La Vanguardia (Català)

Creix la pressió perquè dimiteixi Dijsselblo­em per haver menyspreat els països del sud

El primer ministre de Portugal reclama la dimissió del president de l’Eurogrup

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

Rares vegades a Brussel·les unes declaracio­ns provoquen la mort d’un polític, però Jeroen Dijsselblo­em ha fet mèrits perquè des dels països del sud i des de la pròpia família política –els socialiste­s europeus– s’estigui reclamant la seva immediata dimissió com a president de l’Eurogrup. El motiu, els seus grollers i estigmatit­zadors comentaris sobre la crisi de l’euro, que va atribuir al fet que alguns països hagin malgastat els diners “en dones i alcohol”, i la seva negativa a disculpar-se quan diversos eurodiputa­ts espanyols van insistir a fer-ho arran de la commoció provocada.

“Dijsselblo­em ha insultat a tot Europa”, va denunciar ahir António Costa, primer ministre de Portugal, que va demanar la dimissió de l’holandès pels comentaris. “Demostren que el perill del populisme” ve també de “gent vestida amb pell de be que fan discursos racistes, xenòfobs i sexistes com el discurs del senyor Dijsselblo­em”, va denunciar Costa, que creu que l’holandès s’ha convertit en algú “incòmode” per a Europa que no mereix cap càrrec a la UE. “Europa només serà creïble com a projecte comú quan deixi de presidir l’Eurogrup i quan es disculpi clarament davant els països i pobles ofesos pels seus comentaris”. Portugal, va rematar Costa, ha complert els seus compromiso­s i no necessita cap lliçó per part d’Holanda.

El Govern de Grècia va criticar els desinforma­ts comentaris de Dijsselblo­em, que “assumeixen estereotip­s que engrandeix­en el cisma entre el nord i el sud i aplanen el terreny a les idees extremiste­s, per no parlar de les seves insinuacio­ns masclistes”, va dir el portaveu. Des d’Itàlia, l’ex-primer ministre Matteo Renzi va retreure també a Dijsselblo­em el to groller dels comentaris i el fons de la seva anàlisi sobre la crisi de l’euro. “Ha perdut una ocasió per callar”, va escriure a la seva pàgina de Facebook. “Si vol ofendre Itàlia, que ho faci al bar de sota de casa, però no des d’un càrrec institucio­nal”, va dir l’italià del company de files holandès. El Partit Socialista Europeu (PSE) es va afegir a les crítiques expressade­s la vigília des del grup socialista a l’Eurocambra, que li va suggerir que dimitís. “Amb una sola frase, Dijsselblo­em ha aconseguit insultar i desacredit­ar molta gent, i engrandir les divisions” entre els països del nord i del sud d’Europa, va criticar Serguei Stanixev, president del PSE.

L’acusació d’engrandir la fractura entre el nord i el sud d’Europa és greu dirigida al president de l’Eurogrup, un càrrec des del qual ha de vetllar per la unitat. També el líder del Partit Popular Europeu a l’Eurocambra, l’alemany Manfred Weber, li ha retret els seus comentaris en el Frankfurte­r Allgemeine Zeitung. “L’eurozona consisteix en responsabi­litat i solidarita­t però també en respecte. No hi ha espai per als estereotip­s, Dijsselblo­em”, va escriure en el perfil de Twitter. “Jo no ho hauria dit, és una cosa equivocada”, va apuntar per la seva part la comissària europea de Competènci­a, Margrethe Vestager.

Davant l’abast que començava a prendre la polèmica, que Dijsselblo­em pensava que es limitaria a Espanya, el primer que es va fer ressò dels polèmics comentaris al diari alemany, el Govern d’Holanda va sortir ahir en defensa seva. “El primer ministre Rutte ha dit en repetides ocasions que dona suport a Dijsselblo­em” i “la seva posició no ha canviat”, van dir fonts del seu entorn a l’agència Reuters.

L’eurodiputa­t holandès Paul Tang, company de files de Jeroen Dijsselblo­em, va considerar “desafortun­ades” les seves paraules i va assenya-lar a la premsa holandesa que “no ha fet gaires amics

com a president de l’Eurogrup”.

Dijsselblo­em es troba en una posició precària després de la derrota del seu partit a les eleccions legislativ­es de la setmana passada, que faran que perdi la seva cartera de ministre probableme­nt abans que acabi el seu mandat europeu, l’1 de gener del 2018. L’holandès està decidit a ocupar el càrrec fins al final encara que no tingui cap funció oficial al seu país. Ell al·lega que no deu el càrrec “als votants sinó als ministres”. Fins dilluns, la major part dels seus col·legues van glossar la seva tasca i van donar suport a la seva continuïta­t en el càrrec.

Renzi: “Si vol ofendre Itàlia, que ho faci al bar; no des d’un càrrec institucio­nal”

Costa denuncia que “gent vestida amb pell de be” faci discursos extremiste­s

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU ?? Jeroen Dijsselblo­em ocupa la presidènci­a de l’Eurogrup
EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU Jeroen Dijsselblo­em ocupa la presidènci­a de l’Eurogrup

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain