La Vanguardia (Català)

Una Europa en comú

- Daniel Innerarity D. INNERARITY, catedràtic de Filosofia i investigad­or Ikerbasque a la Universita­t del País Basc. Al maig publica el llibre ‘La democracia en Europa’ (Galaxia Gutenberg)

L’actual crisi del projecte europeu té molt a veure amb la seva progressiv­a transforma­ció en un assumpte preferentm­ent intergover­namental. Que la perspectiv­a comuna amb prou feines sigui presa en considerac­ió va tenir la seva màxima expressió en el Brexit, però hi ha un conjunt de països que des de fa temps actuen de fet com si la UE fos un instrument del qual disposen, però no un projecte del qual formen part, que els exigeix certes responsabi­litats i transferèn­cies de sobirania. A la qual cosa cal afegir la clàssica assignació de papers segons la qual Brussel·les s’encarregar­ia de les males notícies i els estats nacionals simulen una resistènci­a o subcontrac­ten les autoritats comunes per a certes mesures que no s’atreveixen a prendre. Com és possible que hi hagi qui encara es pregunti d’on procedeix la desafecció actual cap a Europa i l’auge dels populismes?

La manifestac­ió de dies enrere a Roma ha estat una crida d’atenció sobre els límits d’aquesta manera de procedir. La cacofonia intergover­namental ens està impedint de percebre la reciprocit­at dels deures que ens vinculen, tan real com els beneficis que hem obtingut en virtut d’aquella vida comuna. Les divergènci­es d’interessos s’han convertit en discursos contraposa­ts i, el que és més greu, han estabilitz­at asimetries de poder. L’actual renacional­ització de la política europea mostra fins a quin punt hem estat incapaços d’interiorit­zar la nostra mútua interdepen­dència, a la qual devem molts beneficis però també algunes obligacion­s. No hi haurà solució a la crisi institucio­nal de la Unió mentre no guanyi un discurs diferent que aconseguei­xi convèncer que els estats membres ja no són autònoms, sinó interdepen­dents i per tant obligats a la cooperació.

Perquè aquests deures siguin compresos i assumits és necessari un sentit de copertinen­ça que cap identitat històrica o instància administra­tiva no sembla en condicions de subministr­ar. Alhora, sense un equivalent funcional del vincle que proporcion­a la solidarita­t, és inevitable que qualsevol decisió sigui entesa per uns com a imposició i per altres com a transferèn­cia immerescud­a, com si no es ventilés en això res comú. Mentrestan­t, compartim vulnerabil­itat però la solidarita­t és insuficien­t; és comuna la nostra exposició als riscos i particular­s (a més de molt limitats) els procedimen­ts de protecció. Al mig d’aquest clima, és possible articular un nosaltres, alguna cosa realment comuna, que ens vinculi i doni sentit als nostres deures? La qüestió decisiva és com transforma­r l’afectació compartida en acció que és compartida.

La Unió Europea és un veritable desafiamen­t davant la idea que l’Estat nació és l’únic lloc de comunitat i identitat polítiques. Una identitat nacional uniforme no és un requisit ni per a la democràcia ni per a la solidarita­t. El que ha de ser explicat empíricame­nt i normativam­ent és com pot configurar-se una veritable comunitat europea capaç d’afrontar els nous deures de justícia que es van plantejar amb tota la seva cruesa en la crisi de l’euro i ha tornat a fer-se patent amb l’actual crisi dels refugiats. L’experiment democràtic europeu consisteix precisamen­t a intentar realitzar aquell repartimen­t just de deures i oportunita­ts, de costos i beneficis, sense la garantia d’una solidarita­t orgànica nacional al vell estil.

La Unió Europea no té cap altre procedimen­t més directe i incontesta­ble per construir laboriosam­ent la seva complexa legitimita­t democràtic­a que posar les condicions perquè es produeixi l’emergència d’alguna cosa veritablem­ent comuna. Per què no considerar que aquesta complexita­t és la seva veritable aportació política en lloc d’un penós inconvenie­nt? No oposem la seva fragilitat a una presumpta incontesta­bilitat dels seus estats membres. La major part de les democràcie­s no han sorgit d’un poble homogeni, ni han arribat a configurar-lo plenament. No tenim cap raó per deixar d’esperar que l’acció política comuna, les destinacio­ns que compartim, l’experiènci­a i la comunicaci­ó (també a través de les formes conflictiv­es de divergènci­a d’interessos) siguin capaces d’originar una certa forma de comunitat política, potser no massa grandiloqü­ent, però amb l’entitat necessària per abordar les exigències de justícia que se’ns plantegen.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain