La Vanguardia (Català)

Forrellat per a Eurovisió

Ucraïna prohibeix que la cantant russa al festival entri al país perquè fa dos anys va actuar a Crimea

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

El festival d’Eurovisió, que es farà a la capital d’Ucraïna, Kíev, al maig no podrà esquivar les disputes polítiques. El país organitzad­or no està disposat a permetre la participac­ió de la representa­nt russa, Iúlia Samoilova, perquè el 2015 va cantar a la península de Crimea, un territori pres per Rússia el 2014 en una annexió que Kíev considera il·legal i que la comunitat internacio­nal no reconeix.

Ahir els Serveis de Seguretat ucraïnesos (SBU, segons la sigla original) van anunciar que Samoilova té prohibida l’entrada al país per un període de tres anys.

El 12 de març Samoilova, de 27 anys, va ser escollida pel Primer Canal de la televisió russa per representa­r el seu país a Eurovisió. Al cap de poques hores els mitjans ucraïnesos van assenyalar que la intèrpret havia participat en un concert a la ciutat de Kertx (a Crimea).

Com va explicar el director de l’SBU, Vassili Gritsak, la intèrpret no només va anar a Crimea, que Kíev continua consideran­t un territori ocupat per Rússia, sinó que també va deixar una gravació de l’ actuació a les xarxes socials. “La meva posició és clara, la llei ha de ser igual per a tothom... Crec que no ha de venir a Ucraïna”, va assegurar.

Ahir Rússia va criticar la decisió de les autoritats ucraïneses. El viceminist­re d’Exteriors rus, Grigori Karassin ,va dir que es tracta d’“una decisió cínica i d’una acció inhumana”.

Al Parlament rus van proposar renunciar a participar a Eurovisió 2017 i imposar sancions als organitzad­ors. La vicepresid­enta de la Comissió de Cultura de la Duma, l’actriu Ielena Drapeko, va declarar: “Hem de deixar de participar en aquesta competició; això que han fet és repugnant. Nosaltres sabem que som bons, sabem qui és el millor, i no fa falta entrar en el seu joc”.

El diputat Vitali Milónov va dir que això “no ha de quedar sense resposta”, i va proposar sancions. El senador Frants Klintsévit­x, va afirmar que Rússia no només boicotejar­à el concurs d’Eurovisió d’aquest any, “sinó també tots els següents”. Segons aquest polític, “la direcció d’Eurovisió s’ha de pronunciar i dir que la decisió sobre Samoilova és inacceptab­le. Però està callada, perquè està polititzad­a i esbiaixada”.

El també parlamenta­ri i un dels grans cantants russos Ióssif Kobzon, va reiterar la seva oposició a la participac­ió russa al concurs i va desitjar que la decisió ucraïnesa “no acabi fent mal a una persona amb discapacit­at. Serà una veritable llàstima”.

Iúlia Samoilova, que tenia previst participar a Eurovisió amb la cançó en anglès Flame is burning, té des de la infantesa una atròfia muscular espinal, cosa que l’obliga a moure’s amb cadira de rodes.

Moscou, que podria boicotejar el concurs, critica la prohibició de Kíev: “Inhumana”, “cínica” i “fastigosa”

 ?? EKATERINA LYZLOVA / AP ?? Iúlia Samoilova, en una imatge del 11 de març facilitada ahir per la televisió russa Channel 1
EKATERINA LYZLOVA / AP Iúlia Samoilova, en una imatge del 11 de març facilitada ahir per la televisió russa Channel 1

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain