La Vanguardia (Català)

El Liceu porta l’òpera a places de tot Espanya

Bilbao, Sevilla o Valladolid acolliran la retransmis­sió en directe d’‘Il trovatore’

- Madrid

En un moment de creixents tensions polítiques, la cultura continua bastint ponts i gràcies a ella es va poder sentir ahir a Madrid un representa­nt de TV3 desitjant molta sort a TVE i frases tan inesperade­s com “Espanya serà el Liceu de tots”. I és que el Gran Teatre del Liceu va fer ahir tota una declaració d’intencions i va presentar al CaixaForum de Madrid –en ple territori del Teatro Real– l’expansió d’un dels seus projectes socials més populars a les places de tot Espanya: el Liceu a la fresca.

Es tracta d’un projecte que consisteix en la retransmis­sió en directe una vegada a l’any d’una òpera –en aquest cas serà Il trovatore– des del Liceu a espais pú-

El 33 tornarà a emetre el Liceu a la fresca a Catalunya i des d’aquest any La 2 ho fa a la resta d’Espanya

blics de totes les localitats que ho sol·licitin. Unes localitats que en les primeres edicions eren només catalanes i des d’aquest any, gràcies al fet que s’han sumat al projecte l’Obra Social La Caixa i TVE, seran de tot Espanya: a la propera edició, que tindrà lloc el 21 de juliol, ja s’hi han apuntat Sevilla, Màlaga, Bilbao, Santiago de Compostel·la, Pamplona o Valladolid, que retransmet­rà la gran òpera de Verdi a la seva plaça Mayor, on disposarà una pantalla gran i centenars de cadires perquè la vegin de franc tots els ciutadans que s’hi acostin.

També s’hi han apuntat Las Palmas, Elda o Alaior, a més de 106 localitats catalanes, i quan arribi el 21 de juliol s’espera que siguin moltes més. Fins i tot Madrid està en converses per acollir la retransmis­sió d’aquesta òpera per al muntatge de la qual el director d’escena, Joan Anton Rechi, s’ha inspirat en els Desastres de la

guerra, de Goya. Una retransmis­sió que no es veurà només en places, carrers o centres cívics, sinó també a la televisió: a més de TV3, que ja emetia amb èxit el Liceu a la fresca pel 33 –l’any passat va aconseguir 70.000 espectador­s amb La bohème, que es van sumar als 40.000 que la van veure a les 121 localitats catalanes on es va emetre–, aquest any la retransmet també La 2 de TVE.

El projecte de Liceu a la fresca s’ha disparat: va començar fa anys emetent òpera en directe des del coliseu de la Rambla a una pantalla a la platja de la Barcelonet­a que la gent veia asseguda al costat del mar. La crisi es va carregar el projecte i l’actual equip del teatre, encapçalat per Roger Guasch, el va recuperar amb el patrocini d’Endesa el 2015 però ampliat: s’oferiria als ajuntament­s catalans el senyal del 33 perquè poguessin muntar la seva pròpia festa de l’òpera en algun espai de la ciutat. El 2015 van ser 15 localitats. I el 2016 ja eren 121. I ara s’expandeix per tot Espanya.

Per Salvador Alemany, president del patronat del Liceu, aquesta iniciativa treu l’òpera dels oripells i les teles del teatre per expressar la cultura al carrer. Alemany va somriure quan va donar les gràcies al suport de la Fundació La Caixa al projecte de Liceu a la fresca perquè, va recordar, ell també és patró d’aquella fundació. Pel director general del Liceu, Roger Guasch, el teatre ja va ser pioner portant-la “al mateix moment que es produïa l’òpera a la platja”, i quan van recuperar la idea fa tres anys van voler acostar l’òpera a tots els pobles de Catalunya. I ara a tot Espanya. “Fer-los partícips d’una cosa que és de tots, perquè el Liceu és de tots, aquest és el seu lema”. “La vocació del Liceu –va concloure Guasch– és ser una atracció operística del sud d’Europa, de referència. I la manera de ser referència és que la gent se l’estimi i participi en el que fem. I aquesta activitat té la intenció que tothom se senti una mica més seu el Liceu. Avui dia grans ciutats d’Espanya ja s’hi han apuntat i serà un reclam per a les del costat, com ja va passar a Catalunya. M’atreveixo a dir que el juliol del 2018 Espanya serà el Liceu de tots”.

 ??  ?? Una imatge del Liceu a la fresca del 2016 a l’Arc de Triomf
Una imatge del Liceu a la fresca del 2016 a l’Arc de Triomf
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ??
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain