La Vanguardia (Català)

Realitat o estètica

- Laura Freixas

L’estrena d’Incerta glòria ,el film basat en la novel·la homònima de Joan Sales, recupera en Laura Freixas els dubtes que li va ocasionar el llibre: “La seva inoblidabl­e primera part, la de la guerra, al voltant d’aquell personatge genial (i tan d’època) que és Juli Soleràs, desemboca en un final pàl·lid, desorienta­t. És una cosa que comparteix amb altres grans novel·les com Viatge al fons de la nit, de Céline, o Nada, de Laforet, i que no impedeix que sigui una obra apassionan­t”.

Ala biblioteca dels meus pares, durant anys, vaig veure el llom gris clar, amb lletres blau fosc: Joan Sales, posava, i a sota, en majúscules: Incerta glòria. Però a casa, on es parlava tant de llibres, no vaig sentir mai comentar-lo, i a mi l’amplada del llom, que revelava l’extensió de l’obra –843 pàgines–, m’imposava molt de respecte. Un bon dia vaig demanar consell al meu pare: “Com és Incerta glòria?”, i ell es va arronsar d’espatlles: “Incerta novel·la”, va exclamar. Finalment, la curiositat va poder més, i la vaig començar.

No la vaig poder deixar anar. És una obra inspiradís­sima, plena a vessar d’angoixa, d’entusiasme. Impregnada del clima espiritual febril, convuls i bel·licós de l’Europa dels anys trenta: la del Tercer Reich, la Unió Soviètica, l’anarquisme, les Brigades Internacio­nals; la dels intel·lectuals que es convertien a un catolicism­e fervorós (“queien als peus de la creu”, es deia llavors) o a un comunisme viscut com una religió. La d’escriptors com Gide, Koestler, Bernanos, Mauriac... mentre les escriptore­s ho miraven de lluny, amb esperit crític, com Arendt, o dolor per les morts, com Woolf, o defensant el món privat dels afectes, com Colette o Anaïs Nin.

Però entenc el meu pare. Incerta glòria és una novel·la incerta, fins i tot fallida. La seva inoblidabl­e primera part, la de la guerra, al voltant d’aquell personatge genial (i tan d’època) que és Juli Soleràs, desemboca en un final pàl·lid, desorienta­t. És una cosa que comparteix amb altres grans novel·les com Viatge al fons de la nit, de Céline, o Nada, de Laforet, i que no impedeix que sigui una obra apassionan­t. Per això pensava jo que no m’agradaria la seva adaptació al cinema: em semblava impossible que estigués a l’altura. I em vaig equivocar: la pel·lícula d’Agustí Villaronga m’ha semblat esplèndida.

Curiosamen­t, és al final on més difereixen novel·la i pel·lícula. La incertesa amb què acaba l’obra literària contrasta amb el final rodó de l’obra cinematogr­àfica. Jo vaig sortir del cinema preguntant-me quin dels dos és preferible, i continuo sense saber-ho. Ja que la vida és incerta, i per això, els finals oberts, indecisos, fins i tot decebedors, són més a prop de la realitat que els que tanquen la història com un fermall. Però aquests són estèticame­nt molt més atractius. Deixem-ho en taules. El cert és que tant la novel·la com la pel·lícula són molt bones, només que cadascuna a la seva manera.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain