La Vanguardia (Català)

Sense lloguers barats

La falta d’oferta de pisos dispara els preus, que majoritàri­ament superen ja els 1.000 euros mensuals

- ROSA SALVADOR Barcelona

La inflació que pateix el segment dels habitatges de lloguer a Barcelona provoca allaus de sol·licitants així que apareix una nova oferta.

Quan publiquem un anunci per llogar un pis per menys de 800 euros rebem una allau de correus de contactes, 300 en només tres hores”, explica gràficamen­t Guifré Homedes, gerent de l’oficina d’Amat Immobiliar­is a Barcelona. Fins al punt que han hagut de desenvolup­ar un algoritme matemàtic perquè faci un cribratge de les sol·licituds, en funció de les probabilit­ats que el client el llogui, valorant el seu interès en funció de les dades que ha introduït, com si ha inclòs el seu nom complet i el seu telèfon mòbil.

Homedes va presentar ahir l’informe de mercat que elabora la immobiliàr­ia de Sant Just Desvern, i va explicar que l’escassetat de pisos a preus assequible­s a la ciutat provoca que es lloguin de vegades un sol dia. La firma, va explicar, ha llogat un 4% menys de pisos que el 2015: els llogaters procuren renovar, perquè saben que és difícil trobar un altre pis, i quan se’n van fins i tot presenten ells mateixos un amic que vol llogar el pis, que ni tan sols arriba a sortir al mercat. Renovar el contracte de lloguer surt a compte, al llogater i al propietari, va explicar Joana Amat, codirector­a de la immobiliàr­ia: si bé els preus dels nous contractes firmats van pujar l’any passat un 16%, la pujada en les renovacion­s va ser molt inferior, d’un 6%. “Un propietari que té un llogater, que paga i no dona problemes, sol preferir renovar-lo” perquè s’estalvia reformes, costos i no ha de tenir ni un dia el pis buit.

La firma, que gestiona 8.000 pisos arrendats, va recordar que la gran demanda de lloguer ha coincidit amb una reducció de l’oferta, perquè prop de 18.000 pisos de la ciutat es destinen ara a lloguer turístic. “Aquests pisos no tornaran –va assenyalar Immaculada Amat, codirector­a de la firma– i caldria buscar altres vies per augmentar l’oferta”, entre les quals va esmentar incentius fiscals als inversors, ajuts públics a les empreses que promoguin pisos de lloguer social i, sobretot, seguretat jurídica.

Guifré Homedes va assenyalar que la tensió del mercat de lloguer es reflecteix en un augment dels preus, de manera que fa uns anys la majoria no arribaven a 800 euros i ara la majoria estan entre els 1.000 i 1.500 euros al mes. “Augmenta l’esforç que es demana a les famílies, i no sabem si això en el futur elevarà la morositat”, que ara la firma té en l’1,4%.

L’informe d’Amat Immobiliar­is destaca també el diferent perfil dels compradors de pisos nous o de segona mà: mentre que els d’obra nova, situats generalmen­t a la perifèria de Barcelona, són adquirits per famílies nacionals, els de segona mà, sobretot els cèntrics, són adquirits per compradors estrangers i inversors, generalmen­t més grans i amb més poder adquisitiu.

Els nous contractes es firmen amb alces del 16%, però els llogaters que renoven obtenen alces menors, del 6%

 ?? ANA JIMÉNEZ / ARXIU ?? Falten pisos per atendre la gran demanda de lloguer
ANA JIMÉNEZ / ARXIU Falten pisos per atendre la gran demanda de lloguer
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain