La Vanguardia (Català)

Heiko Maas

MINISTRE DE JUSTÍCIA ALEMANY

- Berlín. Correspons­al MARÍA-PAZ LÓPEZ

Alemanya anul·larà les condemnes dictades contra 50.000 homes per la seva homosexual­itat des del finals de la Segona Guerra Mundial, i indemnitza­rà els que segueixen vius, al voltant de cinc mil ciutadans.

Alemanya anul·larà les condemnes dictades contra 50.000 homes per la seva homosexual­itat des del final de la Segona Guerra Mundial i indemnitza­rà els que són vius –uns cinc mil–, víctimes tots de l’aplicació d’un article del segle XIX que castigava l’homosexual­itat masculina i que no va ser eliminat del Codi Penal fins al 1994.

El Govern de coalició de democristi­ans i socialdemò­crates va aprovar ahir un projecte de llei per reparar el mal infligit a persones gais pel simple fet de ser-ho. “Era hora de rehabilita­r els homes que, només per la seva homosexual­itat, van haver d’afrontar un judici –va afirmar en un comunicat el ministre de Justícia, Heiko Maas–. Només pel seu amor a altres homes, per la seva identitat sexual, van ser perseguits per l’Estat alemany, castigats i proscrits”.

El Ministeri de Justícia calcula que uns 5.000 afectats per aquelles sentències són vius, i preveu destinar un pressupost de 30 milions d’euros a les indemnitza­cions: els pagarà 3.000 euros a cadascun i 1.500 euros suplementa­ris per cada any de privació de llibertat patit. El text haurà de ser aprovat pel Parlament, cosa que els observador­s donen per descomptad­a.

“Les poques víctimes que avui encara viuen han de rebre justícia finalment”, va assenyalar el socialdemò­crata Heiko Maas, que va admetre la tardança amb què l’Estat alemany ha abordat el drama d’aquests homes que van haver de viure amb “l’estigma de la condemna” per una llei que “va bloquejar llocs de treball, va arruïnar carreres i va destruir biografies”. Segons recordava fa poc el diari Süddeutsch­e Zeitung, als homosexual­s de la jove República Federal d’Alemanya (RFA) “se’ls perseguia, se’ls acomiadava de la feina i s’interrogav­a els seus col·legues, les seves amistats, els seus familiars”; era una “mort social” per a ells.

L’article 175 del Codi Penal, des de la introducci­ó, el 1872, en època imperial, fins a la total derogació, el 1994, castigava “els actes sexuals contra natura (...), siguin entre persones de sexe masculí o entre homes i animals”. (L’homosexual­itat femenina no va ser esmentada ni penada per inimaginab­le en el moment de la redacció de l’article.) L’article va ser endurit en època nazi, amb un afegitó del 1935 que preveia fins a deu anys de treballs forçats. Així, més de 42.000 homes van ser condemnats durant el Tercer Reich a penes de presó o a ser reclosos en camps de concentrac­ió.

Les condemnes a homosexual­s dictades durant el règim nazi van ser anul·lades el 2002 pel Bundestag, segons va recordar la Fundació Magnus Hirschfeld, que serà comissiona­da pel Ministeri de Justícia per estudiar i documentar els casos que van tenir lloc des del final de la guerra.

A l’Alemanya de l’Oest l’article 175 va continuar en vigor amb el mateix text de l’època nazi. L’aplicació va ser especialme­nt dura fins al 1969, any en què es va eliminar l’afegitó nazi i es va començar a considerar que el sexe entre homes era delicte només si un era menor de 21 anys. El Govern calcula que aquell article va donar lloc a uns 64.000 processos penals –la immensa majoria als anys cinquanta i seixanta– que van derivar en unes 50.000 condemnes. A l’RDA comunista, l’infaust article 175 va tornar a la versió del segle XIX i va ser suprimit el 1968.

Els partits de l’oposició, Aliança 90/Els Verds i Die Linke (L’Esquerra), havien reclamat diverses vegades una compensaci­ó per a aquells homes condemnats. Katja Keul, portaveu dels Verds, va qualificar ahir de “monstruosa desgràcia” el retard històric amb què un Govern alemany ha afrontat la qüestió.

EN EL CODI PENAL Un article del 1872 contra el sexe entre homes es va aplicar fins almenys el 1969

COMPENSACI­ÓN PER ALS VIUS

Hi ha 5.000 condemnats vius, que rebran 3.000 euros, i 1.500 més per cada any de presó

 ??  ??
 ?? TOBIAS SCHWARZ / AFP ?? Fritz Schmehling només era un adolescent quan el 1957 va ser condemnat per homosexual
TOBIAS SCHWARZ / AFP Fritz Schmehling només era un adolescent quan el 1957 va ser condemnat per homosexual

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain