La Vanguardia (Català)

Efectes massius de les mentides

- Lluís Foix

Els rumors, les teories conspirado­res i tots els derivats de les falsedats no són un invent de les xarxes socials. Recordaran aquella màxima de José María García quan a altes hores de la nit esportiva repetia que “el rumor és l’avantsala de la notícia”. El rumor és un rumor i prou. I una notícia només adquireix tal categoria si es basa en fets comprovabl­es.

Hi ha qui veu conspiraci­ons a les cantonades de tots els carrers. S’han escrit molts llibres de conspiraci­ons sobre l’assassinat de Kennedy, la mort del general Prim o la matança de frares a Madrid, el 1834, en plena primera guerra carlina, pel rumor que les aigües de les fonts públiques de la capital havien estat enverinade­s per religiosos.

Hi ha analistes i comentaris­tes nord-americans que afirmen que Donald Trump no hauria guanyat les eleccions sense la influència de les fake news, les notícies falses, divulgades a través de les xarxes socials. No hi ha unanimitat en aquesta qüestió en un país que ha quedat dividit després de les eleccions presidenci­als. Però un titular a tall de tuit podria ser que l’any 2016 va ser aquell en el qual les mentides es van divulgar massivamen­t i es van utilitzar políticame­nt. El Brexit i la victòria de Trump en serien dues mostres.

Donald Trump tuitejava dilluns amb una sèrie de rèpliques al testimoni del director de l’FBI que assegurava la falsedat de les afirmacion­s que Obama havia ordenat espiar-lo durant la campanya. Cada comentari cap a un mitjà de comunicaci­ó advers porta el corol·lari trumpià de fake news, notícies falses. Trump va dir en campanya que Obama havia fundat l’Estat Islàmic i que no havia nascut als Estats Units. Una notícia falsa que va circular a Facebook i que va arribar a milions de persones és que el Papa donava suport a Trump. El mateix Mark Zuckerberg va admetre que calia neutralitz­ar les notícies falses al seu portal, el que més impacte massiu està tenint al món.

L’editorial del The Wall Street Journal d’ahir, el diari de les finances americanes, afirmava que “si Trump no mostra més respecte per la veritat una majoria de nord-americans poden arribar a la conclusió que és un fake president, un president fals”.

La credibilit­at dels relats polítics i socials està en greu risc si no es comproven les notícies, si desapareix­en els filtres que han aplicat els diaris durant generacion­s, si les trampes són cregudes, si el que més crida o més insisteix en les xarxes acaba imposant els seus criteris.

Per a què necessito diaris, tuitejava Trump, si puc arribar a milions de seguidors sense mitjancers. Desacredit­ar els mitjans adversos és el camí més recte per imposar un pensament únic. El periodisme, en qualsevol dels seus suports, és més necessari que mai. Els fets són més poderosos que les opinions.

La credibilit­at dels relats polítics està en greu risc si es treballa sobre hipòtesis de notícies falses

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain