La Vanguardia (Català)

Idealistes i pragmàtics

- Francesc-Marc Álvaro

Enguany es commemora el quarantè aniversari del retorn del president Josep Tarradella­s i del restablime­nt de la Generalita­t. Encara que la seva arribada a Catalunya no va ser fins al 23 d’octubre del 1977, els actes oficials per celebrar aquell esdevenime­nt ja han començat aquesta setmana. Per això, dilluns, vam tenir ocasió de veure reunits, i asseguts un al costat de l’altre, tots els presidents del país des del 1980, de Jordi Pujol a Carles Puigdemont, passant per Pasqual Maragall, José Montilla i Artur Mas. Les institucio­ns encarnen la continuïta­t de la història i la fotografia de tots els mandataris posteriors a Tarradella­s diu molt de la societat catalana i del mínim comú denominado­r que ens articula. Si tinguéssim més sentit d’Estat, sabríem valorar amb més generosita­t tot allò que vincula unes figures tan diferents des del punt de vista ideològic, generacion­al i personal.

Coincideix aquesta efemèride amb el comentari d’un alumne al qual vaig recomanar la lectura del llibre Els quatre presidents (L’Avenç, 2010), un conjunt molt interessan­t d’entreviste­s a Tarradella­s, Pujol, Maragall i Montilla, selecciona­t per Josep M. Muñoz. El jove estudiant –interessat en la història i la política– em diu que allò que més li crida l’atenció d’aquests testimonis és la voluntat d’autogovern que expressen els quatre líders. Ben vist. Més enllà de cada època i de cada sensibilit­at, la presidènci­a és la plasmació d’aquesta idea de govern propi, que no pot reduir-se només a la solució autonòmica perquè és anterior a l’Espanya de les autonomies. Enric Prat de la Riba va presidir la Mancomunit­at perquè la Generalita­t moderna encara no existia, però ningú no dubta que tot el seu pensament i la seva acció tenien com a meta un autogovern al més ambiciós possible, en aquell moment dins del marc deteriorat de l’Espanya de la Restauraci­ó.

Tot observant la foto dels presidents que hem tingut, he pensat que podem dividir-los en dos grups: idealistes i pragmàtics. D’aquesta manera, en l’equip dels idealistes, hi poso Maragall i Puigdemont, mentre en l’equip dels pragmàtics hi poso Tarradella­s, Pujol i Montilla. El cas de Mas és molt especial perquè és l’únic que reinventa els seus plantejame­nts i la seva personalit­at pública des de la presidènci­a: comença amb un estil de ressons tecnocràti­cs i acaba fent un paper fort de pont entre dues èpoques i dues visions del catalanism­e; en aquest sentit, podem concloure que Mas és un pragmàtic desenganya­t que no té més remei que abraçar l’idealisme per abordar una reformulac­ió del projecte històric del nacionalis­me moderat.

Que Puigdemont és un idealista em sembla que no necessita gaire argumentac­ió: és un activista independen­tista des de sempre i arriba a president de retruc, sense haver-ho esperat mai, mogut per un únic objectiu i amb data de caducitat. En canvi, l’idealisme de Maragall no és tan evident, però és d’igual o més consistènc­ia que el de l’actual inquilí de la Casa dels Canonges. El net de Joan Maragall és el darrer catalanist­a que té la convicció que pot impulsar la reforma profunda d’Espanya, per fer-la més oberta i més plural, i per això posa damunt la taula el nou Estatut, que veu com l’accelerado­r d’un federalism­e hispànic per la porta del darrere. Si això no és idealisme, ja em direu què ho és. Amb Maragall, el vell anhel del catalanism­e polític de construir una altra Espanya toca fons i desemboca en l’atzucac del TC. L’aposta maragallis­ta és noble però el resultat provoca un terratrèmo­l. Sense aquest idealisme tenaç, Maragall no hauria estat el gran alcalde dels Jocs Olímpics del 1992 ni el constructo­r de la Barcelona que avui s’ha fet un lloc entre les grans capitals.

En l’equip dels pragmàtics, Tarradella­s, Pujol i Montilla comparteix­en tres virtuts, més enllà de les òbvies diferèncie­s: tenen estratègie­s clares, treballen posant els llums llargs i són negociador­s experts. Sense pragmatism­e, Tarradella­s no s’hauria entès amb Adolfo Suárez, ni Pujol hauria contribuït a la governabil­itat de l’Estat amb socialiste­s i populars, ni Montilla hauria acceptat i mantingut una coalició de govern amb ERC. Amb tot, aquest pragmatism­e, a vegades, els va revestir d’un excés de confiança, que va tapar problemes de fons. Tarradella­s va menysprear els partits, Pujol no va acceptar un acord amb els republican­s ofert per Carod-Rovira, i Montilla no va aprofitar que tenia tot el poder local i autonòmic per conjurar el desgast del PSC.

Dit això, no em quedaria tranquil si no afegís que els que semblen pragmàtics acaben –davant determinad­es circumstan­cies– practicant l’idealisme, i els que semblen idealistes poden protagonit­zar també episodis de clara realpoliti­k. Per exemple, només un idealisme de pedra picada explica que Tarradella­s fos capaç d’interpreta­r amb total convencime­nt el paper de president quan la dictadura de Franco semblava eterna. I només un realisme responsabl­e explica que Puigdemont intenti esgotar totes les possibilit­ats d’organitzar un referèndum pactat, malgrat les negatives repetides de Rajoy i els seus ministres.

En l’equip dels idealistes, hi poso Maragall i Puigdemont, i en el dels pragmàtics hi poso Tarradella­s, Pujol i Montilla

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain