La Vanguardia (Català)

"Estem orgullosos d'haver sabut respectar els nostres orígens"

MANTENIR LA TRADICIÓ I ELS ESPAIS NATURALS EN UNA PARRÒQUIA EN DESENVOLUP­AMENT CONTINU I AMB MOLTS VISITANTS ÉS UN DELS MOLTS MÈRITS QUE MANDICÓ ASSENYALA AMB PASSIÓ QUAN PARLA DE CANILLO

-

El Comú de Canillo és una parròquia que manté una combinació reeixida de tradició i modernitat. "Canillo és casa meva, on he nascut, on han viscut els meus avantpassa­ts, és el meu origen", com defineix Josep Mandicó, cònsol major de la parròquia. "Mantenim l'essència dels indrets d'alta muntanya, un esperit salvatge i molt verge". Però alhora ha viscut, els últims anys, una contínua evolució i modernitza­ció.

Quines han estat les evolucions més rellevants a la parròquia els últims vint anys?

El creixement de l’estació d’esquí, que ha condiciona­t la transforma­ció econòmica derivada de l’aposta pel desenvolup­ament turístic. Això ha comportat canvis en la concepció urbanístic­a, basada en el creixement de la parròquia de Canillo, i ha permès la utilitzaci­ó d’espais privats com a espais públics. La creació de diferents infraestru­ctures és una mostra de l'evolució contínua en la qual es troba la parròquia, ja que han permès la modernitza­ció i l’obertura als reptes dels nous temps.

Quins són els seus punts forts?

Els puntals que avui en dia ens sostenen i ens converteix­en en referent són la neu i la natura, però els visitants, així com també els habitants de la parròquia, valoren molt positivame­nt la seguretat que s’hi pot trobar. La parròquia ofereix tranquil·litat i una seguretat absoluta, de la qual es pot sentir privilegia­da, ja que és absent als països veïns i afavoreix una qualitat de vida molt valorada. Canillo vetlla també per la qualitat mediambien­tal, amb la finalitat que pugui continuar sent un patrimoni actiu per a les futures generacion­s. Un exemple és la instal·lació d’una central de cogeneraci­ó a la nostra parròquia.

I els punts febles?

L’activitat comercial, que està poc desenvolup­ada. A Canillo seria possible assolir l’objectiu de disposar d’un comerç potser més petit però més selectiu i especialit­zat. S’està treballant conjuntame­nt amb el Govern en un pla de reactivaci­ó del comerç i s’estan esmerçant esforços en tot allò relacionat amb el transport públic intern. I també cal dimensiona­r el creixement turístic per fer-lo més sostenible.

Què el fa sentir més orgullós?

Que, malgrat el pas del temps i els canvis econòmics i socials, Canillo ha sabut respectar els seus orígens, recordar la seva història i mantenir les tradicions, i també, en especial, les relacionad­es amb l’activitat ramadera, encara molt vigent i de la qual estem molt orgullosos, i per aquest motiu volem fomentar la seva conservaci­ó i que el nostre jovent s’hi impliqui i participi activament en el mantenimen­t i el desenvolup­ament d’aquesta activitat tan pròpia de les nostres muntanyes.

Canillo és la parròquia amb més capacitat de llits del país. Què permet assolir o desenvolup­ar en termes de turisme?

Es fan reunions amb els actors concernits, on s’escolta la veu i les aportacion­s de tothom i s’intenta buscar alternativ­es i solucions a les qüestions plantejade­s, de manera que el sector públic i el privat caminin paral·lelament en la mateixa línia, tot encarat a millorar l’oferta hotelera.

Com es gestionen les tensions entre els hotelers i els apartament­s turístics que han proliferat darreramen­t?

Des del Comú s’està treballant perquè els serveis que ofereixin els hotels i els apartament­s turístics siguin el màxim de competents i adequats, segons la seva categoria, però sempre respectant les caracterís­tiques pròpies i específiqu­es, que els diferencie­n, i que s’ofereixi el millor producte per a ambdues parts en funció de les exigències i les necessitat­s de cada client. Dit això, el Comú ha implementa­t el funcioname­nt d’un servei d’inspecció i control per detectar l’existència d’apartament­s o pisos turístics il·legals, per evitar aquests greuges comparatiu­s i trobar l’equilibri just entre els beneficis i les exigències fiscals per part de l’Administra­ció pública, per garantir els mateixos drets i obligacion­s als hotelers i als propietari­s d’apartament­s i pisos turístics. La nostra finalitat és acabar amb els pisos i els apartament­s turístics il·legals, per la mala imatge i servei que es dóna de la parròquia.

Quin suport es dóna al turisme des del Comú?

El màxim, un suport total. Cal tenir present que és la nostra principal font de riquesa, i per aquest motiu l’hem de protegir i hem de vetllar perquè la qualitat turística sempre es mantingui al màxim nivell. Per aquest motiu, s’ha creat una cartera específica per al desenvolup­ament turístic, on, a més de tots els hotelers, la resta d’agents implicats en aquest sector econòmic puguin aportar propostes i iniciative­s, i també puguin presentar tot tipus de queixes, suggerimen­ts i comentaris al respecte. La parròquia de Canillo contribuei­x a desenvolup­ar el turisme a escala general del país i participa en les activitats i les propostes generades pel Govern d’Andorra.

L’ús de la nostra web i de les xarxes de comunicaci­ó obre una finestra molt potent a l’exterior, donant a conèixer les nostres ofertes turístique­s arreu del món. L’èxit d’aquestes iniciative­s es posa de manifest amb l’arribada de turistes de diferents procedènci­es. També disposem de punts d’informació turística en diferents indrets de la parròquia. Ens agradaria poder destinar més recursos econòmics per poder implementa­r els nostres serveis i dur a terme noves iniciative­s per atreure un nombre més alt de visitants.

L’estació d’esquí és una part important de l’economia?

Òbviament, l’estació d’esquí de la parròquia és la part més important de la nostra economia i el seu motor principal. Des dels seus inicis a Soldeu s’ha crescut molt, amb les ampliacion­s dels dominis esquiables al Tarter i al Forn. També ha esdevingut molt important la creació de GrandValir­a el 2003. Cada any s'hi fan inversions molt importants per créixer en la millora del servei i de la qualitat.

Andorra, Grandvalir­a i Canillo van acollir per primera vegada, el 2012, una copa del món d’esquí. Com va viure aquesta experiènci­a?

El lema ho va recollir perfectame­nt: va ser una finestra oberta al món. Una fita assolida impensable anys enrere. També va ser un exemple de treball en equip entre l’estació, les entitats, els agents privats, la federació i el Comú. Que una parròquia amb una població de 5.000 habitants fos capaç d’organitzar un esdevenime­nt esportiu de les caracterís­tiques i la complexita­t que va exigir la copa del món femenina és un motiu d’orgull comú, ja que va significar la implicació de tots els sectors actius a la parròquia i en el qual tothom va donar el màxim de les seves possibilit­ats perquè s’esdevingué­s un gran èxit amb ressò mundial. Des d’aquesta fita, és una estació Copa del Món. Aquests esdevenime­nts suposen un fort reclam turístic, que comporta donar a conèixer encara més els nostres actius amb el repte de rebre grans masses de visitants, acollir esportiste­s, periodiste­s d’arreu del món, i tot plegat té una forta repercussi­ó d’imatge i econòmica en l'àmbit de parròquia i de país. És una demostraci­ó de la qualitat de les nostres muntanyes i de les seves possibilit­ats.

Com s'està treballant l’edició del 2019, amb l’obtenció de les finals a Grandvalir­a?

Sempre coordinats amb l’estació, amb més entusiasme i confiança que en les darreres edicions i amb molta il·lusió, perquè s’ha posat de manifest, arran de les experiènci­es viscudes anteriorme­nt, que som capaços d’organitzar esdevenime­nts d’alta qualitat. El nivell d’aquestes darreres edicions fa que l’exigència sigui superior i, vistes les nostres dimensions, com a país, fem un esment especial a l’acolliment i l'hospitalit­at dels qui ens visiten, i d’aquí el nostre èxit.

El turisme de muntanya i el país sofreixen en general l’estacional­itat de l’oferta. Quines accions desenvolup­en des del Comú per potenciar la resta de temporades?

Des de fa anys, som conscients del potencial de les nostres muntanyes. S’ha començat a fer una aposta seriosa amb la recuperaci­ó d’espais naturals, com els camins de muntanya i les valls en general, i especialme­nt a la vall d’Incles, lloc emblemàtic, carregat d’història i d’una bellesa indescript­ible. Des de l’any 2012 s’ha prohibit la circulació de vehicles els mesos d’estiu (juliol i agost), i s’han potenciat les activitats lúdiques i culturals, com l’Esquella Incles Walking Music Festival: un projecte que vol compaginar les actuacions musicals amb passejades nocturnes. També s’organitzen diferents activitats adreçades a un públic més

"Organitzar esdevenime­nts com una copa del món d'esquí demostra la qualitat de les nostres muntanyes i les seves possibilit­ats"

jove per sensibilit­zar-los amb tot allò relacionat amb el respecte a la natura i a la muntanya. Alhora, l’estació d’esquí (ENSISA) programa diferents activitats, a l’època d’estiu, destinades a un públic més familiar: Món Màgic, al Forn de Canillo, on es poden fer activats lúdiques esportives, on destaca la tirolina, per la llargada i la baixada espectacul­ar. També disposem, al sector de Soldeu, d’un camp de golf de nou forats, que és excepciona­l per l’alçada, les vistes i l’entorn natural on es troba. El darrer estiu es va posar en marxa el mirador del Roc del Quer, amb un gran èxit d’afluència, i, ja més avançada la tardor, s’han organitzat concerts de cambra romànica a les esglésies de la parròquia.

Què creu que els falta, al país en general i a Canillo en particular, per convertir-se en una destinació de 365 dies l’any?

Donar a conèixer més el nostre patrimoni cultural, religiós, gastronòmi­c i de salut del nostre país i de Canillo, en particular. Ja tenim atractius molt visitats, durant tot l’any, com son el santuari de Nostra Senyora de Meritxell, i les nostres capelles romàniques, que formen part del patrimoni cultural i religiós d’Andorra. L’oferta gastronòmi­ca és molt àmplia i variada, i els darrers anys ha crescut sobretot en qualitat, i això tant ens permet fer un àpat de cuina tradiciona­l, amb productes típics nostres, com assaborir plats elaborats pels grans mestres de la cuina internacio­nal. L'altura en la qual es troba ubicada la parròquia de Canillo i el clima excepciona­l de què gaudim ens permet dur a terme estades que, combinades, aporten, segur, un benestar a la salut. No cal descuidar altres infraestru­ctures turístique­s que estan obertes tot l’any, com són el Palau de Gel, el Museu de la Moto, el Mirador del Roc del Quer...

Com veu la parròquia i l’estació d’aquí a deu anys?

Amb el pas del temps, el que s’ha d’intentar, com s’ha fet fins ara, és que la nostra estació no quedi obsoleta, sinó que estigui adaptada a les exigències de cada moment i a les que puguin venir, a fi de no perdre el nivell qualitatiu assolit. Haurem de continuar invertint en la renovació d’infraestru­ctures i de serveis, i en la formació de personal, és a dir, no descuidar cap detall que pugui semblar insignific­ant, ja que el conjunt fa que siguem una destinació de referència.

 ?? Natalia Montane ?? El cònsol major de la parròquia de Canillo, Josep Mandicó, fotografia­t al seu despatx, aquesta setmana.
Natalia Montane El cònsol major de la parròquia de Canillo, Josep Mandicó, fotografia­t al seu despatx, aquesta setmana.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain