La Vanguardia (Català)

El Suprem condemna Homs pel 9-N a un any i un mes d’inhabilita­ció

El Congrés executarà la sentència sense esperar els recursos del diputat del PDECat

- JOSÉ MARÍA BRUNET

El Tribunal Suprem (TS) va condemnar ahir Francesc Homs a un any i un mes d’inhabilita­ció, a més d’una multa de 30.000 euros, com a autor d’un delicte de desobedièn­cia per haver mantingut la convocatòr­ia del 9-N malgrat que la consulta havia estat suspesa pel Tribunal Constituci­onal (TC). La sentència subratlla que, imposant aquesta pena, el TS se cenyeix forçosamen­t a la sol·licitada pel fiscal, encara que el tipus penal que descriu el delicte esmentat permetia arribar fins als dos anys.

A grans trets, la sentència confirma la que va dictar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau. Tampoc en aquella no es va apreciar la prevaricac­ió. La decisió del Tribunal Suprem, per tant, permet vaticinar que no prosperarà el recurs de la Fiscalia perquè la condemna per prevaricac­ió se sumi a la de desobedièn­cia.

La sentència del Suprem no condemna Homs pel delicte de prevaricac­ió perquè estima que queda absorbit pel de desobedièn­cia. En altres paraules, que les omissions de l’exconselle­r, no aturant el procés del 9-N malgrat l’ordre rebuda, són precisamen­t les que revelen la seva voluntat de desobeir amb “contumàcia”. I afegeix de manera especialme­nt significat­iva que no entra a considerar si també podria haver existit un delicte de malversaci­ó de fons públics perquè en cap moment es va invocar contra Homs.

En substància, per tant, es pot dir que el Suprem ha actuat amb contenció en la seva sentència, evitant les interpreta­cions més desfavorab­les per a l’acusat. Però alhora ha deixat més d’un avís. En especial, quan recull que la decisió “limita el seu àmbit de coneixemen­t als delictes pels quals s’ha formulat acusació”, de manera que “no es qüestiona si l’aplicació econòmica de fons públics, promoguda per l’acusat en oberta i franca contradicc­ió amb el mandat emanat del Tribunal Constituci­onal, té o no rellevànci­a penal”.

La Fiscalia va analitzar al seu dia la possibilit­at d’acusar de malversaci­ó. I en la seva decisió de no fer-ho hi va influir el fet que a aquest

delicte ja correspon pena de presó.

En aquesta mateixa línia de contenció, el Tribunal Suprem invoca en diversos punts el principi de proporcion­alitat per justificar les seves decisions. Argumenta, per exemple, que, a banda d’una conducta

omissiva, se’n pot retreure a Homs una altra de tipus actiu per haver desatès el TC. I , pel que fa a això, esmenta la carta que l’exconselle­r va enviar a l’empresa T-Systems perquè continués fent les tasques informàtiq­ues que tenia

encomanade­s a fi de garantir el desenvolup­ament del procés participat­iu del 9-N.

Prèviament, aquesta societat va preguntar al Govern de Catalunya si la suspensió de la consulta pel TC afectava la seva feina. L’excon- seller va respondre negativame­nt a aquesta pregunta. El Suprem, al seu torn, estima que la carta podria proporcion­ar elements de judici a favor de l’apreciació de la prevaricac­ió. Però novament aplica sobre això clars criteris de contenció. “No som –diu– en presència d’un concurs de delictes, sinó d’un concurs de normes en què el desvalor d’una de les accions –la desobedièn­cia– absorbeix el possible desvalor de l’altra, la prevaricac­ió”. En certa manera, el Suprem està dient que en aquest cas l’essència és que l’acusat va desobeir, i que per desobeir era gairebé inevitable prevaricar, i que no castiga separadame­nt les dues conductes per tal de no incórrer en una doble sanció per uns mateixos fets. En definitiva, que no aprecia dos delictes per no incomplir la regla penal coneguda amb l’expressió non bis in idem.

La interpreta­ció de les normes que efectua el Tribunal Suprem és clarament beneficios­a per a Homs. El fiscal l’acusava dels dos delictes esmentats i demanava nou anys d’inhabilita­ció. La no apreciació d’aquesta segona figura delictiva és el que permet que la condemna quedi en un any i un mes.

Aquesta és la pena que la Fiscalia va sol·licitar per la desobedièn­cia, però entenia que s’havia produït en concurs amb la de prevaricac­ió, i per aquesta va demanar una pena de set anys i sis mesos d’inhabilita­ció. En definitiva, si el Suprem hagués apreciat l’existència de prevaricac­ió, la condemna a Homs hauria estat molt superior.

Si en la interpreta­ció de les normes el Suprem s’ha mesurat molt, en la descripció dels fets ha estat rotund. La Sala Penal no té cap mena de dubte que Homs va desobeir a posta, de manera plenament conscient. Explica que l’exconselle­r va reconèixer els fets en el judici i que fins i tot va dir que no només es van produir els que recollia el fiscal, sinó que n’hi va haver d’altres de suport al procés participat­iu entre el 4 de novembre –dia que el TC va donar l’ordre de suspensió– i el següent dia 9.

El TS argumenta, analitzant el delicte de desobedièn­cia, que “s’ha dit amb raó que l’Estat de dret representa des dels seus orígens la victòria del domini de la llei davant el caprici despòtic”. Afegeix que “la ruptura de les bases constituci­onals i del marc normatiu que fa possible l’exercici dels drets fonamental­s i llibertats públiques no pot resultar indiferent al dret penal”. Sobretot –continua dient– quan el Constituci­onal va provar de restablir l’ordre esmentat amb la suspensió de la consulta, mitjançant un acord que

La Sala Penal al·ludeix a la malversaci­ó, però no la considera perquè el fiscal no ho va al·legar

“va ser desatès pels seus principals destinatar­is”, malgrat “la voluntaris­ta al·legació feta valer per l’acusat que va ser ell, en compliment del seu deure com a governant, que va assumir el judici de ponderació i va decidir fer cas omís del requerimen­t del Tribunal Constituci­onal”. Amb això, el Suprem nega transcendè­ncia a l’al·legació d’Homs en el sentit que mantenint el procés participat­iu va provar de tutelar els drets fonamental­s dels ciutadans a la llibertat d’expressió i la participac­ió política.

El TC és l’intèrpret suprem de la Constituci­ó –diu el TS– i les seves decisions els vinculen tots, començant pels poders públics. La sentència al·ludeix a Carles Viver Pi-Sunyer per haver dit que “resulta especialme­nt significat­iu que qui ha exercit el càrrec de vicepresid­ent del TC tingui algun dubte –i pugui transmetre’l a qui el consulti– sobre l’efecte automàtic de la suspensió” després del recurs presentat pel Govern espanyol.

Els advocats de la defensa d’Homs –Sergi Blàzquez i Eva Labarta– demanaran ara un aclariment de sentència per precisar si el seu client queda inhabilita­t per a qualsevol càrrec públic. La sentència parla de càrrecs executius o electius d’àmbit local, autonòmic o estatal. Però la defensa ho discutirà. Alhora, Homs recorrerà en empara davant el Constituci­onal. El seu propòsit és portar finalment l’afer davant la justícia europea.

La decisió del TS suposa que és difícil que prosperi el recurs del fiscal contra Mas

 ?? RAFA GARRIDO / ACN ?? L’exconselle­r Francesc Homs va comparèixe­r ahir al vespre davant de la premsa a Barcelona
RAFA GARRIDO / ACN L’exconselle­r Francesc Homs va comparèixe­r ahir al vespre davant de la premsa a Barcelona
 ?? ÀLEX GARCIA ??
ÀLEX GARCIA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain