La Vanguardia (Català)

La història del segle que ve

- Ignacio Orovio

Els llibres escolars d’història explicaran el paper capital que va tenir un tal Arnaldo Otegi en el complex procés que va portar la banda terrorista ETA a abandonar l’activitat armada i a anunciar un lliurament de les armes a començamen­ts d’abril del 2017? Potser. Però possibleme­nt el 2050, o el 2100. Aquells textos explicaran que l’organitzac­ió que va assassinar 829 persones, entre polítics, agents de l’ordre, jutges, fiscals i ciutadans anònims, va ser derrotada per l’eficaç tasca policial? Amb tota seguretat.

La realitat, efectivame­nt, és plena de matisos. La història els requereix, la història és complexita­t. Una altra cosa és la propaganda. I una altra, les novel·les.

A banda que la història, com se sol dir, l’escriuen els vencedors, la d’aquest país no ha recalat amb generosita­t en els grisos del relat. No és un país de matisos. I no sembla que ho hagi de fer ara. El PP és ple de casos de corrupció i continua guanyant eleccions. La història (i el seu primer esborrany, que és el periodisme) van darrere de la fe. A Espanya massa sovint la creença i la fidelitat ideològica prevalen sobre el rigor: historiado­rs d’esquerres, historiado­rs de dretes. Amb matisos, naturalmen­t.

És cert que la narració de la fi d’ETA amb prou feines és a les primeres línies i que caldrà esperar fins al final per treballar en relats més equànimes. Però... el segle que ve? Com amb la Guerra Civil?

La velocitat a què es transmet la informació és la clau de configurac­ió de la història: circula cada vegada més ràpid, fins al live o en línia d’avui, amb més dades, més rèpliques, més informació disponible (i emmagatzem­ada). Amb més necessitat de matís i, sobretot, que qui ho digereixi i narri ho faci amb ponderació: tinguem fe.

O, si no, llegim Patria ,de Fernando Aramburu. Una oda al matís que descriu el conflicte basc com ningú fins ara. Però, sent rigorosos, és una altra cosa: és ficció.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain