La Vanguardia (Català)

L’Harmagedon

Mas pronostica a Madrid que Catalunya s’aproxima a una catarsi que redefinirà els espais polítics

- Enric Juliana

Davant l’operació diàleg, operació Madrid. Mentre el Govern central prepara una oferta cenyida a les infraestru­ctures, amb algun possible afegit de política cultural –hi pot haver novetats la setmana vinent–, als líders sobiranist­es els han vingut ganes de parlar a Madrid. Les dues parts intenten carregar-se de raons davant els inevitable­s Fets de Setembre.

Carles Puigdemont vol donar una conferènci­a al Senat. Artur Mas ja té agenda a la capital d’Espanya. Debat cara a cara amb l’exministre José Manuel García-Margallo dimarts a la nit al vell Ateneo de Madrid. Esmorzar informatiu convocat ahir al matí per la revista Vanity Fair a l’hotel Orfila, un establimen­t discret i elegant de regust francès a dues passes del carrer Génova.

Dues hores de conferènci­a de premsa davant una trentena de periodiste­s, majoritàri­ament joves. Ambient hipster. Només es va negar a respondre una pregunta sobre el paper que podria exercir el Rei en la recerca de solucions, i va subratllar que no vol incomodar Felip VI. Per tant, va contestar. Dues hores amb la premsa. No és un exercici habitual en la política espanyola.

Mas va repetir el que els estudiants de quart de Processolo­gia de Barcelona ja saben, però sentit a Madrid sona una mica diferent. Va ser interessan­t prendre nota del que va dir i de com ho va dir.

El Govern de la Generalita­t convocarà el referèndum, hi hagi o no acord amb l’Estat. Iniciativa institucio­nal i mobilitzac­ió al carrer. Així començaran els Fets de Setembre. El bloc independen­tista al Parlament no frenarà, però la tramitació d’urgència de la llei de transitori­etat jurídica preocupa. Mas es va esforçar molt a subratllar la legitimita­t de la majoria parlamentà­ria i no va poder amagar la seva contrariet­at quan se li va preguntar pels drets de l’oposició (que té més vots al darrere) en un tràmit parlamenta­ri crucial. “No estem trepitjant l’oposició; és l’oposició la que ens boicoteja”, va respondre. Confirmat: aquest és el punt feble de l’estratègia en curs. Preocupen els comuns, el nou partit de frontera. La força amb què ningú no comptava quan van començar les obres de demolició del PSC.

Mas no veu eleccions catalanes aquest any. En el seu dibuix, els Fets de Setembre no conduiran a un avanç electoral immediat. (És evident que al PDECat no li interessa anar a les urnes aviat. La iniciativa l’hauria de prendre ERC.) Tampoc no dona per perduda l’hegemonia del seu partit. És la seva obligació dir-ho. Mas sempre ha estat un home molt tenaç. “El que ha de venir pot transfigur­ar els espais polítics actuals”, va afirmar, sense concretar més. N’hi va haver prou per completar el dibuix: els Fets de Setembre concebuts com un moment de catarsi i reconfigur­ació. El sotrac necessari per redefinir l’ordre intern català. En termes bíblics, l’Harmagedon. Un altre Junts pel Sí per negociar després del cataclisme?

Va ser interessan­t.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Artur Mas ahir a Madrid a l’esmorzar informatiu convocat per la revista Vanity Fair
EMILIA GUTIÉRREZ Artur Mas ahir a Madrid a l’esmorzar informatiu convocat per la revista Vanity Fair
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain