La Vanguardia (Català)

L’enganyós alleujamen­t de França

Les eleccions franceses col·locaran el candidat més europeista al capdavant del país, però no solucionar­an res

- RAFAEL POCH París. Correspons­al

Realitzada contra tot pronòstic amb el Brexit i amb Trump, la victòria de l’improbable ho té a França encara més difícil per realitzars­e. Ni el superat escull holandès ni les eleccions alemanyes de setembre no representa­ven, o representa­ran, perill per a la Unió Europea. Una victòria de la ultradreta del Front Nacional a les presidenci­als franceses seria senzillame­nt letal: tot saltaria pels aires a la UE.

No passarà, perquè, tret de cataclisme, el Front Nacional de Marine Le Pen no guanyarà. Actuarà la llei de sempre: podria guanyar en la primera volta, el 23 d’abril, però serà eliminada en la segona i definitiva del 7 de maig per uns 15 o 20 punts de diferència.

Més encara, pel que sembla una barreja de carambola i enginyeria s’ha aconseguit col·locar al primer lloc de la carrera presidenci­al un brillant i talentós candidat que sintonitza plenament amb l’europeisme establert.

El jove exministre Emmanuel Macron, de 39 anys, no només té el més gran suport dels francesos (en l’últim sondeig supera fins i tot Le Pen en la primera volta i la bat per 20 punts en la segona), sinó que també el del gruix dels mitjans que compten, nacionals i estrangers. Macron ve beneït no tan sols per la cancellera Angela Merkel, sinó també per l’SPD –que ignora el candidat oficial del seu malparat partit germà, el PS–, pel setmanari The Economist, alfa i omega del mainstream, per bona part de l’empresaria­t i pel conjunt de les altres forces vives.

L’alineament de Macron amb la Unió Europea i l’atlantisme establert és total i sense fissures. Al seu costat el polític inicialmen­t més ben situat per guanyar la presidènci­a, el conservado­r François Fillon, era una mena de dissident: no es pren seriosamen­t la disciplina alemanya del 3% en dèficit fiscal, vol restablir les bones relacions amb Rússia, torça la línia principal a l’Orient Mitjà i Ucraïna, desafia els americans i no simpatitza amb l’intervenci­onisme militar exterior.

Tot això va ser escombrat, el 25 de gener, amb un oportú escàndol de sospita de llocs de treball ficticis a la seva família que ha restat deu punts a Fillon i que ha cedit el pas a Macron en una previsible final contra Le Pen.

O sigui: a França no tan sols no guanyarà el Front Nacional, sinó que, probableme­nt, el pròxim president serà el més ortodox possible cap a la UE i la incerta “Europa de la defensa”.

L’alleujamen­t de les legislativ­es holandeses es multiplica­rà per cent en les presidenci­als franceses, però és enganyós perquè el més probable és que aquelles eleccions no solucionin cap problema de fons.

Fa una generació que França cruix per la Unió Europea. Mentre que Alemanya ha realitzat en ella la seva sobirania, la seva reunificac­ió nacional i el desenvolup­ament de la seva potència econòmica exportador­a, França hi ha perdut. Va votar no a la Constituci­ó Europea el 2005, sense conseqüènc­ies, i des d’aleshores tot ha anat a pitjor: el 61% dels francesos tenen una opinió negativa de la UE, 23 punts més que el 2007. Per a molts francesos, la UE és el problema. Votaran un europeista per evitar un mal major però el malestar i la manca de sobirania continuara­n allà.

En cap lloc com a França no es pateix la contradicc­ió essencial del particular sistema de la UE: la democràcia i la sobirania popular rauen en els estats nacionals, però a la UE gairebé tot el que compta queda fora d’aquell marc. En economia decideixen el BCE, l’Eurogrup i d’altres, en política exterior i de defensa l’OTAN. Sense veritable fonament democràtic, el dret europeu té més rang que el nacional. Què li queda a la sobirania popular? Res, respon Jean-Claude Juncker a Le

Figaro: “No hi ha opció democràtic­a contra els tractats europeus”.

Aquesta realitat no només explica l’auge del Front Nacional a França (és obvi que el 30% o 40% de francesos que el votaran no són ultradreta­ns o racistes), sinó tot el rosari de referèndum­s crispats i auges de l’extrema dreta antilibera­l que progressa a tot el continent.

“Si la UE vol aturar el que la destrueix (aquells vots i progressos antilibera­ls), hauria de negarse a si mateixa. Si al contrari prefereix no fer res i quedar-se com està, llavors sembla condemnada a continuar alimentant el que la destrueix”, diu el filòsof francès Fréderic Lordon. L’europeisme ortodox guanyarà les eleccions franceses, però la processó desintegra­dora continuarà fins a la ruptura.

La contradicc­ió de la UE amb la sobirania popular té a França l’escenari més sensible

 ?? MICHAEL SOHN / AP ?? Emmanuel Macron, favorit per ser elegit nou president de França, és un convençut europeista
MICHAEL SOHN / AP Emmanuel Macron, favorit per ser elegit nou president de França, és un convençut europeista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain