La Vanguardia (Català)

Foment veu “sòlid” el projecte de Montcada per soterrar el tren

L’alcaldessa assegura, després de reunir-se amb representa­nts del ministeri, que la solució està molt ben encarrilad­a

- PALOMA ARENÓS Montcada i Reixac

L’alcaldessa de Montcada i Reixac, Laura Campos (ICV-EUiA), va sortir ahir amb optimisme de la reunió amb representa­nts del Ministeri de Foment a Madrid. “Foment veu sòlid el projecte alternatiu de soterramen­t que presentem” de l’agència metropolit­ana Barcelona Regional i “serà la base de treball de què es partirà, segons s’han compromès”, va detallar sortint de la trobada.

La setmana que ve, tècnics d’Adif, Foment, Barcelona Regional i la Generalita­t començaran a treballar en equip per aprofundir en el projecte presentat per l’Ajuntament. “D’aquí un mes ens tornem a reunir per detallar un cronograma amb una estimació del pressupost que tindrà l’obra definitiva i els terminis d’execució. Tot està encarrilat”, va explicar satisfeta l’alcaldessa.

Una delegació formada pels ajuntament­s de Barcelona i Montcada i Reixac i la Generalita­t es va reunir ahir amb representa­nts de Foment per tractar l’anhelat soterramen­t de la línia R2 al pas per Montcada. L’objectiu inicial era valorar el projecte de Barcelona Regional que l’Ajuntament va proposar a Foment. L’estudi redueix el cost del soterramen­t un 50%, amb un pressupost d’uns 200 milions d’euros, la meitat respecte a l’inicial de Foment del 2009. L’equip tècnic d’Adif va manifestar ahir en la reunió “la necessitat d’aprofundir en algunes qüestions constructi­ves”, i per això va sol·licitar la creació d’un equip de treball.

Campos hi va assistir amb el gerent adjunt de Mobilitat i Infraestru­ctures de l’Ajuntament de Barcelona, Manuel Valdés. Per part de la Generalita­t, hi van anar el secretari general d’Infraestru­ctura, Ricard Font, i el director general d’Infraestru­ctures de Mobilitat Terrestre, Xavier Flores. Foment va estar representa­t pel president d’Adif, Juan Bravo, i el secretari general d’Infraestru­cturas, Jorge Ballestero­s.

La reivindica­ció del soterramen­t fa dues dècades que dura, però els darrers dos anys s’ha intensific­at amb el nou govern local i la pressió popular de la Plataforma Tracte Just Soterramen­t Total, que ha organitzat actes de protesta i d’homenatge a les 168 víctimes mortes atropellad­es pel tren a Montcada. Els canvis més destacats de la proposta de Barcelona Regional passen per fer la construcci­ó del túnel a cel obert, mitjançant pantalles a poca profundita­t, que la nova estació tingui el vestíbul a peu de carrer i una andana central. El projecte preveu que un cop travessat el riu Ripoll el túnel passi per sota de l’autopista C-33, per on actualment passen les vies.

El Síndic de Greuges de Catalunya també ha intervingu­t en aquest llarg procés. Fa uns dies Rafael Ribó va fer arribar a l’Ajuntament de Montcada la resolució d’un expedient sobre la situació dels passos a nivell a Catalunya en què recomana a l’Estat adoptar “mesures urgents de seguretat”, sobretot quan són en carrers cèntrics de poblacions o zones d’alta afluència de vianants, especialme­nt en els casos de Montcada i Reixac i Sant Feliu de Llobregat”, insisteix.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain