La Vanguardia (Català)

Trump i el seu equip van ser vigilats després de les eleccions El líder del Comitè d’Intel·ligència alimenta ara la teoria conspirado­ra

- JORDI BARBETA Washington. Correspons­al

Donald Trump va acusar el president Obama d’espiar-lo mitjançant escoltes telefòniqu­es quan era candidat. Ningú en condicions de saber-ho no ha avalat tal acusació. Tampoc Devin Nunes, líder republicà del Comitè d’Intel·ligència de la Cambra de Representa­nts, però aquest va proclamar ahir haver tingut accés a informes dels serveis d’intel·ligència “que mostren clarament” que el Govern en funcions de Barack Obama “va supervisar les comunicaci­ons” de l’equip de Trump i possibleme­nt també les del president electe”.

Aquest testimoni no avala definitiva­ment l’acusació de Trump però alimenta la teoria conspirado­ra del president i afegeix més confusió a l’assumpte. Segons l’explicació del republicà Nunes, va ser una vigilància perfectame­nt legal, és a dir, autoritzad­a per un jutge en vista dels indicis que la justificav­en i realitzada després i no abans de les eleccions, dins d’una “operació de vigilància incidental”. És el que passa quan una persona dins dels Estats Units es comunica amb algú de l’exterior que està sent investigat o espiat. En aquests casos, se suposa que la identitat dels ciutadans afectats es manté en secret, però poden ser identifica­ts per agents d’intel·ligència sota determinad­es circumstàn­cies.

Nunes va dir no saber si l’objectiu de vigilància era la torre Trump, com va acusar el president, i va destacar que l’“operació de vigilància incidental” no tenia res a veure amb els possibles vincles de Trump i el seu equip amb autoritats russes. “Essencialm­ent estaven recollint una gran quantitat d’informació sobre el president electe i el seu equip de transició... aparentmen­t d’escàs valor”.

El que sembla evident i es queixen els republican­s és que en aquella investigac­ió van trobar el material col·lateral que comprometi­a el conseller de seguretat nacional, Michael Flynn, i que a alguns agents els va faltar temps per filtrar la informació a la premsa i posar fi a la carrera de Flynn a la Casa Blanca. A aquesta i a altres filtracion­s es refereixen els mitjans de l’extrema dreta per denunciar un “cop d’Estat silenciós” contra Trump dels agents d’intel·ligència addictes a Obama.

Tot això passa després que l’FBI ha confirmat oficialmen­t que està investigan­t si l’equip de campanya de Donald Trump va coordinar amb les autoritats russes els ciberatacs contra els demòcrates i quan han sorgit revelacion­s impression­ants dels vincles dels col·laboradors de Trump amb Moscou. Trump va contractar ni més ni menys que com a cap de campanya Paul Manafort i el va haver d’acomiadar diversos mesos després quan va transcendi­r que en ple conflicte amb Rússia per Ucraïna ell havia cobrat gairebé 13 milions de dòlars dels ucraïnesos prorussos. Però ara resulta que almenys entre el 2005 i el 2009 Manafort cobrava 10 milions de dòlars cada any per defensar els interessos russos als Estats Units. Després d’això, és lícit pensar que tant d’interès expressat per Donald Trump per millorar les relacions amb Vladímir Putin passa factura... en tots els sentits.

 ?? WIN MCNAMEE / AFP ?? El líder republicà del Comitè d’Intel·ligència, Devin Nunes
WIN MCNAMEE / AFP El líder republicà del Comitè d’Intel·ligència, Devin Nunes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain