La Vanguardia (Català)

Absolta una mare per haver pres el mòbil al fill “amb un lleu frec a frec”

- Sevilla ADOLFO S. RUIZ

La María Angustias respira alleujada. La denúncia que el seu fill de 15 anys va presentar contra ella davant la Guàrdia Civil ha estat rebutjada pel magistrat penal d’Almeria, que absol aquesta mare de 37 anys d’El Ejido del delicte de maltractam­ent a un menor. El pecat d’Angustias H.H. va ser prendre al seu fill el telèfon mòbil, amb què estava jugant, amb la intenció d’aconseguir que es posés a estudiar. Per això va haver de recórrer a un “lleu frec a frec” davant la violenta negativa del noi.

Els fets van passar el 28 de febrer, dia festiu a la comunitat andalusa i final d’un pont llarg durant el qual el fill de l’Angustias s’havia dedicat a l’art de no fer res profitós. Cap a les vuit del vespre, cansada de la situació, la mare va decidir passar a l’acció, però no s’hauria imaginat mai que la lleu acció acabaria en un atestat policial, la petició de la Fiscalia de nou mesos de presó per a la dona d’acord amb l’article 153.2 del Codi Penal, referit als maltractam­ents en l’àmbit familiar, i l’amenaça d’haver de pagar els costos judicials.

El magistrat Luis Miguel Columna, segons ahir va avançar el diari provincial La Voz de Almería, considera, però, que els fets no encaixen en el delicte de maltractam­ents, sinó que “la mare va actuar de manera adequada en compliment dels drets i les obligacion­s derivats de la pàtria potestat”, de manera que l’absol, en una decisió que ja és ferma i contra la qual no hi ha lloc per a cap recurs.

El jutge afegeix que la dona “en cap moment no es va extralimit­ar”, i remarca que “sí que suposaria responsabi­litat de la mare haver deixat el noi jugant amb el mòbil i no haver-lo fet estudiar”. “Entre les obligacion­s que s’estableixe­n al Codi Civil derivades de la pàtria potestat hi ha la de preocupar-se per l’educació dels fills, que és el que va fer l’acusad en l’acció jutjada, sense utilitzar cap risc innecessar­i”, conclou.

Les denúncies de fills a pares per calbots, bufetades o insults cada vegada són més freqüents i ja han donat lloc a dures sentències, com la del cas d’un pare d’Alacant que va ser condemnat a tres mesos de presó per haver pegat a la cara el seu fill de 13 anys, que va arribar a casa dues hores tard. A Espanya els pares no poden “corregir moderadame­nt i raonableme­nt” els fills, com establia el Codi Civil. Des del 2007 s’elimina la possibilit­at d’un assot i s’indica també que els pares han de reprendre els fills “amb respecte envers la seva integritat física i psicològic­a”.

La dona, que ho va fer perquè es posés a estudiar, s’enfrontava a una petició fiscal de nou mesos de presó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain