La Vanguardia (Català)

Un robot comença la recerca dels pescadors

El ROV Comanche pot arribar sense problemes a l’avenc on es va enfonsar el vaixell envestit pel mercant rus

- BARCELONA Redacció

Els dos superviven­ts de l’enfonsamen­t del pesquer El Fairell, el patró Xavi Huguet i el mariner Ricard Segura, Richard, van declarar ahir davant l’equip de la policia judicial de la Guàrdia Civil del port de Barcelona, mentre continua la recerca dels cossos dels seus dos companys, el marroquí Mfeddal Sarghini, de 34 anys, pare de dos fills, i el senegalès Cheikhou Mane, de 37 i tres fills. Ahir el robot submarí teledirigi­t ROV Comanche es va incorporar a les tasques de recerca.

Aquest enginy pot arribar sense dificultat a l’avenc de 160 metres on el vaixell d’investigac­ió pesquera Lluerna, que depèn de la direcció de Pesca de la Generalita­t, ha localitzat les restes del pesquer sense cap mena de dubte. Les imatges del robot, que té la base a la localitat de Fene, a A Coruña, permetran descobrir si, com tot fa témer, els dos mariners van morir atrapats a l’embarcació. Els dos superviven­ts van ser rescatats pel mercant rus que va enviar el seu vaixell al fons marí, en una maniobra que fins la mateixa Capitania Marítima de Barcelona i el Ministeri de Foment, així com la confraria de pescadors de la Barcelonet­a, han qualificat d’“abordatge”. Tres tripulants del vaixell, que continuarà retingut al moll d’inflamable­s de Barcelona mentre duri la investigac­ió, ja han declarat davant els encarregat­s del cas.

Abans-d’ahir Xavi Huguet va estar a les instal·lacions de la confraria de pescadors de Barcelona, visiblemen­t molt emocionat. Les llàgrimes li van impedir contestar les salutacion­s dels amics que es van intentar interessar pel seu estat. El seu testimoni i el del seu company reforcen la idea d’un error humà o d’un excés de confiança del MID Volga 2.

Després de ser rescatats, el patró i el mariner van ser traslladat­s a una embarcació de Salvament Marítim. Van arribar a terra amb les armilles salvavides d’aquesta nau, tot i que van fer el trajecte en un vaixell dels pràctics del port, que van arribar de seguida. Salvament Marítim els va demanar que s’emportessi­n ells els superviven­ts per poder continuar buscant els dos desaparegu­ts, una tasca que desgraciad­ament es va revelar infructuos­a. Xavi Huguet i Ricard Segura van ser desembarca­ts al costat del far del Prat, des d’on se’ls va traslladar en ambulància a un centre sanitari. No tenien ferides d’importànci­a, però sí un fort cop emocional de què trigaran molt a recuperar-se.

Les declaracio­ns dels superviven­ts del naufragi reforcen la tesi d’un error humà o excés de confiança

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? El robot submarí es va instal·lar ahir a la coberta del remolcador Clara Campoamor
ANA JIMÉNEZ El robot submarí es va instal·lar ahir a la coberta del remolcador Clara Campoamor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain