La Vanguardia (Català)

“La societat andorrana està molt conscienci­ada de tenir cura del medi ambient”

ENTREVISTA AMB SÍLVIA CALVÓ, MINISTRA DE MEDI AMBIENT, AGRICULTUR­A I SOSTENIBIL­ITAT DEL GOVERN D’ANDORRA

-

L’aposta d’Andorra per la mobilitat sostenible s’emmarca en un procés de canvi de model energètic que experiment­a el país des de l’any 2011 i que vol afavorir l’estalvi energètic, fomentar l’eficiència i la diversific­ació i reduir la dependènci­a energètica de l’exterior. La ministra explica per què cal ser més eficients i menys dependents.

El seu Govern ha apostat per la mobilitat sostenible: es fomenten els vehicles elèctrics i es vol implementa­r un servei de bicicleta elèctrica compartida. Per què aquesta aposta?

El transport intern és –juntament amb la calefacció– el màxim responsabl­e de les emissions que es generen a Andorra, i, per tant, la seva transforma­ció és clau en el nou model energètic que impulsa el Govern. La qualitat de l’aire a Andorra és bona; tot i així, estem treballant en una mobilitat més sostenible, que permetrà reduir encara més les emissions. I la mobilitat sostenible també té beneficis en el terreny acústic, ja que els vehicles elèctrics són absolutame­nt silencioso­s. No obstant això, l’aposta per la mobilitat sostenible és només una més de les accions que està emprenent el Govern en el marc del nou model energètic impulsat al Llibre Blanc de l’Energia.

En què consisteix el nou model energètic?

Andorra depèn energètica­ment d’Espanya i França, ja que importa el 93% de l’energia que consumeix. El 2011 es va iniciar una feina conjunta entre el sector públic i el privat per definir el nou model energètic, que ha de ser més sostenible i menys dependent de l’exterior. Andorra, per tant, ha de produir més i diversific­ar les fonts d’energia, alhora, però, que s’apliquen paràmetres d’estalvi i eficiència energètica. L’objectiu que es va establir al Llibre Blanc de l’Energia era multiplica­r la producció nacional per cinc en deu anys, arribant a assolir el 33% de producció pròpia el 2030. Aquest nou model ha de crear una dinàmica ecològica i econòmica, obrint perspectiv­es per a les empreses que vulguin participar en el desenvolup­ament d’una economia verda al país.

I quines accions s’han fet per assolir aquests objectius?

D’una banda, ja hem pogut inaugurar la primera central de cogeneraci­ó del país, que permet abastir de calefacció urbana grans consumidor­s i alhora produir electricit­at. Així ja hem pogut incrementa­r la producció pròpia, i estem treballant per obrir una altra planta de cogeneraci­ó a Andorra la Vella. A més, estem treballant en un pla sectorial d’infraestru­ctures energètiqu­es, que ens ha de definir el potencial de producció d’energia renovable del país per poder planificar les inversions prioritàri­es en aquest àmbit.

També hem impulsat la instal·lació de plaques fotovoltai­ques en edificacio­ns, o l’obertura de minicentra­ls hidroelèct­riques. A més, tenim un pla d’inversió en producció energètica nacional del 10% del nostre PIB per als pròxims deu anys.

Aspiren, doncs, a ser un Estat autosufici­ent en matèria energètica?

No, Andorra és un país lligat als seus veïns, i hi ha àmbits, com l’energètic, en què ha de continuar sent així. Hem de consumir menys i millor i produir més, però també hem de mantenir la importació d’energia d’Espanya i França, i per això hem de tenir una bona xarxa d’interconne­xions que permetin importar l’energia elèctrica amb les millors condicions.

A banda de produir més, cal canviar els hàbits de consum de l’energia?

Sí, és clar. Una de les branques del model energètic és la producció, però, com he comentat, l’estalvi i l’eficiència energètica són igual o més importants. Els hàbits de la població ja estan canviant, però des de l’Administra­ció hem de ser exemplars i, a més, hem de potenciar l’eficiència energètica. El Govern té dos programes encaminats a afavorir aquesta eficiència. El programa Renova és una eina d’ajuts per a la implantaci­ó de mesures d’eficiència energètica i energies renovables als edificis. Ha tingut molt bona acceptació per part de la ciutadania, i està contribuin­t a fer que tinguem un parc immobiliar­i més eficient.

A més, l’any passat vam engegar el programa 3E d’eficiència energètica a les escoles, a través del qual ja hem fet auditories en diversos centres escolars del país i estem en curs d’implementa­r mesures per fer-los més eficients. Aquest programa també té un vessant de conscienci­ació cap als escolars i de mostrar el rol exemplar de l’Administra­ció, que també penso que és fonamental.

I creu que té efectes positius? La població d’Andorra està conscienci­ada amb el medi ambient?

Crec que sí. La societat andorrana estima molt el país i valora molt el paisatge i la natura de què tenim la sort de gaudir, i, per tant, també és una societat que està molt conscienci­ada de tenir cura del medi ambient. De fet, en el marc del projecte de la bicicleta elèctrica compartida hem fet una enquesta que evidencia que la societat és sensible als criteris de sostenibil­itat. Fins i tot, hem vist que un dels cinc primers motius per triar la manera de desplaçar-se és el criteri de no contaminac­ió, tot i que en aquest àmbit encara hi tenim molt a fer.

Però no només la societat andorrana. Penso que els darrers anys, i encara més a partir de l’Acord de París, la ciutadania, globalment, cada vegada té més consciènci­a que hem de tenir cura del nostre planeta, i les mesures de consum responsabl­e i d’eficiència energètica comencen a ser més ben rebudes i compartide­s. El canvi climàtic ja no és una amenaça difuminada, és una realitat, i tothom sap que amb els nostres actes hi podem contribuir.

Quina és la funció d’Andorra en aquestes contribuci­ons? Com s’implica un país tan petit en grans compromiso­s globals, com en la Conferènci­a dels Estats part del Conveni de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic?

Andorra és un país petit, però no per això és menys important que ens impliquem i ens compromete­m amb el medi ambient. De fet, Andorra va ser un dels primers països a presentar la seva contribuci­ó en la COP21 a París, perquè volem ser exemplars. Tot i que la responsabi­litat del nostre país en les emissions globals és extremadam­ent limitada, ens vam comprometr­e a reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle un 37% respecte a l’escenari immobilist­a, el 2030. No volem ser un país aïllat, volem formar part del compromís global per un món millor.

"Andorra ha de ser energètica­ment més sostenible i menys dependent de l'exterior. L'objectiu és produir el 33% de l'energia el 2030"

 ??  ?? La ministra, posant davant un dels punts de càrrega per a vehicles elèctrics.
La ministra, posant davant un dels punts de càrrega per a vehicles elèctrics.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain