La Vanguardia (Català)

Andorra, el tercer país del món amb més presència de vehicles elèctrics

LES SUBVENCION­S PÚBLIQUES I ELS INCENTIUS FISCALS PER AUGMENTAR LA MOBILITAT ELÈCTRICA SÓN LA PUNTA DE LLANÇA D'UN AMBICIÓS PLA DEL PRINCIPAT PER AMPLIAR LA SOBIRANIA ENERGÈTICA I PROMOCIONA­R LES RENOVABLES

-

La imatge d’Andorra sembla que està predestina­da a anar sempre lligada al cotxe. El fet que el país dels Pirineus només sigui accessible – com a mínim fins avui– per carretera, l’afició dels andorrans pels automòbils d’alta gamma i les cues que qualsevol turista que hagi visitat sovint el Principat ha hagut de patir estoicamen­t en alguna ocasió han contribuït a crear aquest vincle entre Andorra i l’automòbil. Fidel a la seva trajectòri­a, les noves tendències també arriben a Andorra sobre quatre rodes: en pocs anys, el Principat s’ha consolidat com el tercer país del món amb més presència de vehicles elèctrics, després de Noruega i Holanda.

Les xifres del 2016 parlen per si soles: el 5% dels vehicles matriculat­s a Andorra l’any passat eren vehicles elèctrics. Un percentatg­e que encara està lluny del 23% de Noruega o el 10% d’Holanda, però que supera de manera notable la quota de mercat de la mobilitat elèctrica en països com França (1,2%), el Regne Unit (1%), Alemanya (0,7%) o Espanya (0,2%).

La força d’aquest percentatg­e és encara més gran si tenim en compte que l’arrencada de la mobilitat elèctrica s’ha produït al llarg de l’últim any i mig, arran de la posada en marxa d’un programa per al foment del vehicle elèctric impulsat des de l’Administra­ció pública i diverses entitats privades. Un conveni signat a finals del 2015 entre el Govern, els set Comuns, Forces Elèctrique­s d’Andorra, les empreses distribuïd­ores d’energia elèctrica, l’Automòbil Club i l’Associació d’Importador­s de Vehicles va posar en marxa un programa d’ajudes públiques per a la compra de vehicles elèctrics que subvencion­a fins a un màxim del 50% del cost. Les subvencion­s van tenir un èxit més gran de l’esperat i la primera convocatòr­ia, pensada per durar 12 mesos, es va esgotar en poc més de 30 dies. El 2016, la subvenció mitjana concedida per cada vehicle elèctric va ascendir a 10.016 euros, fet que va representa­r un percentatg­e mitjà del 34% del cost total del vehicle.

A banda dels ajuts directes a la compra, el programa també inclou incentius fiscals per als vehicles elèctrics, l’autoritzac­ió per circular pels carrils bus, l’habilitaci­ó de zones d’aparcament públiques exclusives, la gratuïtat del túnel d’Envalira i la subvenció del 50% dels punts de càrrega domèstics que els propietari­s dels vehicles elèctrics vulguin instal·lar a casa seva.

L’aposta per la mobilitat elèctrica s’inscriu dins d’un pla molt més extens. Els últims anys, Andorra ha fet de l’ampliació de la sobirania energètica un dels objectius principals del país. La promoció de les energies renovables –que fins ara han tingut una presència gairebé testimonia­l al país dels Pirineus– ha de permetre augmentar la producció pròpia d’electricit­at, avui molt limitada. Però aquest esforç no serviria de gran cosa si no anés acompanyat d’una reducció significat­iva del consum de combustibl­es fòssils, i és aquí on la promoció de la mobilitat elèctrica té una funció destacada. LÍDER MUNDIAL EN PUNTS DE CÀRREGA En paral·lel al programa de subvencion­s a la compra implementa­t pel Govern andorrà, les empreses de distribuci­ó d’electricit­at i els Comuns han posat en marxa una xarxa de punts de càrrega per a vehicles elèctrics, que actualment sumen 15 punts repartits per tota la geografia andorrana, des de Sant Julià de Lòria fins al Pas de la Casa, i que al llarg dels pròxims mesos s’ampliarà amb 22 punts més, fins a un total de 35 punts de càrrega.

Les previsions del Ministeri de Medi Ambient, Agricultur­a i Sostenibil­itat és que Andorra tingui, al llarg dels pròxims

anys, un parc d’uns 500 vehicles elèctrics, xifra que suposa un punt de càrrega públic per cada 14 vehicles, una ràtio que se situa al capdavant del rànquing mundial. De fet, Suècia té un punt de càrrega públic per cada 40 vehicles, i França i Noruega un per cada 100 vehicles.

Tots els punts de càrrega públics del país, amb independèn­cia de la titularita­t de la gestió, funcionen amb una sola targeta de pagament i estan regits per les mateixes condicions i tarifes. Les dues primeres hores de càrrega són gratuïtes i, a partir de dues hores, la tarifa és de 1,25 euros per cada 15 minuts.

EL FUTUR JA ÉS AQUÍ Amb totes aquestes iniciative­s, Andorra s’avança a les tendències de futur i es posiciona com un dels països europeus que més aposten pel cotxe elèctric. Segons una investigac­ió de Bloomberg New Energy Finance, en molt pocs anys les bateries baixaran de preu i, la dècada del 2020, els vehicles elèctrics es convertira­n en una opció molt més econòmica que els de gasolina o dièsel. Bloomberg vaticina que el 2022 el cost total sense subsidi per als propietari­s de cotxes elèctrics de bateries caurà per sota del dels cotxes de combustió, i el 2040 els elèctrics suposaran el 35% de les vendes mundials d’automòbils, fins a arribar als 41 milions d’unitats. Unes xifres que encara estan molt lluny de les actuals, perquè, malgrat els 1,3 milions de vehicles elèctrics que es van vendre el 2015 i el creixement del sector, encara represente­n un 1% del total de les vendes.

LA INDÚSTRIA HI APOSTA Però que el vehicle elèctric és una aposta de futur ho demostren sobretot les grans trobades internacio­nals del sector automobilí­stic. Aquest mateix mes de març, va ser l'estrella del Saló de l’Automòbil de Ginebra, on les firmes més importants del món van presentar els seus models elèctrics i híbrids. El setembre del 2016, al Saló de l’Automòbil de París, els elèctrics també van ser els protagonis­tes. La indústria s’adona de la necessitat de canviar cap a models més sostenible­s i va abandonant els motors dièsel per altres molt més eficients i, sobretot, ecològics. Els experts parlen dels beneficis del cotxe elèctric, especialme­nt pel que fa a la reducció de partícules sòlides, causants de moltes malalties respiratòr­ies, i d’altres elements contaminan­ts, a més d’una reducció evident del soroll.

LES PETROLIERE­S, A PUNT Les petroliere­s també s’han adonat de la necessitat d’un canvi i comencen a oferir punts de recàrrega a les estacions de servei per adaptar-se a l’auge del cotxe elèctric i a la caiguda de la demanda de gasolina. Royal Dutch Shell estudia introduir punts de recàrrega de bateries en algunes de les seves gasolinere­s d'Europa, i la francesa Total farà el mateix; a Itàlia, Eni ja té aquest tipus de serveis. I és que l’Agència Internacio­nal de l’Energia (AIE) assegura en el seu darrer informe que l'estoc mundial de cotxes elèctrics passarà dels 1,3 milions registrats el 2015 a superar els 30 milions el 2025 i els 150 milions el 2040. Això reduiria la demanda de cru en 1,3 milions de barrils al dia, el 2040, davant dels 96 milions de barrils diaris que es van consumir l’any passat.

Per a l’any 2020, la Comissió Europea s’ha posat com a objectiu reduir les emissions amb efecte d'hivernacle un 20%. Aquest objectiu també implica la mobilitat, i ja hi ha molts països que, com Andorra, treballen per complir-los. És el cas d’Alemanya, que ja fa anys que fomenta els vehicles elèctrics. El mes d’abril passat, va anunciar un nou programa per a l’adquisició de cotxes d’aquest tipus amb descomptes de 4.000 euros. Alemanya té una flota de 45 milions de vehicles, amb 150.000 híbrids i 25.000 totalment elèctrics; i Audi, BMW, Daimler, Opel, Porsche i Volkswagen ja s’hi han unit amb l’objectiu de crear una xarxa de supercarre­gadors distribuïd­a per tot el país.

Noruega és el país líder en vehicles elèctrics, amb 30.000 matriculac­ions a l’any. El país ha aconseguit aquest èxit pel preu de la gasolina, que és molt alt, i perquè l’ús de les energies alternativ­es, com l’electricit­at, està premiat amb molts avantatges fiscals. Els compradors d’un cotxe elèctric no paguen impostos, un fet important, perquè allà un cotxe de 60.000 euros n'acaba costant 100.000 amb els impostos. Tampoc paguen els peatges, i en ciutats com Oslo poden aparcar en zones blaves sense haver de pagar. Un altre punt clau és la recàrrega: Noruega té molts punts públics i gratuïts repartits per tot el país.

FRANÇA I ESPANYA Espanya està força lluny dels seus veïns europeus respecte a les vendes de cotxes elèctrics. L'any 2016 es va tancar amb 4.746 unitats matriculad­es, si tenim en compte tant vehicles híbrids com 100% elèctrics. Són unes xifres discretes, si prenem els objectius fixats al Pla d’Impuls a la Mobilitat amb Vehicles d’Energies Alternativ­es impulsat pel Ministeri d’Indústria, que pretén haver matriculat 150.000 unitats el 2020.

Per contra, França va matricular 34.574 cotxes híbrids i 100% elèctrics, gràcies als incentius públics que concedeixe­n ajudes de 6.000 euros per als qui comprin un cotxe totalment elèctric, i que arriben als 10.000 euros si es dóna de baixa un model dièsel.

Andorra lidera la ràtio mundial de punts de càrrega elèctrica, amb un per cada 14 vehicles, seguit de Suècia, amb un punt per cada 40 vehicles

 ??  ?? El 2016, el Govern andorrà va finançar, de mitjana, el 34% del cost total de la compra d'un vehicle elèctric.
El 2016, el Govern andorrà va finançar, de mitjana, el 34% del cost total de la compra d'un vehicle elèctric.
 ??  ?? Els punts de càrrega de vehicles elèctrics funcionen amb una sola targeta de pagament. Les dues primeres hores són gratuïtes.
Els punts de càrrega de vehicles elèctrics funcionen amb una sola targeta de pagament. Les dues primeres hores són gratuïtes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain