La Vanguardia (Català)

Forts al Senat

Els populars aproven mocions a favor de les lleis que es volen derogar

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

El PP fa servir la majoria al Senat per compensar la minoria parlamentà­ria.

El PP està en minoria, però no tanta. És el missatge que vol traslladar el Govern espanyol, i per fer-ho ha activat la seva majoria absoluta al Senat que molts sembla que han oblidat. El grup popular ha començat a promoure iniciative­s que van en sentit contrari als que l’oposició al Congrés està impulsant amb els seus vots per tal de fer caure bona part de les mesures aprovades en l’anterior legislatur­a, en què el PP tenia majoria absoluta a la Cambra Baixa.

Ahir mateix el ple del Senat aprovava una moció –equivalent a les proposicio­ns no de llei del Congrés– en què mostrava el seu suport a la presó permanent revisable acordada en l’anterior legislatur­a, i que la unió dels actuals partits d’oposició han demanat al Govern que derogui en aquesta legislatur­a.

“El Senat manifesta el seu suport a la figura de la presó permanent revisable incorporad­a a l’ordenament jurídic espanyol, amb ple respecte al pronunciam­ent del Tribunal Constituci­onal”. Una declaració aprovada amb la majoria absoluta del PP, amb la qual mira de contrarest­ar la que el Congrés ha aprovat demanant la derogació de la presó permanent revisable en una iniciativa presentada pel PSOE i pel PNB, i que va tenir el suport de la resta de grups d’oposició.

El PP ha fet el mateix amb la llei de Seguretat Ciutadana, que el Congrés pretén derogar. La moció del PP insta l’Executiu “a continuar salvaguard­ant els drets i llibertats de tots els ciutadans, articulant les mesures necessàrie­s per permetre la correcta aplicació de la llei de seguretat ciutadana”.

El PP és conscient que són simples declaracio­ns polítiques, que no tenen cap efecte pràctic, ni les aprovades al Congrés ni les que han plantejat ells al Senat, però es tracta que no sembli que els altres partits poden fer el que vulguin sense que el PP tingui capacitat de resposta.

Serà més difícil, reconeixen al PP, si els partits de l’oposició es posen d’acord per a un text alternatiu que es pretén derogar, com podria passar en el cas de la llei de Seguretat Ciutadana, coneguda com a llei mordassa, que ara comença la seva tramitació al Congrés. Els populars creuen que pot ser difícil que els partits d’oposició es posin d’acord a l’hora d’articular un text. I encara així, confessen que la preocupaci­ó és relativa i no anirà a més mentre la possible derogació no afecti qüestions econòmique­s, importants per a l’Executiu.

Concretame­nt, una possible derogació de la reforma laboral del Govern central en l’anterior legislatur­a seria una autèntica bufetada per a Rajoy. De tota manera, el PP ja té preparada la seva moció en suport de la reforma laboral. A més, amb els seus vots rebutjaran la llei, sigui de Seguretat Ciutadana o de reforma laboral, així que arribi al Senat, amb la qual cosa haurà de tornar al Congrés. I encara que definitiva­ment serà el que digui el Congrés –així ho estableix les llei–, almenys aconseguir­à dilatar en el temps aquelles derogacion­s de reformes que el Govern espanyol considera importants.

Passa el mateix amb les comissions d’investigac­ió. El PP ha contestat a la comissió aprovada pels grups d’oposició per investigar el “finançamen­t il·legal del PP” amb la petició de creació d’una comissió d’investigac­ió al Senat sobre el finançamen­t de tots els partits. Ja s’ha presentat el text al registre, i ha estat qualificad­a, tot i que encara no s’ha activat ni l’ha aprovat el ple. Es farà quan es posi en marxa la del Congrés i el PP respondrà a cadascun dels passos al Congrés amb la seva rèplica al Senat. Si es demana la compareixe­nça de Rajoy, es demanarà les dels responsabl­es dels altres partits al Senat.

Els populars volen investigar els comptes de tots els partits quan el Congrés comenci a indagar els seus

 ?? DANI DUCH ?? El president del Govern espanyol al Senat durant la sessió de control de dimarts passat
DANI DUCH El president del Govern espanyol al Senat durant la sessió de control de dimarts passat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain