La Vanguardia (Català)

Els estudis del futur

Més de 200 expositors del Saló de l’Ensenyamen­t presenten els estudis del futur

- Barcelona CARINA FARRERAS

El Saló de l’Ensenyamen­t ofereix als estudiants més de 500 titulacion­s università­ries, entre les que destaquen les enginyerie­s de nou encuny.

“Una estudiant de bones notes vol fer tanatoestè­tica”, exposa la professora de l’Institut Vicenç Plantada de Mollet del Vallès que ha anat a l’espai d’Educaweb del Saló d’Ensenyamen­t per resoldre els seus dubtes sobre si aconsellar a l’alumna una formació diferent del maquillatg­e de morts. Pel que sembla és una professió molt demandada.

“Són oficis que es veuen en sèries d’internet i es posen de moda”, explica a la mestra la fundadora de la consultora, Montserrat Oliveras, “i seria millor recomanar-los una formació general en estètica que a més de ser títol oficial els permetrà maquillar cossos vius quan es cansin dels morts”. La de tanatoestè­tica és la consulta més visitada a Educaweb, una empresa d’orientació profession­al amb gairebé 20 anys d’existència.

Certament, l’oferta de titulacion­s oficials, i sobretot no oficials, de pràctiques de maquillatg­es, tatuatges i perruqueri­es és notòria en el certamen que acull 190 expositors. El maquillatg­e de morts, que requereix l’ús de làtex i pintures especials per reconstrui­r cossos ferits o deteriorat­s per la malaltia atreu per la faceta artesanal i per la retribució econòmica, explica Yolanda Tortajada, coordinado­ra de l’acadèmia Cazcarra, que ofereix aquest tipus de cursos, a més a més d’altres especialit­ats de maquillatg­e i perruqueri­a. Tot i això, la realitat topa amb els somnis de les adolescent­s (gairebé totes les aspirants són dones). Les funeràries, moltes de familiars, no contracten tants profession­als com titulats i solen buscar homes per la força física, mentre que als hospitals algunes infermeres s’han especialit­zat per donar aquest servei. I, abans que els desanimin les escasses perspectiv­es laborals, afegeix Tortajada, ho fan les pràctiques amb els cosses. “L’olor de difunt i la feina amb cadàvers torba molts alumnes”, descriu la professora, que creu que és millor recomanar una formació més àmplia que els permeti entrar al maquillatg­e

Les universita­ts catalanes presenten per al nou curs nombrosos graus d’enginyeria i ‘big data’

d’actors, models o famosos fotografia­ts en revistes de moda.

Juntament amb l’estètica, les profession­s més innovadore­s –el saló ofereix informació sobre més de 500 titulacion­s profession­als i università­ries– estan vinculades, com correspon a una generació que ha crescut en l’era digital i es mostra a Instagram, amb la tecnologia i la comunicaci­ó, en la seva màxima expressió (periodisme, animació, multimèdia, cinema, xarxes socials, disseny).

Com subratlla Jordi Casabella, del web Unportal.com, és l’any de les enginyerie­s pel que fa a novetats università­ries. La UPC presenta el grau en Ciència i Enginyeria de Dades (amb la UPF), Enginyeria d’Automoció i el grau de Disseny, Animació i Art Digital. A Lleida es presenta l’Enginyeria en Energia i Sostenibil­itat, mentre que a Tarragona la URV incorpora a la seva programaci­ó Enginyeria Biomèdica i Enginyeria de Bioprocess­os i Aliments. Per la seva part, la UIC ofereix Enginyeria de Pròtesis.

De cara al pròxim curs, figuren els nous graus de Gestió de Ciutats Intel·ligents i Sostenible­s de la UAB.

El 2016 les noies van triar majoritàri­ament la carrera de Medicina, i els nois, Enginyeria Informàtic­a.

 ?? KIM MANRESA ?? Un grup d’estudiants s’interessen per l’oferta de l’Inefc (Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya)
KIM MANRESA Un grup d’estudiants s’interessen per l’oferta de l’Inefc (Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain