La Vanguardia (Català)

Sento no poder anar a la festa

Un britànic reconeix que té més coses en comú amb els europeus que amb molts compatriot­es

- MARK RICE-OXLEY Londres M. RICE-OXLEY, ‘The Guardian’. Cap de la secció de projectes especials internacio­nals

Per molts anys, Unió Europea. Sento de debò no poder anar a la festa. Et vaig donar el meu regal l’estiu passat, segur que ho recordes. Una ics en una papereta. I el mateix van fer molts en el meu grup d’edat (es calcula que els homes de 25-49 anys van votar en una proporció de 55 a 45 a favor de romandre a la Unió). Per desgràcia, no n’hi ha haver prou.

Hi continua havent una bona raó perquè moltes persones de la meva generació considerin la Unió Europea com a una cosa positiva. Tenim gairebé tants anys com la pertinença britànica a ella. La nostra educació va estar marcada per una obertura a tot l’europeu. No va ser només Abba, el programa de televisió Jocs sense Fronteres i Johann Cruyff; sinó també els programes d’intercanvi i els amics per correspond­ència, l’Interrail i les espardenye­s, la pizza i el Chianti. Va resultar que els europeus eren normals, estaven bé, eren gent interessan­t i interessad­a per les coses.

Allò va suposar un enorme alleujamen­t per a aquells de nosaltres aficionats a la història. El primer que apreníem sobre Europa els nens britànics de les dècades del 1970 i el 1980 era la brutalitat amb què s’havien comportat tots en els últims mil anys. Waterloo, Trafalgar, el Somme i Azincourt. Crécy, Austerlitz, el Dia D. Apreníem que allò havia estat una guerra interminab­le, i com aquells petits països havien estat edificats per emperadors, tsars i reis obsessiona­ts amb si mateixos i disposats a assassinar tots els que no pensessin com ells. Atesos aquells antecedent­s, va resultar un alleujamen­t que per fi haguéssim trobat una altra manera de comportar-nos entre nosaltres. Es deia la Comunitat Econòmica Europea (CEE). La CEE va ser un instrument per a una cooperació en la qual tots sortien guanyant, per a la solidarita­t, per a molts tipus d’hibridacio­ns transfront­ereres, per a l’amistat de les nacions. Sí, d’acord, no era gaire atractiva, però ho és molt menys morir en una trinxera. Les possibilit­ats que les persones com jo fóssim la tercera generació seguida cridada a combatre contra els alemanys semblava remota mentre existís la CEE.

No només això. Europa estava oberta! Era possible anar a qualsevol lloc. Si la dècada del 1980 va marcar el veritable

“La camaraderi­a i fraternita­t que la UE fomentava ens va ajudar a descobrir Europa”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain