La Vanguardia (Català)

La coalició anti-Estat Islàmic veu necessari neutralitz­ar la propaganda

- Washington. Correspons­al JORDI BARBETA

Tan important com derrotar l’Estat Islàmic (EI) en el camp de batalla és contrarest­ar la propaganda gihadista a internet, principal mètode de captació de nous terroriste­s a Occident, van concloure ahir els ministres d’Exteriors dels 68 països que integren la Coalició Global contra l’EI reunits a Washington. Així ho va destacar el representa­nt espanyol, el ministre d’Exteriors, Alfonso Dastis. “Estem aconseguin­t èxits en el front territoria­l per derrotar l’Estat Islàmic –va dir–, però hem de continuar lluitant contra la seva influència en les consciènci­es a través d’internet”. Dastis va fer una picada d’ullet a la nova Administra­ció dels Estats Units adoptant el seu mateix llenguatge: “El món occidental –va assenyalar– ha de realçar els seus valors per fer front a l’islamisme radical i a l’amenaça que suposa per a les nostres societats”. Identifica­r els terroriste­s amb l’“islamisme radical” ha estat una bandera de Donald Trump davant l’Administra­ció Obama, que sempre va evitar equiparar la lluita contra l’EI amb una guerra de religió.

La trobada, afavorida pel Departamen­t d’Estat, era precisamen­t el primer contacte de la nova Administra­ció nord-americana amb els seus aliats en la guerra de Síria i l’Iraq. Després de donar la benvinguda als assistents, l’amfitrió, Rex Tillerson, també va subratllar que “la coalició està frenant les ambicions globals de l’Estat Islàmic però ha de desacredit­ar la seva narrativa ideològica”, perquè “la degradació de l’EI no és l’objectiu final... hem de derrotar-los”.

El secretari d’Estat va anunciar que “els Estats Units augmentara­n la pressió sobre l’EI i Al-Qaida i treballara­n per establir zones provisiona­ls de l’estabilita­t, a través d’un alto el foc, per permetre que els refugiats tornin a casa”. No va precisar on i quan s’instal·laran els campaments.

En relació amb la lluita antiterror­ista, el president Trump va decidir aixecar les restriccio­ns imposades pel president Obama, la qual cosa permetrà al Pentàgon decidir operacions sense necessitat de demanar permís a la Casa Blanca. Així mateix, la CIA i la Força Aèria tornaran a utilitzar drons en els atacs.

Organitzac­ions de defensa dels drets humans han advertit contra la visió militarist­a. “L’EI no pot ser derrotat únicament en el camp de batalla. La coalició ha d’atendre els problemes [socials i polítics] que l’EI i grups similars han explotat per guanyar reclutes”, va assenyalar Neil Hicks, director d’Human Rights First.

Els EUA crearan “zones provisiona­ls d’estabilita­t perquè els refugiats puguin tornar”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain