La Vanguardia (Català)

Mor Agustí Montal, artífex de l’arribada de Cruyff al Barça

Agustí Montal, promotor del fitxatge de Johan Cruyff, mor als 82 anys

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ ANTONI LÓPEZ TOVAR Barcelona

Bona part dels distintius que identifiqu­en el FC Barcelona van sorgir o es van consolidar durant la presidènci­a d’Agustí Montal i Costa, que va morir ahir als 82 anys. President entre el 1969 i el 1977, el seu mandat es va caracterit­zar pel fitxatge de Johan Cruyff, que va propulsar la conquesta d’un campionat de Lliga després de 14 anys –associada al mític 0-5 al Bernabeu del 17 de febrer del 1974– i els equilibris institucio­nals davant una dictadura que perdia potència. “Va ser president en uns anys complexos. Ha contribuït a fer que el Barcelona sigui més que un club”, va explicar Josep Maria Bartomeu sobre el seu antecessor, l’únic expresiden­t

Montal va desafiar les autoritats de la dictadura en qüestions esportives i lingüístiq­ues

que ha anat assíduamen­t a la llotja del Camp Nou, prescindin­t de rancúnies i sectarisme­s, on fa dues setmanes va gaudir de la memorable remuntada contra el PSG.

Nascut a Barcelona el 5 d’abril del 1934 al si d’una família d’industrial­s tèxtils originària d’Arenys de Mar, Montal va accedir a una vicepresid­ència del club blaugrana el 1968 durant el mandat de Narcís de Carreras. L’any següent, amb 35 anys, va ser elegit president per 126 vots contra 112. El seu contrincan­t, Pere Batet, l’havia acusat de catalanist­a. La seva joventut i el seu tarannà conciliado­r no van ser obstacle perquè Montal s’enfrontés a l’establishm­ent politicoes­portiu de l’època i embolcallé­s el seu mandat amb un lema que va idear el seu antecessor però que va popularitz­ar ell incorporan­t-lo com a eslògan de la campanya per a la reelecció: “Més que un club”.

El seu primer conflicte va ser el penal que es va inventar Guruceta el juny del 1970. Montal es va queixar a les autoritats esportives del perjudici sistemàtic i el club va recusar l’àrbitre per tota la vida. La junta blaugrana va tornar a desafiar la Federació quan no li va acceptar el fitxatge de dos jugadors oriünds (estrangers amb orígens espanyols), una pràctica permesa en altres clubs. Per encàrrec de l’entitat, un informe de l’advocat Miquel Roca va demostrar que molts dels oriünds que havien arribat al futbol espanyol no ho eren, i la Federació, desemmasca­rada, va optar per permetre el fitxatge d’estrangers. Va ser la clau de la contractac­ió

L’expresiden­t va adoptar el lema “Més que un club” i va estrenar l’himne de l’entitat en el 75è aniversari

de Johan Cruyff l’estiu del 1973. El seu fitxatge “va costar moltíssim”, va explicar Montal a La Vanguardia amb motiu de la mort de l’holandès. “El primer que em va parlar d’ell va ser Vic Buckingham, que em va dir que hi havia un xicot a l’Ajax que era boníssim, però llavors no podíem fitxar-lo perquè les

fronteres estaven tancades a Espanya i no es podia contractar estrangers”.

El Deportivo va visitar el Camp Nou en el partit inaugural de la temporada 197273 i l’afició va quedar estupefact­a, no per la figura del mític Arsenio Iglesias sinó perquè Manel Vich va pronunciar a través de la megafonia de l’estadi una frase en català per primera vegada. “S’ha perdut un nen. Es troba a la porta de tribuna”. El ministre de Governació, a la llotja al costat de Montal, es va indignar. “És l’acte més anti-18 de juliol d’ençà de la guerra!”, va bramar Tomás Garicano Goñi, i va amenaçar: “Si continuen així, els ho diré en un altre lloc i d’una altra manera”. “Què podia dir-li? No entenia que parléssim català”, explica Agustí Montal en la seva autobiogra­fia, Memòries d’un president blaugrana en temps difícils (Proa, 2009).

La junta havia adoptat el català com a llengua vehicular, però no es va tornar a fer servir al Camp Nou fins al cap de dos anys. Els temps havien millorat de manera accelerada. Amb Cruyff al terreny de joc, Montal revalida el càrrec amb molta facilitat el desembre del 1973 contra Lluís Casacubert­a. Arriba el gloriós 0-5, una de golejada sense parió fins a l’època de Guardiola, el Barça guanya la Lliga i es disposa el 1974 a commemorar el 75è aniversari sota la identifica­ció de l’avantguard­ista cartell de Joan Miró. Llavors al Camp Nou es va estrenar i es va interpreta­r el Cant del Barça, el nou himne del club, que perdura.

Montal va imprimir els carnets de soci en català i va promoure un butlletí del club en aquesta llengua. La seva presidènci­a es va caracterit­zar també pel suport a les seccions i la construcci­ó del Palau Blaugrana i la pista de gel, inaugurats l’octubre del 1971. Enginyer industrial de formació, el 1964 va morir el seu pare –Agustí Montal Galobart, president del Barcelona entre el 1946 i el 1952 i un dels artífexs del fitxatge de Kubala– i amb 30 anys es va fer càrrec de l’empresa familiar, Industrial Montalfita, fins que la crisi del sector tèxtil en va motivar la clausura el 1989.

Montal va continuar vinculat al sector i a altres institucio­ns. Va formar part de l’equip directiu de Caixa de Pensions de 1982 a 1992, va dirigir Mutuam i la Fundació Enciclopèd­ia Catalana. Compromès a no superar vuit anys de mandat, va dimitir de la presidènci­a blaugrana el desembre del 1977 i va ser rellevat pel seu vicepresid­ent, Raimon Carrasco, que uns mesos després va convocar les eleccions que va guanyar Josep Lluís Núñez. El funeral de l’expresiden­t es farà avui (13.00 h) a l’església de Sant Vicenç de Sarrià. Demà a la tribuna principal del Camp Nou s’habilitarà (10.00 a 19.00 h) un espai memorial obert als qui vulguin mostrar el seu afecte a la figura d’Agustí Montal, que va morir quan faltaven dos dies pel primer aniversari del traspàs de Cruyff.

 ?? ARXIU ?? Agustí Montal lliurant el trofeu Joan Gamper a Johan Cruyff el 1976
ARXIU Agustí Montal lliurant el trofeu Joan Gamper a Johan Cruyff el 1976

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain