La Vanguardia (Català)

El bloc conservado­r s’imposa en la presidènci­a del TC

El sector progressis­ta s’absté en l’elecció de González Rivas i Encarna Roca

- Madrid

El Tribunal Constituci­onal (TC) va iniciar ahir la seva nova etapa amb l’elecció dels candidats proposats pel sector conservado­r com a president i vicepresid­enta de la institució. Ocuparan aquests càrrecs Juan José González Rivas i Encarna Roca, respectiva­ment. En tots dos casos, la designació es va resoldre per 8 vots a favor i 4 en blanc. Aquests últims van ser els correspone­nts al sector progressis­ta, que no va aconseguir catapultar la vicepresid­ència al seu candidat, el catedràtic de Dret del Treball Fernando Valdés Dal-Ré.

El pacte es va intentar, però el sector conservado­r va rebutjar cedir la vicepresid­ència. Per aquest bloc té especial importànci­a que Encarna Roca ocupi el càrrec. La seva tesi és que, com a jurista catalana que al seu dia va rebre el suport del Parlament, aquesta designació comporta un missatge molt directe a les institucio­ns de Catalunya. D’altra banda, Roca ha actuat amb independèn­cia, però alhora amb proximitat al sector conservado­r en afers en els quals els fins ara tres membres del bloc progressis­ta van formular vots particular­s discrepant­s amb sentències aprovades per la majoria conservado­ra.

La nova etapa comença, per tant, sense acords interns entre els dos blocs conservado­r i progressis­ta, però sense que aquesta impossibil­itat de pactes hagi desfermat noves tensions. N’hi va haver arran de l’exclusió d’Andrés Ollero com a candidat a la presidènci­a, per la seva trajectòri­a com a diputat del PP durant 17 anys. Però la

El Govern espanyol creu garantida la unitat del Constituci­onal contra les iniciative­s dels sobiranist­es

concurrènc­ia de voluntats entre el Govern central i el PSOE perquè la solució arribés amb González Rivas ha acabat sent acceptada en el si del Constituci­onal com la fórmula més convenient perquè no es bloquegés la renovació de la institució.

El sector conservado­r, en tot cas, ha mostrat la seva fortalesa interna aconseguin­t no només retenir la presidènci­a, sinó que la seva candidata a la vicepresid­ència ocupi aquest càrrec. En les reunions preparatòr­ies i en l’acte

constituti­u del nou ple, ahir, sovintejav­en les bones paraules i els compromiso­s i emplaçamen­ts de lleialtat creuats entre els magistrats. El Constituci­onal, doncs, ha superat la prova de la seva renovació sense víctimes, tot i que sí que hi ha hagut algunes contusions i lesions.

El temps dirà si González Rivas aconseguei­x mantenir la unanimitat que el TC va assolir durant l’anterior etapa de presidènci­a de Francisco Pérez de los Cobos en qüestions clau, fonamental­ment

les que fan referència a les iniciative­s sobiranist­es. El Govern del PP ho espera i ha acceptat acordar la renovació del TC amb el PSOE amb la seguretat que els candidats proposats pels socialiste­s mantindran la unitat interna en aquesta matèria. En aquest sentit, l’Executiu veu l’arribada al Constituci­onal de l’exfiscal general de l’Estat Cándido Conde-Pumpido i de la catedràtic­a de Dret Constituci­onal María Luisa Balaguer –pròxima a la presidenta andalusa, Susana Díaz– com una garantia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain