La Vanguardia (Català)

El Congrés aplicarà immediatam­ent la sentència sense esperar a recursos

Homs demana que se suspengui l’execució de la condemna fins que el TC resolgui

- CARMEN DEL RIEGO JOSEP GISBERT Madrid / Barcelona

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, executarà immediatam­ent la sentència que inhabilita el portaveu del PDECat, Francesc Homs, sense esperar a cap mena de recurs o aclariment de la sentència, atès que en els casos d’inhabilita­ció l’execució de la sentència és immediata, segons han assegurat a La Vanguardia fonts de la presidènci­a de la Cambra Baixa.

Pastor ha d’esperar que el Tribunal Suprem li comuniqui la sentència que inhabilita Homs, cosa que podria passar abans d’acabar aquesta setmana, i llavors la remetrà immediatam­ent a la Junta Electoral Central per comunicar-li que ha perdut la condició de diputat i perquè procedeixi a nomenar el substitut d’acord amb la llista que va presentar el PDECat –llavors encara CDC– a les eleccions del juny del 2016, que en aquest cas seria Feliu Guillaumes. A partir d’aquí, serà la Junta Electoral Central la que haurà de comunicar a Homs que ha perdut la seva condició de parlamenta­ri, que no recuperarà ni en el cas que el Tribunal Constituci­onal, o el Tribunal d’Estrasburg, admetessin els recursos que el portaveu del PDECat ha anunciat que plantejarà.

D’acord amb la ràpida execució d’aquest calendari i segons la previsió de la presidenta del Congrés, Homs segurament ja no podria estar al ple de la setmana entrant i els diputats del PDECat hauran de nomenar un nou portaveu dins del grup mixt, on estan enquadrats actualment perquè no van aconseguir els resultats necessaris per constituir un grup propi. La intenció d’Homs, tanmateix, va justament en sentit contrari i és aconseguir de moment la suspensió de l’execució de la sentència perquè la inhabilita­ció no tingui efecte. Aquest és, si més no, l’objectiu de la defensa del diputat, que es planteja presentar recurs d’empara davant el Tribunal Constituci­onal i, paral·lelament, sol·licitar al Tribunal Suprem que suspengui l’execució de la condemna fins que aquell resolgui. A més, també demanarà al Tribunal Suprem, en qualsevol cas, un aclariment de la sentència, tot plegat amb l’esperança que aquest conjunt d’actuacions permeti efectivame­nt endarrerir l’execució de la sentència.

El portaveu del PDECat mateix no es va mostrar, de tota manera, especialme­nt optimista sobre la petició al Tribunal Suprem, tot i que va precisar que

“Penso continuar anant al Congrés fins que se’m comuniqui formalment”, sosté el portaveu del PDECat

“hi ha precedents” de la suspensió de l’execució de la condemna i va reconèixer que “legalment és possible” i, en tot cas, pensava “exercir els drets que em correspone­n fins a l’últim moment”. I en aquest sentit va assegurar que pensa “continuar anant al Congrés fins que se’m comuniqui formalment” que deixa de ser diputat, “fins al moment que no pugui entrar per la porta”, va concloure.

 ?? DANI DUCH ?? Ana Pastor amb Antonio Hernando ahir al ple del Congrés
DANI DUCH Ana Pastor amb Antonio Hernando ahir al ple del Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain