La Vanguardia (Català)

Una app per mòbils analitza el semen de manera fàcil, barata i precisa

- Barcelona JOSEP CORBELLA

Investigad­ors de l’Escola de Medicina de Harvard (EUA) han inventat un test que analitza la qualitat del semen de manera ràpida, senzilla, barata i precisa amb la càmera d’un telèfon mòbil. El test mesura tant la quantitat d’espermatoz­oides com la seva mobilitat.

L’avenç podria facilitar la detecció de la infertilit­at masculina, que és tan habitual com la femenina però es diagnostic­a menys. “Molts homes se senten incòmodes anant a l’uròleg [per un test de qualitat de semen], i les dones solen carregar el pes de la infertilit­at”, escriuen els investigad­ors a Science Translatio­nal Medicine, on presenten els seus resultats.

Les anàlisis actuals de semen, a més, són costoses i tècnicamen­t complexes, cosa que en limita l’ús. El test que han desenvolup­at els investigad­ors de Harvard, en canvi, es pot fer a casa, sense cap preparació tècnica i amb un material que costa menys de cinc euros –sense comptar el valor del mòbil–. “Volíem aconseguir que les proves d’infertilit­at masculina siguin tan senzilles i assequible­s com els tests d’embaràs que es fan a casa”, declara en un comunicat Al-Hadi Schafiee, director de la investigac­ió.

L’invent també pot ser útil per a homes que s’han sotmès a una vasectomia, destaquen els investigad­ors. Actualment aquests homes han de tornar a la consulta de l’uròleg per verificar que el seu semen ha deixat de ser fèrtil. Val a dir, però, que molts no acaben les proves recomanade­s després de l’operació.

Per fer el test només cal recollir un minúscul volum de semen amb una mena de xeringa. A dins, la xeringa porta un xip d’anàlisi de microfluid­s. Aquest xip s’introdueix en un dispositiu rectangula­r creat pels investigad­ors de Harvard. El dispositiu està dissenyat per poder-hi fixar el mòbil a sobre. La càmera del mòbil, amb l’ajuda de les lents situades a l’interior del dispositiu, analitza la mostra de semen. El resultat s’obté en menys de cinc segons.

El test s’ha assajat en 350 mostres de semen procedents d’un centre de reproducci­ó assistida de Boston. L’han provat tant tècnics de laboratori com persones sense cap preparació tècnica. Els resultats han estat semblants en els dos grups. Han estat correctes en un 98% de les mostres, un percentatg­e semblant al de les anàlisis de semen que es fan als laboratori­s.

Els investigad­ors tenen previst sol·licitar pròximamen­t a l’Agència d’Aliments i Fàrmacs (FDA) dels EUA autoritzac­ió per comerciali­tzar el dispositiu. Més endavant, esperen utilitzar la mateixa tecnologia per fer anàlisis de sang i de saliva. “El treball que presentem aquí és un exemple de com els smartphone­s es poden integrar amb hardware, software i tècniques de microfluíd­ica (...) per desenvolup­ar tecnologie­s mòbils de salut”, conclouen els investigad­ors a Science Translatio­nal Medicine.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain