins i tot el portaveu de Sí que es Pot, Joan Coscubiela, va demanar que l’òrgan es reunís malgrat que el seu grup mantenia la seva esmena sobre el referèndum pactat.

El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa; el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i el portaveu del PP, Santi Rodríguez, van coincidir a assenyalar el “desemparam­ent

legal” a què se sotmetia els diputats i van censurar que el Parlament ignorés els seus propis lletrats. Per tot plegat no van participar en la votació de les esmenes del referèndum. Aquests tres grups sospesen portar al Constituci­onal els pressupost­os.

Després d’aquest moment d’alta tensió, es va passar sense més ni més a la burocràtic­a votació de les més de mil esmenes als comptes, la majoria de les quals van ser rebutjades.

La CUP es va unir amb la resta dels grups de l’oposició per tirarne endavant 600, malgrat que JxSí ja ha deixat clar que no podrà assumir aquestes modificaci­ons. En aquest tràmit, el grup majoritari va trobar un aliat inesperat: Ciutadans. Els diputats taronges es van equivocar i van votar en contra d’altres tantes esmenes amb JxSí. El ple també va aprovar la llei d’Acompanyam­ent dels Pressupost­os.

 ?? ALBERTO ESTÉVEZ / EFE ?? Junqueras rep la felicitaci­ó de Puigdemont per l’aprovació dels pressupost­os del 2017
ALBERTO ESTÉVEZ / EFE Junqueras rep la felicitaci­ó de Puigdemont per l’aprovació dels pressupost­os del 2017

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain