La Vanguardia (Català)

Més difícil encara

De la crispació amb Rossi al repte de batre Viñales, un Márquez serè busca el pòquer

- TONI LÓPEZ JORDÀ Lusail (Qatar) Enviat especial

Els pilots de MotoGP veuen amb preocupaci­ó la previsió del temps per a aquest cap de setmana, que anuncia pluges i vent al circuit de Losail, a Qatar, en ple desert, la qual cosa afegida a la sorra que envaeix la pista i la dificultat de pilotar de nit fa que més d’un es plantegi no córrer.

Queia el sol a plom sobre el Lusail Internatio­nal Circuit, 30ºC a l’ombra, abans de les tempestes promeses. Era l’única cosa veritablem­ent caldejada aquesta vegada en la vigília de l’estrena del Mundial de motociclis­me, al contrari que fa un any. Llavors, el març del 2016, la crispació i el mal rotllo campaven pel pàdoc i la sala de conferènci­es, amb l’afer del Sepanggate ,el biscottone, el “ni oblido ni perdono” i les fantasies de vendetta de Valentino Rossi sobre la taula. Marc Márquez, que gairebé s’havia d’amagar, ara respira alleujat. Se li veu a la cara. Defensa corona i buscarà la quarta en cinc anys. El repte és cada vegada més gran. Sobretot perquè s’amplia la nòmina de rivals de pes (10 campions a la graella de MotoGP) i perquè canvia de nòvia després de quatre anys ballant amb Rossi i Jorge Lorenzo. La nova parella –i això explica també la motivació– és més jove, més ambiciosa, té més fam i és més perillosa: Maverick Viñales, un vell conegut.

Una dècada després de disputar-se victòries en les fórmules de promoció del RACC i la Federació Catalana, els nens Marc i Mack, el millor del fecund planter català de les dues rodes, tornen a trobar-se lluitant per la glòria. És la batalla promesa del 2017, un duel amb referèncie­s al passat, però que podria ser la rivalitat de la dècada que ve. Per edat no quedarà: 22 anyets el de Roses, 24 el de Cervera.

“No m’agrada escollir només un rival pel títol, però tampoc 16. Hi ha Maverick, Valentino, Pedrosa; són els que veig més perillosos, els que he vist més constants aquesta pretempora­da”, comenta Márquez obrint el ventall, sense ganes de focalitzar només en Viñales. “Cal veure com en Jorge (Lorenzo) es va adaptant a la Ducati durant el campionat”, adverteix sobre el quart passatger, la gran incògnita del curs perquè s’estrenar amb la moto italiana i està patint per readaptar el seu estil.

Amb Viñales com a primera parella de ball, a Márquez se li obre una perspectiv­a nova. Per començar, viu més tranquil, menys atabalat emocionalm­ent. Perquè no haurà d’esquivar cursa rere cursa els retrets d’un Rossi no tan pinxo, amb el qual va firmar un armistici a Montmeló el juny passat. “L’any passat aquí el rotllo era un pèl més tens. Diuen que el temps ho cura tot, no? Molt millor així”, diu somrient el 93.

Més serè també perquè aquest hivern no ha patit tant com l’any passat amb la seva Honda en la pretempora­da, per l’entrega de potència i l’alarmant falta d’acceleraci­ó. “Semblava que m’havia

oblidat d’anar amb moto!”, recordava en Marc en el seu documental From Cervera to Tokyo . Va aprendre a remar contracorr­ent, a tractar amb la idiosincrà­sia nipona, de vegades tan quadricula­da com trasbalsad­ora. Una experiènci­a que li ha fet guanyar en confiança, en paciència, en seguretat, perquè va saber reconduir durant l’any un panorama que pintava molt negre per acabar guanyant el Mundial força sobrat. Això li dona una fortalesa d’ànim única. “L’any passat vaig aprendre que la temporada és molt llarga, que no es guanya de cop i volta, però ja has de començar amb bon peu, guanyant els màxims punts possibles”, comenta Marc, que donaria per bo un podi a Qatar, en un circuit on l’Honda acostuma a patir. De fet, en els tests de fa dues setmanes va caure cinc vegades, tres en l’última sessió d’assajos.

“Se’t veu més relaxat”, li feien notar a Márquez en la capelleta habitual amb la premsa. És cert. La incipient rivalitat amb Maverick Viñales l’ha revitalitz­at; una glopada d’aire fresc, pura tramuntana de l’Empordà, per a la seva motivació. “Des del primer

És la batalla promesa del 2017, un duel amb referèncie­s al passat que podria ser el de la dècada

UNA NOVA MOTIVACIÓ Per Márquez enfrontar-se a Viñales li suposa renovar la motivació contra un rival més jove i amb més fam

entrenamen­t s’ha adaptat molt bé a la Yamaha, com quan jo vaig arribar a MotoGP. Ell s’ha trobat còmode des del començamen­t, ha estat molt regular, ràpid a una volta i en tots els circuits, i això el converteix en un clar candidat al títol. Però ja ve d’estar amb Suzuki, d’aprendre d’una fàbrica, de guanyar curses, de pujar al podi i d’acabar quart la temporada passada”, diu elogiant el seu rival. L’expectació mediàtica desbordant que hi ha amb Viñales a Qatar Márquez no considera que l’alliberi de pressió. “M’és indiferent; tots els pilots tenim aquesta pressió d’estar a les millors fàbriques, del públic que ens fa costat i dels patrocinad­ors que esperen els millors resultats de nosaltres”.

Davant seu, a Maverick Viñales no li costa gens de recollir el guant del repte. “En altres categories ja he tingut aquest tipus de pressió de ser favorit. D’acord, era a un altre nivell, però ja he estat en aquesta situació. Em sento bé, tranquil, amb ganes que això comenci”, diu el de Roses.

 ?? MIRCO LAZZARI GP / GETTY ?? Marc Márquez aspira a conquerir el seu quart títol de MotoGP
MIRCO LAZZARI GP / GETTY Marc Márquez aspira a conquerir el seu quart títol de MotoGP
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain