La Vanguardia (Català)

Un heroi entre ses senyories

El diputat ‘tory’ Tobias Ellwood va intentar reanimar l’agent apunyalat

- BARCELONA Agències

Enmig del caos, al Parlament de Westminste­r tothom corria espaordit per posarse fora de perill. Tobias Ellwood corria en la direcció contrària: ell anava cap al policia ferit que agonitzava a terra després de ser apunyalat. Es dirigia cap al focus del perill, perquè ningú no sabia si hi havia algun terrorista rondant.

Ellwood, un diputat conservado­r i exmilitar de 50 anys, no ho va dubtar. Es va agenollar al carrer empedrat al costat de l’agent i va començar a fer-li el boca a boca i massatges cardíacs per provar de reanimar-lo. Va pressionar sobre les ferides per aturar l’hemorràgia i ho va continuar fent quan ja havien arribat els metges.

Va ser en va. El policia va morir allà mateix. “Havia perdut massa sang –va dir el polític, desolat, al

Daily Mail–. Tenia múltiples ferides, sota del braç i a l’esquena”.

Les fotografie­s del diputat, vestit amb americana i corbata, amb mans i cara tacades per la sang, van circular com la pólvora a internet.

Ahir no va ser la primera vegada que el terrorisme colpejava la vida d’Ellwood. Va perdre el seu germà Jon en els atemptats de Bali del 2012, amb 202 morts. En Jon, un professor de 39 anys que era a Bali per una conferènci­a, va ser víctima de la segona bomba que va esclatar al barri de discoteque­s de Kuta. La família va trigar tres dies a saber que havia mort.

En Tobias i la seva germana van volar a Bali per repatriar el cadàver, la qual cosa va resultar un calrorista

vari. “Vaig acabar cargolant jo mateix la tapa del taüt”, va relatar en una entrevista a la BBC el 2012.

Abans d’entrar en política, Ellwood va servir a l’exèrcit britànic cinc anys i va arribar al grau de capità. Va ser elegit diputat el 2005 i des de fa tres anys és sotssecret­ari parlamenta­ri al Ministeri d’Afers Exteriors.

Els elogis per la seva acció li van arribar ahir de tot l’espectre polític. “Avui Ellwood ha donat un bon nom als diputats. Ha estat pura i simplement heroic”, va dir el líder liberaldem­òcrata, Tim Farron. “Era l’home correcte al lloc correcte. Té formació militar i és el tipus de persona que salta a l’acció. Li donaré una beguda molt carregada”, va declarar sir Alan Duncan, company tory.

 ?? STEFAN ROUSSEAU / AP ?? El diputat conservado­r Tobias Ellwood socorre l’agent ferit
STEFAN ROUSSEAU / AP El diputat conservado­r Tobias Ellwood socorre l’agent ferit

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain