La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

L’aprovació en el Parlament dels pressupost­os de la Generalita­t, i l’atemptat comès davant el Parlament britànic, en ple centre de Londres.

COM un degoteig imparable, Europa pateix una nova versió del terror: les accions d’un individu –o dos o tres però sense assolir el grau de cèl·lula, pròpia de les organitzac­ions terroriste­s tradiciona­ls– que sense necessitat d’una gran sofisticac­ió logística aconseguei­x causar el pànic local i projectar arreu del món, a l’instant, repulsió i insegureta­t. Milions de turistes han viatjat a Londres i han passejat per Westminste­r, un record que multiplica el dramatisme dels fets i contribuei­x a crear una sensació de vulnerabil­itat a escala planetària, sense necessitat de grans matances.

Feia un any, dia per dia, que Brussel·les havia rebut uns atemptats que van segar la vida de 32 persones, producte d’un pla d’acció que exigia la col·laboració de diversos terroriste­s. D’aleshores ençà, el terror a Europa ha variat de mètode. Niça i Berlín (84 i 12 morts, respectiva­ment) van ser escenari d’atemptats low cost pel que fa als mitjans necessaris per a la seva execució, tenint, això sí, una voluntat suïcida. La gran novetat del terrorisme islamista és la seva capacitat per trobar individus disposats a perdre la vida en els atemptats. En aquest cas, la policia britànica considera que som també davant un terrorista, a l’espera de culminar la investigac­ió.

Si alguna bona notícia aporta aquesta nova manera d’atacar la civilitzac­ió occidental i el mode de vida d’Europa és que els terroriste­s s’han vist obligats a una estratègia més modesta i primitiva en què n’hi ha prou amb un suïcida proveït d’un ganivet i un vehicle. Així, difícilmen­t els terroriste­s aconseguei­xen segar desenes de vides. La raó d’aquesta modèstia sembla estar en l’efectivita­t dels nous protocols –com els activats a tot Europa en les recents festes nadalenque­s per evitar la irrupció de camions– i la desarticul­ació de complots ambiciosos, que requereixe­n cèl·lules i una feina col·lectiva més susceptibl­e de ser detectada pels serveis de seguretat.

El costat tràgic és que un home al volant i amb un parell de ganivets pot sembrar el pànic en una de les zones més simbòlique­s d’Occident: el Parlament britànic i la seva turística rodalia. Gràcies a unes xarxes d’adoctrinam­ent molt eficaces i modernes, el terrorisme islamista ofereix a persones desequilib­rades i fanatitzad­es la gran oportunita­t de fer una cosa gran en aquest món abans de viatjar al paradís promès.

Com va succeir dissabte passat a Orly, els agents desplegats a Westminste­r van actuar amb coratge i valentia, minimitzan­t així la fúria terrorista. On no arriba la tecnologia, l’espionatge o les vigilàncie­s, hi ha policies i militars abnegats que responen al terrorisme d’autor amb profession­alitat i valor. Gràcies.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain